Elif Özdeniz yazdı:Çocuklar Uzaktan Eğitimde Nasıl Daha Verimli Çalışabilir

Elif Özdeniz yazdı:Çocuklar Uzaktan Eğitimde Nasıl Daha Verimli Çalışabilir
Yayınlama: 06.04.2020
A+
A-

Uzun zamandır gündemimizi meşgul eden ve bir süre daha meşgul etmeye devam edecek olan Corona (COVİD-19) virüsü için alınan önlemlerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. 16 Mart tarihi itibariyle okullar eğitim-öğretim sürecine ara vermiş ve online eğitim sürecine geçilmesi uygun bulunmuştur. Online eğitim sürecine başlamak tüm velilerin kafasını bir hayli karıştırmıştır.

Peki, veliler tarafından bu süreç nasıl yönetilebilir?

  1. Panik Yapmayın, Sakin Olun

Öncelik olarak çocuğunuza bu sürecin nasıl işlediğini basit bir dille anlatmaya çalışın. İlkokul seviyesindeki çocuklar ailelerinden duydukları haberleri akranlarına abartarak ve kendi felaket senaryoları şeklinde anlatırlar. Bu nedenle, çocuğunuzun anlayabileceği gerçekçi ve güvenilir kaynaklardan edindiğiniz bilgileri aktarmanızda yarar olacaktır. Geçmişte daha o doğmamışken yaşanan benzer olayları dile getirerek çocuğunuza her şeyin bir sonu olacağına, bunun bir süreç olduğunu dile getirin. Bu açıklamalar çocuğunuzun online eğitime daha rahat adapte olmalarına yardımcı olur.

  • Uygun Çalışma Ortamını Kurun

Çalışma ortamı dendiğinde zihinde bir masa, sandalye, kitap, kalem ve defter canlanabilir.  Bu süreçte değişen eğitim modeliyle de bu çalışma ortamı değişmiştir. Çocuklar normalde kullandıkları tablet ve bilgisayarları yatarak, kucaklarına alarak kullanmaya çok alışkınlar. Fakat online eğitim söz konusu olduğunda bu kullanış biçimi çocukların odaklanma seviyelerini etkileyecektir. Özellikle yatarak ders çalışırken sıkıldıkları ya da yoruldukları an dikkatleri farklı tarafa kayacak ve belki de uyuyacaklardır. Bu sorunların yaşanmaması veya bu sorunları minimum seviyeye indirmek için online eğitimin masa başında sessiz ve sakin ortamda, kulaklık takılarak yapılması uygundur. Bu şekilde uzaktan eğitimden alınacak olan verim artış gösterir.

  • Sürekliliği Sağlayın

Okul döneminde eğitimde devamlılığa teşvik eden en önemli faktör, öğrencilerin yoklamalarının alınması idi. Çocuklar sabahları zorla da olsa yok yazılmamak adına bir şekilde okul yolunu tutuyorlardı. Ancak söz konusu online eğitim olduğunda çocukları yataktan kaldıracak bir güç yok. Bu sebeple çocuklara gerçekci ve sürdürebilir hedefler oluşturmak yararlı olacaktır. Çocuklardan sabahın çok erken saatinde okula gider gibi kalkmalarını beklemek çok gerçekçi bir düşünce değildir. Ancak onlara uygulayabilecekleri ve günlerinin verimini düşürmeyecek bir saat oluşturmak daha sürdürülebilir olabilir.

  • Onu Motive Edin

Her gün sonunda çocuklarınızla geçireceğiniz 20-30 dakikayı o gün eğitimde neler öğrettiklerini anlatmasına zaman ayırın. Zorlandıkları yerlerde o kısmı neden iyi anlamadıklarını sorgulayın.  Bu şekilde derslerin verimi bir hayli artış gösterecektir.

  • Boşluklar Oluşturun

Çocukların okulda enerjilerini attıkları, çılgınlarca koşup eğlendikleri zaman teneffüslerdir. Online eğitim sürecinde teneffüsler çocuğun kendi öz disiplini ile belirlenmektedir. Bu sorunu çözmek için bir saat ders için 20-30 dk boşluk oluşturulabilir. Bu süreç size uzun bir ara gibi görünebilir ancak daha kısa aralar verip, çocukları derslere karşın isteksiz hale getirmek yerine süreci yaygın hale getirmek uzun vadede yarar sağlayacaktır.

  • Temel Bilgisayar Becerilerini Geliştirin

Online olarak yürütülen eğitimlerde, teknik aksaklıkların yaşanması kaçınılmaz olacaktır. Bu süreçte siz konuya hakimseniz tablete, bilgisayarı alıp durumu düzeltmeye çalışacak ve zaman kaybının önüne geçmek isteyeceksiniz. Bu eğitiminde sürecinde bir parçası olduğunu unutmamakta fayda vardır. Çocuğunuza yeni program indirmek, yeni dökuman oluşturmak ve daha önce tecrübe etmediği bir programı kullanmasını keşfetmesine olanak sağlayın. Bu çocuğunuzun motor gelişimi ve problem çözme becerilerini olumlu yönde etkileyecektir.

  • Zamanı Aktif Kullanmalarına Teşvik Edin

Verimli bir zaman yönetimi oluşturmak için etkili yol plan yapmaktır. Her gün bir sonraki online derslerin planını çocuğunuzla oturup oluşturun. Ders aralarını belirlemek, ders bitiminde neler yapabileceklerini adım adım yazmak çocuğunuza ve siz ebeveynleri güvende ve sakin hissettirecektir.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.