Ender Yorgancılar”İhracat, İhracat, İhracat…”

EBSO 2018 yılının son meclis toplantısı, Meclis Başkanı Salih Esen ve Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın katılımıyla gerçekleştirildi

Ender Yorgancılar”İhracat, İhracat, İhracat…”
Yayınlama: 25.12.2018
A+
A-

Toplantıda meclis üyeleri ekonomik gündemi değerlendirdi. Meclis Başkanı Salih Esen, 2018 yılının son dönemine ticaret savaşlarının damga vurduğuna ve G20 Liderler Zirvesi’nde küresel belirsizliklere gönderme yapılması gibi konulara değinirken, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 2019’un ihracat yılı olması gerektiğini ve dışarıya mal satmadığımız sürece gelecekte ülkede zor zamanlar yaşanacağını ifade etti.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı FormatFactory77ec3693-86c2-4892-9781-496c72b21b20.jpg

EBSO Meclis Başkanı Salih Esen

ESEN: “ATEŞİ SÖNDÜRMEK KOLAY OLMAYACAK GİBİ”

Meclis Başkanı Salih Esen, küresel arenaya ABD Başkanı Trump’ın yön vermeye devam ettiğine ve Trump’ın güven oylamasında güç kaybettiğini söylerken “Henüz 2019’a girmeden özellikle Avrupa’da yeni istikrarsızlıkların da kapıda olduğunu görmekteyiz. Malumlarınız olduğu üzere, Paris’te başlayan ve diğer büyük AB kentlerine sıçrayan halkın mevcut hükümete yönelik protesto gösterileri geniş çaplı eylemlere dönüştü ve kontrolden çıkma noktasına ulaştı. Her nerede olursa olsun, demokratik hakkı kullanmak ne kadar olağan ise, vandalizm bir o kadar olağan dışı ve tasvip edilemez. Bir tarafta AB’deki bu sokak eylemleri, diğer yanda Rusya Ukrayna arasındaki gerginlikler ve Suriye üzerinden devam eden Ortadoğu meselesi derken dünyanın dört bir tarafının da adeta tadı tuzu kalmadı.” Şeklinde konuştu. Esen, 2018 yılındaki yönetim sistemi değişikliğine de değinerek, ”Yeni sistemi, ekonomide yaşadığımız darboğaz karşıladı ve ne yazık ki bu sorunlarla 2019 yılına giriyoruz. İşsizlik oranından büyümeye, karşılıksız çıkan çek oranlarından güven endekslerine, enflasyona kadar birçok gösterge alarm vermeye devam etmekte. Bunu da hanelerden, piyasaya ve fabrikalarımıza kadar derin bir biçimde yaşayarak hissediyoruz. Son haftalarda yine hükümetin önemli adımları oldu ancak, ateşi söndürmek kolay olmayacak gibi.” dedi.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı FormatFactoryee47c986-bb21-49af-a857-d3e6df836441.jpg

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar

YORGANCILAR: “2019’UN İHRACAT YILI OLMASI GEREKİYOR”

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise, küresel ekonomideki gelişmelerden bahsettiği konuşmasında, Türkiye için ihracatın önemine vurgu yaparak, “ 2019’un ihracat yılı olması gerekiyor. İhracatın ne kadar önemli olduğunu 2019’da ihracat yapan herkes görecek. İçinde bulunduğumuz süreç itibari ile iç piyasada çok ciddi bir darboğaz yaşanıyor. Dışarıya mal satmadığımız müddetçe geleceğimiz zor olacak. 2019 yılı için önemli olan ihracat, ihracat, ihracat…”” şeklinde konuştu.

Yorgancılar, sanayi üretim endeksi için ise “Ağustos ayından bu yana yaşamakta olduğumuz süreçte en çok kaybı ne yazık ki reel sektörde görmekteyiz. Sanayiye ait özellikle iki öncü gösterge mevcut duruma ilişkin aslında bize gerçekleri yansıtmaktadır. Bu ay, Meclis Genel Kurulu’nda Ticaret Bakanı Sn. Ruhsar Pekcan, konkordato ilan eden anonim şirket sayısını 294, limited şirket sayısını 552 olmak üzere toplamda 846 şirketin konkordato ilan ettiğini açıkladı. İlk ağızdan aldığımız bu bilgi şu açıdan çok kritik art arda gelen bu konkordato kararları ile alacaklı konumda olan KOBİ’lerimiz nasıl bir planlama yapacak? Özellikle de iç piyasaya çalışıyorsa? Bununla birlikte yılın son günlerinde stokları tükenen, yeni yılda hammadde almak zorunda kalacak KOBİ’lerimiz finansman teminini nasıl sağlayacak? Ya da hammadde almayı azaltıp, daralmayı mı tercih edecek? 2019 yılına bu sorularla girerken; artan belirsizlik, ödenemeyen borçları jeopolitik riskler ve küresel ekonomideki dengeler/dengesizlikler işlerimizi oldukça zorlaştırmaktadır.” şeklinde konuştu.

Kitap için KDV oranının %18 yükselmesine duyduğu üzüntüyü dile getiren Yorgancılar, ”Kırtasiye ürünlerini de kapsayan bu artış konusunun yeniden değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizmek isterim.” diyerek insanların daha çok kitap okuması için KDV oranının düşürülmesi gerektiğini söyledi.

 

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.