Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Diz ve eklem ağrıları için doğal çözümler

“Samimi Mutfak” “Seni Kimse

“Samimi Mutfak”

“Seni Kimse Tutamaz Ey Yakışıklı Dedem, Ey Güzel Ninem!”

Öğr. Gör. Yusuf YİĞİT
Öğr. Gör. Yusuf YİĞİT

Bu hafta da yoğun çalışmalar ve Fethiye’de düzenlenen Aşçılık Yarışması’nda elde ettiğimiz rekor başarı için çok çabalayıp okulumuzu en iyi şekilde temsil etmenin gururunu yaşadık.  Tabi ki, bu zorlu süreç sebebiyle “Samimi Mutfak” köşemizdeki sağlıklı yaşam, ve sağlıklı beslenme serisi yazılarımıza bir sayı geriden devam etmek durumunda kaldık. Bu gecikme için tüm okurlarımızın affına sığınıyorum.

Öncelikle bu gün ki konumuza geçmeden önce tüm takipçilerimi sizler için açtığım yotube “Samimi Mutfak” kanalına abone olmaya bekliyorum.

Aslında sadece basit bir “gmail” hesabı ile abone olabileceğiniz bu kanalımızdan sizlerle paylaştığımız yemek tariflerinin daha fazlasına ulaşmanız, ayrıca doğrudan bana yazılar yazarak iletişim kurmanız ve sağlıklı beslenme üzerine sorularınıza yanıt vermemiz mümkün olacaktır.

Her zaman belirtiğim gibi “Samimi Mutfak” köşesinin amacı, sizlere doğru beslenme teknikleri ile sağlıklı yaşamın sırlarını ufak da olsa aktarabilmektir. Bu düşünce ile yine muhteşem bir konu ve tüm okurlarımızın hayatını daha konforlu hale getirecek bir bakış açısı ile beraberiz.

Bu günkü konumuzun konuğu, doğada özellikle “kuşburnu” ve kabuklu deniz ürünlerinde doğal olarak bulunan, bazen destekleyici tıp kapsamında hap ve kapsül şeklinde bizlere sunulan Glukozamin olacaktır.

Kolit Hastalığı nedir?

Peki nedir bu glukozamin ve neden ihtiyacımız var? 

En basit tanımı ile kıkırdak dokuda bulunan ve kıkırdak doku ve eklem ağrılarında etken olarak görev yapan moleküllerdir. Bu madde kıkırdak yapıyı oluşturur, eksikliğinde kıkırdaklarda erime ve eklem ağrıları görülür.

Diz ağrısı çekenler…

En iyi besinsel kaynağı hayvan kıkırdakları, kuşburnu ve kabuklu deniz hayvanlarının kabuklarıdır.  Özellikle kırıkları olan, diz ağrısı çeken hastalar için halk arasında sıkça kemik suyuna çorba tavsiyeleri dolaşır ve bundan fayda görülür. Ancak etki edebilmesi için yüksek miktarda ve düzenli olarak tüketilmesi gerekir bu yüzden de preparatlar tercih edilmektedir.

Diz ve eklem ağrıları için doğal çözümler mümkün mü?

Peki bu takviye ve para ile satılan preparatlardan uzak durmak aynı zamanda eklem ağrılarını beslenme yolu ile azaltmak mümkün mü? Evet mümkün, ancak ülkemizde üzerinde pek durulmasa da, “Samimi Mutfak” köşesi için beslenme alanında yaptığım araştırmalar; özellikle İsviçre, Hollanda ve Çin gibi gelişmiş ülkelerde bitkisel anlamda kuşburnu içerisinde yer alan Glukozaminlerden faydalanmak için bir çok çalışma yapıldığını göstermektedir.

Sizler de aşağıda verdiğim karışımı, anlattığım şekilde kullanarak eklem ağrılarınız için ve dizlerdeki sıvı kaybı için beslenmeye dayalı bir sağlık programı uygulayabilirsiniz. Burada iki önemli konuyu vurgulamak isterim.

Birincisi bu vereceğimiz karışım dizlerdeki sıvı kaybı, yanı yokuş çıkarken veya merdiven çıkarken dizde oluşan ağrılarda sıvı kaybına dayalı rahatsızlıkta faydalı olacaktır.

