Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Çiftlik Hayvanı Deneyleri Yerel Etik Kurulu kuruldu

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde çiftlik hayvanlarına yönelik yapılacak araştırmalarla ilgili Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Çiftlik Hayvanı Deneyleri Yerel Etik Kurulu (EÜZİRHADYEK) kuruldu. EÜZİRHADEK, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylanan ve “Çiftlik Hayvanları” özelinde çalışacak Türkiye’deki öncü yerel etik kurulları arasındaki yerini aldı.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Çiftlik Hayvanı Deneyleri Yerel Etik Kurulu kuruldu

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Çiftlik hayvanları ile gerçekleştirilecek bilimsel araştırma önerilerini hayvan etiği açısından değerlendirmek, hayvan kullanılması sürecinin 3R ilkesine ve etik kurallara uygun olarak sürdürülmesini sağlamak,  gerektiğinde yeni ilkeler oluşturmak, bunların uygulamalarına ilişkin düzenlemeleri yapmak üzere kurulan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Çiftlik Hayvanı Deneyleri Yerel Etik Kurulu, başta üniversitemiz olmak üzere, bölgemizde yürütülecek bilimsel araştırmalara önemli katkılar sağlayacak. Ayrıca, deney hayvanlarının üzerinde yapılacak işlemlerin onaylanmış protokollere uygun yapılması ve gerektiğinde işlemin sonlandırılması kurulumuz denetiminde gerçekleşecek. Bilimsel çalışmalarda kullanılacak deney hayvanlarının kötü muamele görmesi de engellenmiş olacak.  Bu süreçte emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” dedi.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı ve EÜZİRHADYEK Başkanı Prof. Dr. Nedim Koşum, “Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Çiftlik Hayvanı Deneyleri Yerel Etik Kurulu, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün ‘Deney Hayvanı Üretici/Kullanıcı ve Tedarikçi Kuruluşlara Mahsus Çalışma İzni’ ne de sahip olup, kurulun çalışmaları koyun, keçi, tavuk ve bıldırcın türlerini kapsayacak. EÜZİRHADYEK ‘Deneysel ve Diğer Bilimsel Amaçlar İçin Kullanılan Hayvanların Refah ve Korunmasına Dair Yönetmelik’ kapsamında hayvan deneyleri için gerekli izin ve eğitimler vererek, gerekli eğitim ve izni alan araştırmacılar tarafından yürütülecek çalışmalara ilişkin denetim faaliyetlerine başlayacak” dedi.

Bilimsel araştırma ve deneysel çalışmalara destek

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Çiftlik Hayvanı Deneyleri Yerel Etik Kurulu’nun, “Hayvanları Koruma Kanunu”, “Hayvan Deneyleri Etik Kurullarının Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik” ve “Deneysel ve Diğer Bilimsel Amaçlar İçin Kullanılan Hayvanların Refah ve Korunmasına Dair Yönetmelik” kapsamında kurulduğunu ifade eden Prof. Dr. Koşum, “Ziraat Fakültesi ve bağlı diğer birimler tarafından çiftlik hayvanları ile yapılacak bilimsel araştırma, deneysel çalışma, eğitim öğretim ve yayın gibi temel etkinliklerde kullanılan yöntem ve materyaller ile ilgili asgari etik standartları saptamak, gerektiğinde yeni ilkeler oluşturmak, bunların uygulamalarına ilişkin düzenlemeleri yapmak etik ilkeler doğrultusunda görüş bildirmek amacıyla kuruldu” dedi.

Kurul Başkanı Prof. Dr. Nedim Koşum, “EÜZİRHADYEK, üniversitemiz bünyesinde kurulan ikinci Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu. Zootekni Bölümü akademisyenleri ile bilimsel araştırmalarının sürdürülebilirliğine önemli katkılar sağlayacağına inandığımız EÜZİRHADYEK’in kuruluş sürecine destek olan Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’a ve bu süreçte görev alan tüm akademisyenlerimize bir kez daha teşekkür ederim” dedi.

Yayınlama: 04.03.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.