Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Elif Manay yazdı: Koronavirüse karşı nasıl beslenmeliyiz?

Covid-19 salgını mücadele ettiğimiz

Covid-19 salgını mücadele ettiğimiz şu günlerde vaka sayımız gün geçtikçe artmaktadır. Bu virüse karşı alacağınız birkaç önlemle kendinizi koruyabilirsiniz. Öncelikle el hijyenine dikkat etmelisiniz.  Gün içinde sık temas edilen yerleri sık sık temizlenmeli ve panik yapmamalısınız. Stresten uzak durmalısınız, araştırmalar stres ile bağışıklık sistemi arasında ilişki olduğunu ileri sürüyor.

Bunları yapacağımız gibi beslenmemize de dikkat etmemiz gerekir çünkü bağışıklık sistemi doğrudan beslenme ile alakalıdır. Bağışıklığımızı güçlü tutmamız gerekir. Direk olarak şu besin bağışıklığı güçlendirir diyemeyiz önemli olan her besinden vücudumuz için gereken miktardaki besin öğelerini alabilmektir. Vücudumuzun temel ihtiyaçları karşılandığı takdirde bağışıklığımızı desteklemiş oluruz.

Bağışıklık sisteminin güçlü ya da zayıf olması uzun vadede ortaya çıkan bir sonuçtur. Mesela sigara içen biri için örnek verecek olursak o kişi bir kere sigara içti diye bağışıklık sistemi zayıflamaz. Uzun yıllar içmiş olduğunda ise artık vücut direncine ciddi zararalar veriyor. Beslenmenin de bağışıklık sistemine etkisi böyledir. Bugün bol meyve yedim bağışıklığım güçlendi, bugün spor yaptım bağışıklığım güçlendi şeklinde düşünmek doğru değildir. Bunları her gün düzenli yaptığımız takdirde bağışıklığımız güçlenir. Beslenmede ise uzun vadede bağışıklığı destekleyen iki kavramdan bahsetmek istiyorum.

Yeterli beslenme: Sağlığı korumak ve geliştirmek için vücudun ihtiyacı olan besin öğelerinin yeterli miktarda alınmasıdır.

Dengeli beslenme: Bu besin öğelerinin her besinden dengeli bir şekilde alınmasına ise dengeli beslenme denir.

Bu iki kavram yani yeterli ve dengeli ve dengeli beslenildiği zaman vücudumuz daha sağlıklı, daha güçlü ve dirençli olur.  Yeterli ve dengeli beslenmede ihtiyacınız olan enerjiyi, vitamin-mineralleri vb. yeterli miktarda ve hepsinden dengeli bir şekilde almanız gerekir. Mesela günlük enerji ihtiyacınızın yüzde doksanını yağdan karşıladığınızı varsayalım böyle bir durum yetersiz ve dengesiz beslenmeye bir örnektir.

Yani biz uzun vadede yeterli ve dengeli beslendiğimiz zaman bağışıklık sistemimiz güçlü olur. Bunun için gün içinde bol su içmeli, sebze ve meyvelerden çeşitli şekilde yemeli ve bağırsak sağlığı açısından yararlı olan kefir, yoğurt gibi besinleri soframızdan eksi etmemeliyiz. Tam buğday ürünlerini tercih etmeli ve zeytinyağını mutfağınızda bulundurmalısınız. Eğer demir, B₁₂ ve D vitamini eksiklikleriniz varsa mutlaka takviye almalısınız. Zamanınızı oturarak geçiriyorsanız yarım saat se olsa spor yapmaya özen göstermelisiniz.