Farkında Ol, Fark Et!

Farkında Ol, Fark Et!
Yayınlama: 03.12.2018
A+
A-

İZMİR’de, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında İzmir Engelliler Derneği Birlikteliği  “Farkında Ol, Fark Et” yürüyüşü düzenlendi.  İzmir Cumhuriyet Meydanı’nda başlayan ve Konak Meydanı’nda sonra eren yürüyüşe kırk farklı dernek destek verdi.

Engelli Dernekleri Birliği üyeleri’nin  3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde engelli hakları konusunda farkındalık oluşturmak için düzenlediği yürüyüşte engelliler ve aileleri, ellerinde, “Engelli istihdamı artırılsın”, “Fark et, kabul et, bizimle yürü”, “Herkes için engelsiz bir dünya”  yazılı dövizler taşıdı.

“ADİL BİR YASAM İSTİYORUZ”

Yürüyüşün ardından Gülgün Yorgancılar’ın okuduğu basın açıklamasında;  her geçen gün engellilerin haklarının ellerinden alındığını belirtilerek şu ifadelere yer verildi:  “Sosyal devlet olmanın görev ve sorumluluklarını hatırlatmak ve merkezi idare ve yerel yönetimlerin verdikleri ve tutmadıkları sözleri kamuoyuyla paylaşmak için buradayız. Engelliler yasasının yürürlüğe girmesinden bu yana 13 yıl geçmesine rağmen, yasanın gerekleri tam olarak yerine getirilmediği için buradayız. Denetim ve yaptırımlar yeterince uygulanmadığı, yüzlerce kamu binasına erişemediğimiz için buradayız. Kentler, açık alanlar, konutlar ve toplu taşıma araçları planlanırken engelliler yok sayıldığı; haklara, hizmetlere, ortak kullanılan mekanlara, bilgiye, iletişime, adalete erişemediğimiz için buradayız. Seçme ve seçilme hakkımızı kullanırken engellerle karşılaştığımız, toplumsal yaşama etkin hak ve sorumluluklarda, eşit bireyler olarak katılamadığımız için buradayız. Taraf olduğumuz Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi ve yasal haklarla tanınan haklarımız keyfi düzenleme ve uygulamalarla geri alınmaktadır. 2022 engelli maaşı ve evde bakım ücretinde hane halkı geliri değil engelli bireyin geliri baz alınarak, yaşadığımız haksızlıklara son verilmelidir. Çeşitli engel gruplarının kullanmak zorunda olduğu tıbbi cihazlar, medikal malzemelerdeki katkı payları kaldırılmalıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmayan ya da çok cüzi bir miktarı karşılanan, engelliler için olmazsa olmaz tıbbi cihaz ve tekerlekli sandalye, ortez, protez, beyaz baston gibi araçların ücretsiz olarak karşılanması gerekmektedir. Engelliliğin önlenmesi için etkin tıbbi ve sosyal tedbirler alınmalıdır. Eğitimi engellenmiş, sokağa çıkması imkansız hale getirilmiş, iş bulamamış, toplum tarafından dışlanmış engellilerin, bütün bu sorunları, insan hakları bağlamında değil de sadaka kültürüyle çözülmeye çalışılmasını kınıyoruz. Biz tüm engelliler ve aileleri olarak hiçbir ayrımcılığa uğramadan, insan onuruna yaraşır, eşit yurttaşlık temelinde adil bir yaşam istiyoruz.”

KARA : “SÖZÜMÜZ HEM YERELE , HEMDE KANUN KOYUCUYA”

Yürüyüşe katılan Buca Engelliler Derneği Başkanı Harun Kara İzmir Engelli Dernekleri Birlikteliği olarak 4. kez gerçekleştirilen farkındalık yürüyüşünün, hiç bir siyasi parti dernek gözetmeksizin engelli sorunlarına dayalı bir yürüyüş olduğunu ifade ederek şunları söyledi :” Basın açıklamasını burada yapmamızın nedeni şudur. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Valilik Başbakanlık Ofisi burada. Sözümüz hem yerele hemde kanun koyucuya. Burada haklarımızı kanun koyucu denetlemelerini yapmalı, yerelde bunu uygulamalı.”

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.