Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ege Üniversitesi’nde “Demokrasi ve Milli Birlik Günü” Paneli

Bu haberin fotoğrafı yok

Ege Üniversitesi’nde, “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” kapsamında, bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. 15 Temmuz Şehitlerinin anıldığı program, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Nuri Bilgin Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Etkinlik kapsamında ilk olarak Başbakanlık Basın ve Enformasyon İzmir İl Müdürlüğü ve Ege Üniversitesi işbirliğiyle açılan 15 Temmuz konulu fotoğraf sergisini Ege Üniversitesi  Rektörü Prof.Dr Necdet Budak ve Basın ve Enformasyon İzmir İl Müdürü Mehmet Kahraman birlikte gezdi.  Gezinin ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla moderatörlüğünü EÜ Atatürk İlke ve İnkılapları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Mert’in yaptığı “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” paneli gerçekleştirildi. 15 Temmuz Belgesel Gösterimi izlenmesinin ardından panel başladı.  Panelin açılışında  Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ve  Basın ve Enformasyon İzmir İl Müdürü Mehmet Kahraman konuşma yaptı.

“Anadolu bu milletin kalbi, ta kendisidir”

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak yaptığı konuşmada ; 15 Temmuz gecesi askeri yapılar ve devlet içinde konuşlanmış FETÖ mensubu grubun kendi halkına silah doğrultup üzerine bombalar yağdırdığını hatırlatırken ” O gece milletimiz Malazgirt’te, Çanakkale’de, Milli Mücadele’de olduğu gibi, aynı ruhla Anadolu topraklarının işgal edilemeyeceğini tüm dünyaya bir kez daha haykırdı.” dedi.

Türk Milletinin, tarih boyunca varlığını büyük bedeller ödeyerek sürdürdüğünü söyleyen Rektör Prof. Dr. Budak, “Anadolu bu milletin kalbi, ta kendisidir. Bu necip millet ‘Vatanın değeri uğrunda ödenen bedellerle ölçülür’ diyerek Malazgirt’ten bu yana şanlı tarihinden aldığı güç ile 1000 yıldır bu topraklarda varolma savaşı vermektedir. Ruh köklerini, kefenini giyip atını düşmanın üzerine süren Alparslan’dan, çağ açıp çağ kapayan Fatih Sultan Mehmet’ten, “Ya istiklal ya ölüm” diyen Gazi Mustafa Kemal’den alan bu millet, o gece hep birden şaha kalkmış, tarih yapan ve tarih yazan bir milletin torunları olarak yeni bir tarih yazmıştır” diye konuştu.

Rektör Prof. Dr. Budak, “Dünyadaki mazlum milletlerin umudu olan Türkiye 2 yıl önce gerçekleşen kanlı darbe girişimiyle işgal edilmek istendi. Emperyalistler, küresel güçler ve ülkemizdeki uzantıları 15 Temmuz gecesi işgale kalkıştı. O karanlık gecede din kisvesi altında Türk halkını ve devletini suistimal eden Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) 40 yıldır ilmek ilmek ördüğü ihanet ağını Türkiye’nin başına dolamak istedi. Fakat bilmiyorlardı ki asırlardır Anadolu çok ihanet görmüştü ve hepsini tarihe gömmüştü. 15 Temmuz gecesi gizli gündemlerini uygulamaya koyanlar hesapların üzerinde bir hesap olduğunu unutmuşlardı. Türk demokrasisi artık olgunlaşmıştı. O gece, Türkiye tüm farklılıklarını, tüm renklerini, tüm meşreplerini geride bıraktı. Milletimiz, darbe girişiminin en şiddetli saatlerinde dua ve selalarla ayağa kaktı. O gece Türk milleti devletiyle bir bütün olarak canını hiçe sayarak şehadete yürüdü. Ve 15 Temmuz Türkiye’nin ve dünyanın kaderini değiştiren bir dönüm noktası oldu” dedi.

“Örnek bir dayanışma sergilendi”

Basın Yayın Enformasyon İzmir İl Müdürü Mehmet Kahraman Akseki ise 2 yıl önce Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ) üyeleri tarafından gerçekleştirilen ve 248 kişinin şehit olduğu hain darbe girişimi gecesi Türkiye’nin büyük bir felaketin eşiğinden döndüğünü hatırlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın halkı demokrasiye sahip çıkmaya çağırmasıyla sokağa dökülen milletin destansı mücadelesi sayesinde Türkiye’nin demokrasisinin korunduğunu, darbecilerin belinin kırıldığını belirten Akseki, “Bu mücadele sayesinde 15 Temmuz 2016, bundan sonra hiçbir teşebbüsün başarıya ulaşamayacağının dosta düşmana ilan edildiği gün olarak tarihe geçmiştir” şeklinde konuştu. Türkiye’nin darbe girişiminden tarihi bir milli dayanışma ruhu sergilediğini aktaran Akseki, Türk milletinin birlik ve beraberlik açısından tarihte emsaline az rastlanacak bir dayanışma örneği sergilediğini sözlerine ekledi.

Panelde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Akça ve EÜ Türk Dünyası Enstitüsü Müdür Vekili Prof. Dr. Nadim Macit birer konuşma yaptı.