Egeli Bilim İnsanları Sanayicilerle Buluştu

Egeli Bilim İnsanları Sanayicilerle Buluştu
Yayınlama: 28.08.2018
A+
A-

Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın (EBSO) Ağustos ayı olağan meclis toplantısı  Meclis Başkanvekili Hakkı Attaroğlu’nun yönetiminde gerçekleştirildi.  İzmirli sanayicilerin ülkenin içinde bulunduğu ekonomik gündem üzerinden açıklamalarda bulunduğu oturuma EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, konuk konuşmacı olarak Ege Üniversitesi (EÜ)Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın yanısıra  Ege Üniversitenin rektör yardımcıları, dekanları, akademisyenleri ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır, Bedri Serter ve meclis üyeleri katıldı.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak oturumda üniversite sanayi iş birliğine dikkat çektiği konuşmasında ” Bize gelin. Çekinmeyin. Malazgirt’i, Sakarya’yı kutluyoruz, 30 Ağustos Zafer Bayramı var. Ama bizim ekonomik bağımsızlığı daha iyi noktalara getirmemiz lazım. Bu köklü milletin başka yerde arayışa ihtiyacı yok.” sözleri dikkat çekti.

Oturumda ilk olarak söz alan  Başkanvekili Hakkı Attaroğlu meclis oturumunda katılan milletvekillerini hatırlatarak “Milletvekillerimizin meclis toplantılarını incelemesini çok önemsiyorum. Sorunları yerinde görerek TBMM’de sahipleneceklerini düşünüyorum. Diğer milletvekili arkadaşlarımızı da meclise bekliyoruz” dedi ve şunları söyledi : “Uzun bir tatili geride bıraktık. Gerek ülkemiz gerek de dünya ülkelerinin savrulduğu bir dönemden geçmekteyiz. Finansal sıkıntılarımızın uzun zamandır var olduğunu bilmekle birlikte döviz kurlarının yükselmesi bizleri telaş ve kaygıya sevk etmiştir. Söz konusu yükselişin ekonomik olduğu kadar siyasi olduğu da aşikardır. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile olan ilişkimiz hiç olmadığı kadar sıkıntılıdır. ABD’nin tek taraflı dayatmaları dünya ticaretini baltalamakta ve kriz yaratmaktadır.”

Rektör Budak :” Tek Çözüm Yolu Var. Atatürk’ün Dediği Gibi Bilim”

Ege Üniversitesi olarak tam kadro burada olduklarını belirterek ve davet için de teşekkür ederek konusmasına başlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak  :” Dünyada acımasız bir ekonomik rekabet var. Ekonomik bağımsızlığımızı korumamız lazım. Türkiye’nin zenginleşmesi lazım. Bizim ekonomik olarak zenginleşmemiz lazım. Bunun da tek çözüm yolu var. Atatürk’ün dediği gibi bilim… Üniversiteler milli eğitim işin temelidir. Ege Üniversitesi’nin 11 bin 500 çalışanı var. Çok zengin bir akademik kadromuz var. Dünyada ekonomiye istihdam sağlaması adına sizler çok ciddi çalışmalara imza atıyorsunuz. Üniversitenin sanayi ile iş birliği açısından çok önemli olduğu için üniversitemizin potansiyelini sizinle paylaşmak istiyorum.” dedi ve şunları ekledi :”“Üniversitemiz köklü bir üniversite. 3 bin 100 akademisyenimiz var. 60 bin öğrencimiz var. Güçlü bir hastanemiz var. Akredite analizlerin yapıldığı laboratuarlarımız var. Diğer laboratuarlarımız var. Bunları sanayicilerimizin hizmetine açtık ve web sitemize koyduk. Teknoparkımız var. İzmir ve bölgede sinerji halinde çalışıyor. Katma değeri yüksek ürünlerin gelişmesini hedefliyoruz. Teknoparkımız yüzde 99 dolu. Biz ikinci teknoparkın sözünü aldık. Alana da yatırımımız şu an söz konusu. Toplam 79 firmamız var. EÜ Türkiye’de tüm üniversiteler içinde en fazla araştırma yapan üniversitedir. Uluslararası projelerde EÜ’nün performansı yine iyi düzeyde. 91 tane şu an yürüyen projemiz var. Bunların değer 21-22 milyon değerinde. Kalkınma Bakanlığı’yla yürüyen proje sayımız 6’dır. Araştırmaya da bütçeden 21 milyon lira ayırıyoruz. Biz araştırma yönünden fakir değiliz. Biz üniversite olarak akademik kadrosuyla ne yaptığını bilen, hangi alanlarda yetkin olduğunu bilen bir üniversiteyiz.”

Budak :” Yeni Bir Modele Geçmemiz Gerekiyor”

Paraya dönüşebilecek 46 patente sahip olduklarını belirten Rektör Budak :” Türk araştırıcılarının emek dökerek elde ettiği araştırmalar. Biz üniversitede devlet memuruyuz. Biz bir şirketin sahibi gibi çok fazla endişe içinde değiliz. Bunun değişmesi gerekiyor. Türkiye’nin tek çıkış yolu bilim ve eğitim. Yeni bir modele geçmemiz gerekiyor. Üniversite iş dünyasından ne kadar çok gelir getiriyorsa o kadar çok maaş alacak. Biz bunu EBİLTEM’de yapmaya çalışıyoruz. 3 bin 100 kişiyiz ama 300 tane çok ciddi araştırma yapan akademisyenimiz var. Bunların çoğalması lazım. Bizim kapımız size açık. Gelin sorun ama Türkiye’nin sanayisi ithalata dayalı olduğu zaman zorluk yaşıyoruz. Benim size dördüncü gelişim. Bize gelin. Çekinmeyin. Malazgirt’i, Sakarya’yı kutluyoruz, 30 Ağustos Zafer Bayramı var. Ama bizim ekonomik bağımsızlığı daha iyi noktalara getirmemiz lazım. Bu köklü milletin başka yerde arayışa ihtiyacı yok. Bilim insanlarını sanayicinin içselleştirmesi lazım.”

Rektör Budak :” Model Fabrika Geliyor !”

Konuşmasında model bir  fabrika söz konusu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Budak “Model bir fabrika  sözkonusu. Üniversite, bakanlık, sanayi odası toplam 20 milyonluk bir proje. Arsa, arazi benden, 10 milyon bakanlıktan geriye kalan 10 milyonu da yaparsanız, burada sanayicinin kendi alnında dün yayla rekabet etme açısından model fabrika yapılabilir. Ege Bölgesi için EBSO’nun önderliğinde gerçekleşebilir. Biz buna hazırız. Sanayici YÖK nezdinde kim ne araştırma yaptı, ulaşabilmeli. Buna artık ulaşılıyor. Tezlere ulaşma imkanınız var. Rekabet stratejinizi geleneksel halden çıkarmak zorundasınız. Bizimle çalışmak zorundasınız. Biz de sizinle çalışmak zorundayız. Biz buradayız. Sizin emrindeyiz. Kapımız açık” ifadelerini kullandı.

 

Konuşmasının ardından Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’a Ebso Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar tarafından plaket takdim edildi.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.