İkinci bir konu ise; kabuklu deniz ürünlerine (istiridye ve istakoz gibi) allerjisi olanların, şeker hastalarının (diyabetikler), peptik ülserli ve idrar artırıcı (diüretik) ilaç kullanan kişilerin aşağıda vereceğimiz karışımı doktoruna sormadan kullanmaması önemlidir. Burada amacımız sizlere ilaç yazmak değil, doğada bulunan bitkilerin doğal yollarla size faydalı olabileceğini aktarmaktır.

Ayrıca sağlıklı bir eklem ve kas sistemi, damarlardaki tıkınmaların önüne geçmekle mümkündür. Bu amaçla ise özelikle omega-3 zengini besinlerle beslenmek özelikle gelişim cağındaki çocuklar ve belli yaşın üstündeki yaşlılarımız için son derece önemlidir. Bu sebeple de mutlaka haftada en az bir kez balık tüketmenizi öneriyorum.

Hadi bakalım günün karışımına ve bu günün muhteşem yemek tarifine birlikte bakalım.

Eklem sıvı kaybını sıkıntısını hafifletmek için..

1 bardak kaynamakta olan temiz su içerisine 6-7 adet 1 kez kırılmış (havanda çatlatın) kuşburnu ile 1 tatlı kaşığı hibiskus ilave edin.

Kısık ateşte kapağı kapalı bir şekilde 4-5 dakika kadar kaynatın daha sonra süzün ve sabah akşam yemeklerinden 2 saat sonra günde 2 defa ılık halde için.

Bu karışımı içtikten sonra “seni kimse tutamaz ey yakışıklı dedem, ey güzel ninem!” merdivenleri daha rahat çıkacak daha kolay adım atacaksın.

Bunu tüm samimiyetimle söylüyorum.

İşte doğanın mucizesi işte doğru beslenme ile dizlerdeki yokuş çıkarken yaşanan probleme ve sıvı kaybına önemli bir çözüm yolu.

Tabi ki kuşburnundan kaynaklanan C vitamini kazanımı, hastalıklara karşı direnç, diş etlerindeki düzelme, vücut duruşundaki dikleşmeyi saymıyorum bile.

Gelelim günün basit ama sağlıklı, bir o kadar da omega-3 dolu tarifine. Az önce belirttiğim gibi sağlıklı damarlar olmadan, bu eklem ağrılarından kurtulmak oldukça zordur. Bu sebeple balık yemeniz ve vücudunuzu balıkla hizaya getirmeniz gerekir.

O halde geçelim Fırında Gopez tarifine(Bu tarif yotube Samimi Mutfak kanalında video halinde yüklenmiştir. Oradan da izleyerek uygulamanız mümkündür)

Malzemeleri

  • 3 adet gopez balığı
  • 6 adet sarımsak
  • 1 orta boy soğan
  • 1 orta boy patates
  • 1 tutam biberiye
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 2 tutam kaya tuzu

Yapılışı:


Öncelikle soğan ve patateslerimizi halka halka yarım cm kalınlığında doğruyoruz.

Doğranmış soğan ve patatesleri fırın tepsisine fırın kâğıdı koyarak üzerine yayoruz. Gopez balıklarını sarımsak, salça zeytinyağı, limonsuyu, biberiye ve tuz ile yaptığımız harçla güzelce yağlıyoruz.

Balıkların üzerine çizikler atarak,  fırın tepsisine soğan ve patateslerin üzerine koyuyoruz.

180 derece ısıtılmış fırında 34-40 dakika güzel kokular gelene kadar kapağını açmadan pişiriyoruz.

Afiyet olsun.

Bu gün de, her tatlı ve güzel şeyin bir sonu olduğu gibi “Samimi Mutfak” köşemizin de sonuna gelmiş bulunuyoruz.

Bu hafta çoğumuz için önemli bir sorun olan eklem ağrılarının ve eklemlerde sıvı kaybı sorununun sağlıklı beslenme çözümüne yer verdik.

Sizler de daha fazla tarife ulaşabilmek için, faydalı bilgileri öğrenebilmek için ve bizimle iletişime geçebilmek için sosyal medyadan(Facebook ve twiter),  yada youtube “Samimi Mutfak” kanalımıza abone olarak, bizlere yazabilirsiniz.

Umarım bu günkü karışımımız birçok kişinin derdine derman olur.  Bu düşüncelerle sağlıkla, mutlulukla sevgi ve huzurla yaşamanız, doğru beslenme ve doğru mutfak teknikleri ile hayata umutla yaklaşmanız dileklerimle bir başka yazımızda buluşmamız ümidi ile esen kalın, sağlıcakla kalın.

Öğr. Gör. Yusuf YİĞİT