Etkili İletişim Üzerine Konuşuldu

Etkili İletişim Üzerine Konuşuldu
Yayınlama: 09.10.2018
A+
A-

Denizli Otizm Derneği Başkanı ve İletişim Koordinatörü Dudu Karaman Dinç, farklı gelişim gösteren çocukların ebeveynlerine etkili iletişim yollarını söyleşide anlattı.

Denizli Otizm Derneği kurucu üyeleri arasında yer alan ve kendisi de otizmli bir çocuk annesi olan Dinç, farklı gelişim gösteren çocukların ebeveynlerine önce kendi mutluluklarına odaklanmalarını tavsiye etti. Dinç, “Bardağın dolu tarafına bakmak gerekiyor. Uçaklarda olası bir kaza anında önce maskeyi kendinize sonra çocuğunuza takın derler. Çünkü ancak biz iyi olursak çocuklarımız da daha iyi olur. Farklı gelişim gösteren bir çocuk sahibi olmak çocuğunuzun ya da sizin suçunuz değildir. Lütfen bir suçlu aramayın. Durumu bir talihsizlik gibi algılamayın. Kendini gerçekleştirmek çocuğunuzun da en doğal hakkı. Önce kendinize sonra da ailenin bütününe odaklandığınızda daha mutlu bir hayatınız olur” dedi.

“EMPATİ YAPMAYI İHMAL ETMEYİN”

Empatinin iletişimdeki yerini vurgulayan Dinç, “Uzun ve zorlu bir yolda yürüyorsunuz ama bu yolda yalnız kalmamak için yapmanız gerekenler var. Farklı gelişim gösteren çocuk sahibi olmanız sizi diğer insanlardan üstün kılmaz. Empati beklerken empati yapmayı ihmal etmeyin. Kendinize olduğu kadar başkalarının fikirlerine ve duygularına da değer verin. İletişimde başarının birinci koşulu samimiyettir. Hem kendinize hem de başkalarına karşı samimi olun” şeklinde konuştu.

“SÜPER KAHRAMAN OLMANIZ GEREKMİYOR”

Ebeveynlerin kendilerine şefkat göstermesi gerektiğini ifade eden Dinç, “İhtiyaç duyduğunuzda destek almaktan çekinmeyin. Süper kahraman olmanız gerekmiyor. Yorulduğunuzda dinlenin. Birşeyler yapmaya çalışırken çevrenizdekileri kırıp dökmeyin. Bunu yaparken kendinize de şefkat göstermeyi ihmal etmeyin.  Eşinizle, çocuklarınızla, aile çevrenizle, arkadaşlarınızla ve farklı gelişim gösteren çocuklarınızın öğretmenleriyle iletişim kurarken yargılamak yerine anlamaya çalışın. İletişim kanallarını kapatmayın. Suçlayıcı bir dil kullanmak iletişim yollarını kapatır ve bir karşı taraf oluşturur.  O zaman da karşınızdaki insan sizi anlamaya çalışmak yerine kendini savunmaya geçer. Karşı bir taraf oluşturacak ortam oluşturmak yerine aynı hedefe ilerlemek için müttefikler edinmek için çaba gösterin. Bunun için de işbirliğine açık olmak ve nezaket kurallarına uymak çok önemlidir” dedi.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.