Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Egeli akademisyenlerden sürdürülebilir tarıma yönelik önemli proje

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Entomoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ferit Turanlı ve ekibinin “Sesamia nonagrioides (Lef)(Lepidoptera:Noctuidae)’in Mücadelesinde Mısır Bitkisi Uçucu Semiokimyasallarının Kullanım Olanaklarının Araştırılması” isimli projesi TÜBİTAK “1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında destek almaya hak kazandı.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Proje ekibini makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Prof. Dr. Ferit Turanlı hocamız ve ekibinin yapacağı proje ile tarımsal üretimde mücadelesi zor olan zararlıların tarım ilaçları kullanılmadan biyoteknik yöntemlerle mücadelesi araştırılacaktır. Hocamızın ve ekibinin yapacağı bu projenin Türkiye’nin stratejik 2023 vizyonunda belirtilen tarımsal hedeflerinden temiz çevre, sağlıklı birey, sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilir tarım hedeflerine yönelik olması ayrıca önemlidir. Proje ekibini tebrik ediyor, başarılar diliyorum” dedi.

“Projeyle sürdürülebilir, modern bir tarımsal üretim hedefliyoruz”

TÜBİTAK tarafından desteklenen proje ile insan ve çevre sağlığına dost, ilaç kalıntılarının olmadığı, sürdürülebilir, modern bir tarımsal üretimi hedeflediklerini ifade eden Prof. Dr. Turanlı, “Proje kapsamında mücadelesi zor önemli bir mısır zararlısının tarım ilaçları kullanılmadan biyoteknik yöntemlerle mücadele yolları araştırılacaktır. Tarımsal zararlılara karşı yoğun olarak kullanılan ilaçlarının insana ve çevreye verdiği zarar gün geçtikçe daha da iyi anlaşılmaktadır. Diğer taraftan zararlılarında tarımsal üretimde sebep oldukları kayıp küresel ısınmanın etkisiyle her geçen gün daha da artmaktadır. Dolayısıyla zararlılarla mücadele etmeden tarımsal üretim mümkün değildir. TÜBİTAK tarafından desteklenen projemizde hedef, zararlıların davranışlarını etkileyen ve besinlerini bulmalarını sağlayan kokuları ortaya koymak sonra da bu kokuları kullanarak onları zarar yapmayacakları alanlara çekmektir” dedi.

“Dışa bağımlılığı azaltacak”

Hali hazırda tarımsal üretimde zararlıları izleme amaçlı kullanılan bazı eşeysel ve besinsel kokuların tamamen yurtdışı kaynaklı olduğunu da belirten Prof. Dr. Turanlı, “Projemiz ile bu konuda ülkemizin dışa bağımlı olmak yerine üretici ülke konumuna gelmesi hedeflenmektedir. Projemizden beklenen çıktıların diğer önemli tarımsal zararlıların mücadelesinde de uygulanabilir olması beklenmektedir” diye konuştu.

Proje ekibinde Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü öğretim üyesi Dr. Firdevs Ersin, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Ziraat Yüksek Mühendisleri Erkan Yılmaz, Hakan Örnek, Mustafa Hakan Balcı yer alıyor.