Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Fırıncılar odası 230 gram ekmeğe 2,50 TL fiyat biçti, bakanlıktan onay bekliyorlar

Denizli’de ekmeğe zam tartışmaları devam ederken, 200 gram ekmeği 230 grama çıkararak fiyatının 2,5 TL olacağı açıklanmıştı. Denizli Fırıncılar Odası konu ile ilgili açıklama yaptı.

Denizli’de ekmeğe zam tartışmaları

Geçtiğimiz Temmuz ayından 1.5 TL olan ekmek 1.75 TL’ye yükselmişti. Yeni gelen zamla birlikte 230 gram ekmeğin fiyatı 75 kuruş artarak 2.5 TL’ye yükseleceği dün Denizli medyasında yer almıştı. Ekmek zammının ne zaman uygulanacağı, yetkili mercilerin izin verip vermeyeceği tartışılırken Denizli Fırıncılar Odası’ndan açıklama geldi.

Denizli Fırıncılar Odası Başkanı Bekir Karadaban’ın açıklaması şu şekilde;

ARTIŞLARA VURGU YAPTI

İlimiz merkezinde 17.07.2021 tarihinde 200 gr. ekmek 1.75 TL olarak uygulanmaya başlamıştı.  Tarifeden bugüne kadar  4 aylık zaman zarfı içerisinde un fiyatlarının 135 liradan 285 liraya çıktığını baz aldığımızda undaki artışın yüzde 100’ ün üzerinde  olduğu gerçeği ortaya çıkmaktadır. İşletme giderlerimizde yine yüzde 60 artış vardır. Yani 7. aydan bugüne kadar tüm giderlerimiz artmasına rağmen fırıncı esnafımızın nefes alabilmesi, ayakta durabilmesi için ve tüketici olan halkımızı da göz önüne alarak maliyet hesaplarımızı yaparken en ince ayrıntıları düşünerek hesap ettik.

Başta temel hammaddelerinden un %100 , maya %60 , ticari işletmelerde elektrik %46, doğalgaz %48, işçilik, akaryakıt ve diğer maliyet giderlerine de  % 60’un üzerinde  zam gelmiştir.

Fırıncı esnafımız her un siparişi verdiğinde zamlı fiyatla karşı karşıya kalmakta ve bu artışın nereye gideceği de belli olmamakla birlikte birçok esnafımız ticari olarak dar boğaza girmiş ve bu süreçte fırınını kapatmak zorunda kalan esnaflarımızda olmuştur.

Fırıncı esnafımız ürettiği ekmeğini sadece tezgahında değil , bakkal ve bayiler aracılığı ile % 20 bayi primi ve lojistik giderleri artı bir maliyettir. İlimiz merkezinde ortalama 2.000 civarında bakkal ve bayi geçimini sağlamaktadır. Ürettiğimiz ekmeği halkımıza ulaştırmamızda bayilerin rolü  çok büyüktür.

Şuan faaliyetini sürdüren fırıncılarımız gelir gider dengesini karşılamadığını, unu tekrar depoya koymakta güçlük çektiği ve sektör her geçen gün çıkmaza sürüklenmektedir.

Esnafımız ticari faaliyetini sürdürebilmesi ve halkımızın temel ihtiyacı olan ekmeğini üretebilmesi  için zam kaçınılmaz olmuştur.

BAKANLIKTAN ONAY BEKLENİYOR

Vatandaşımızın alım gücünü de düşünerek yaptığımız hesaplamalar sonucunda, mevcut gramajın üzerine 30 gram artış yapılarak  %25 ‘lik bir zam  talebimiz olmuştur. Müracatımız  ile komisyon toplantısı gerçekleşmiş ve olumlu karar çıkmış olup Türkiye Fırıncılar Federasyonumuzdan da olumlu görüş alınmıştır. Son olarak Bakanlığımızdan onay bekliyoruz.        

Un fiyatlarındaki artışlar devam ederse önümüzdeki günlerde yeni bir zam daha talebimiz daha olabilir.