Elif Özdeniz yazdı: Hijyeni oyunlaştırabilir miyiz?

Uzm.Psikolog Elif ÖZDENİZ 1993 yılında Denizli’de doğdu. 2017 yılında Beykent Üniversitesi Psikoloji bölümünü bitiren Uzm.Psikolog Elif ÖZDENİZ, kariyerine aile ve çocuk psikoloğu olarak görev yapmaya başlamıştır. 2019 yılında Ege Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Uzmanlık alanını kazandı. Eğitimi sırasında aile, çocuk ve ergenlerle çalıştı. Uzmanlık eğitimini ‘Çocuklarda Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu’ konusunda tamamlayan Uzm. Psikolog Elif ÖZDENİZ, çeşitli hastane ve kliniklerde staj deneyimlerinde bulunmuştur. Bu merkezlerde çocuk, ergen ve öğrencilerle birlikte bireysel, grup terapisi ve aile terapisi hizmetlerine yoğunlaşan Uzm. Psikolog Elif ÖZDENİZ çocuk ve ergenlere yönelikte pek çok eğitimler almıştır. Bunların yanında özel gereksinimli çocuklarla da çeşitli çalışmalar yürütmüş olup özel gereksinimli çocuklar ve ailelerine yönelik destekleyici çalışmalarda da bulunmuştur. Aldığı eğitimler Aile Danışmanlığı, Aile Arabulucuğu, Travma ve Krize Müdahale, Çocuk ve Ergenlerde Bilişsel Davranışçı Terapi, Çocuklarda Oyun Terapisi, Masal Terapisi ve Transaksiyonel Analiz gibi terapi eğitimlere katılarak uygulayıcı sertifikaları almış olup uygulamalarını devam etmiştir. Aynı zamanda çocuk,ergen ve yetişkinlere yönelik uygulayıcısı olduğu pek çok test eğtimlerini de tamamlayarak aktif şekilde uygulamaktadır. Türk Psikologlar Derneği üyeliği bulunan Uzm.Psikolog Elif ÖZDENİZ, 2016 yılından bu yana Gökyüzü Danışmanlık Merkezinde Psikolog DR. Murat Sarısoy ile birlikte çalışmalarına devam etmektedir. Akademik Hayatı 2017 – Beykent Üniversitesi Psikoloji Bölümü 2018- Ege Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik

 Kazanılmış bir alışkanlığı değiştirmek, yeni bir alışkanlık edinmekten çok daha zordur. Bu nedenle, Coronavirüs ile mücadele ederken çocuklara temizliğin ne şekilde yapılacağına ilişkin doğru bilgilerin  çocuklarda psikolojik problemlere (kaygı, takıntı, travma vb.)neden olmayacak şekilde ifade edilmesi önemlidir.

Çocuk doğduğu andan başlayarak öğretilenlerin yanı sıra yaşadığı evin alışkanlıklarını taklit etmeye başlar. Üstünün temiz olması gerektiği, nerelerin kirli olabileceği ebeveynler tarafından sık sık hatırlatılır. Diğer yandan yemek yemeden önce ve sonra, tuvalet sonrasında el yıkama en basit hijyen kurallarındandır. Bu kurallar çoğu kez çocuğa hatırlatılır. Ancak bu kurallar, çocuklara içinde bulunduğumuz bu Coronavirüs sürecinde ebeveynler tarafından daha sık dile getirilmektedir. Bu dönemde özellikle de hastalığın yıkanmamış eller ve öksürürken ağzın örtülmemesi coronavirüsün hızla bulaşabildiği, iyi hijyenin önemine dikkat çekilmektedir. Hijyenin öneminin anlaşılmasını sağlayacak oyunlar oynayarak kişisel hijyeni ilginç hale getirilebilir. Çocuklar hijyenin önemini ve düzenli temiz ve sağlıklı kalmanın doğru yollarını öğrenebilirler. Bu durum oyun terapisiyle anlatılarak çocuklarda psikolojik problemleri en aza indirilmeye çalışılabilir.

Peki, hijyen çocuklara ne gibi oyunlarla öğretilebilir?

  • Bazı çocuklar en iyi olasılıkla ellerini sadece suyun altında kısa bir süre tutarlar. Ancak, eller en az 15 ila 20 saniye süreyle sabunla ovulmalıdır. Çocuğunuzun ellerine sim serpin ve onu simi sabun ve suyla yıkamaya teşvik edin. Sim kendiliğinden yapışkan olduğu için ovalanarak çıkarılması 30 saniyeye kadar sürer. Sonra da çocuğunuza, ellerini her yıkadığında tıpkı simlerden kurtulduğu gibi mikroplardan da kurtulması gerektiğini anlatın.
  • Çocuklara, mikropların ellerde ve dokundukları şeylerde nasıl yaşayabileceğini göstererek mikropların yayılmasını öğretebilirsiniz. Hapşırıyor gibi yapın ve ellerinizi çıkarılabilir bir boyayla boyayabilirsiniz. Sonra işlerinize devam edebilir, bir yandan da odadaki çeşitli cisimlere dokunabilirsiniz. Çocuklar mikrop aktarımını göreceklerdir. Bu çalışmadan sonra çocukların sizin yüzünüzden artık mikropların yaşadığı bütün yüzeyleri bulmalarını ve saymalarını sağlamasına yardımcı olacaktır.
  • Çocuklara çeşitli kişisel hijyen araçlarını ve bunların vücudun hangi bölgelerinde kullanılacağını öğreten bir eşleştirme oyunu oluşturabilirsiniz. Bir takım karta sabun, diş fırçası, tırnak makası veya gargara resimleri çizmeyi deneyebilirsiniz. Daha sonra elleri, dişleri, tırnakları ve ağzı gösteren başka bir kart takımı oluştup, tüm kartları ters çevirip ve çocukların aleti vücut bölgesiyle eşleştirmeye çalışmalarını sağlayabilirsiniz.
  • Bir kağıda, her gece diş ipi kullanmak, 20 saniye yıkamak veya öksürürken ağzınızı kapatmak gibi 10 iyi hijyen alışkanlığı yazarak başlayabilirsiniz. 10 diğer kağıda da kötü alışkanlıkları yazıp, tüm kağıt parçalarını katlayıp ve bir şapkaya yerleştirebilirsiniz. Çocuklar her seferinde bir tane çekebilir ve bunun iyi bir hijyen alışkanlığı mı yoksa kötü bir hijyen alışkanlığı mı olduğuna karar verebilirler.
  • Hijyen sessiz sineması oynatarak çocukların hareketleri doğru öğrenmelerini sağlayabilirsiniz. Bir çocuk, diş fırçalama, öksürme veya duş alma gibi bir hijyen eylemi seçebilir. Sonra çocuk, konuşmadan bu hijyen alışkanlığını canlandırabilir. Diğer çocuklar da hangi eylemin canlandırıldığını tahmin edebilir, sonra siz de her bir hijyen alışkanlığını yerine getirmenin doğru yolu hakkında konuşabilirsiniz.

Unutmayalım ki; çocuklara coronavirüsten korunma yolları herhangi bir psikolojik probleme sebep olmadan anlatılıp, açıklanması önemlidir.

Yayınlama: 25.03.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.