Ege’nin nur topu gibi bir bal arısı oldu: “Efe”

Batı Ege (Apis mellifera Anatoliaca) ve Gökçeada (Apis mellifera Anatoliaca) bal arılarının genetik tescili Resmi Gazete’de yayınlandı. Böylece bu iki türün, yeni koşullara uyumunu sağlayan genetik farklılaşma geçirdiği resmileşmiş oldu.

Ege’nin nur topu gibi bir bal arısı oldu: “Efe”
Yayınlama: 17.06.2019
A+
A-

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürğülü (TAGEM) tarafından geçtiğimiz yıl içinde Evcil Hayvan Tescil Komitesi’ne yapılan başvurular görüşülüp aynı yıl içinde karara bağlanmıştı. Komite, “Batı Ege Arısı” adıyla bilinen türün ekotipini “Efe Arısı” adıyla tescil etti. Komite Gökçeada Arısı için yapılan başvuruyu da ekotip kriterleri bakımından yeterli bularak tescil etti. Komitenin kararları, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayınlandı.

Ekotip tescili, türlerin yayılış alanları ve farklı ekolojik koşullara uyum sonucunda zaman içinde geçirdiği genetik değişimlerin tanınması anlamına geliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Bünyesindeki Evcil Hayvan Genetik Kaynakları Tescil Komitesi, belli dönemlerde toplanarak tescil başvurularını görüşüp karara bağlıyor. Komite, geçtiğimiz yıl sonunda yaptığı toplantıda, Muğla Arısı ve Anadolu-T etçi tavuğu için yapılan başvuruları tescil kriterleri açısından yeterli bulmayarak geri çevirdi. Komite, Trabzon Zerdava Köpeği için yapılan başvuruya ilişkin, sonraki toplantıda ele alınmak üzere daha detaylı bilgi istenmesine karar verdi.

Tescili resmileşen iki türün morfolojik ve davranış özellikleri hakkında daha ayrıntılı bilgiler 30776 sayılı Resmi Gazete’nin ekinde yer alıyor.

DETAYLAR İÇİN TIKLA!

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.