Genç akademisyene TÜBİTAK’tan büyük onur

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ MERT NAKIP, YAPAY ZEKA KULLANARAK TASARLADIĞI YANGIN ALGILAMA SİSTEMİ İLE TÜBİTAK TARAFINDAN DÜZENLENEN YARIŞMADA TÜRKİYE BİRİNCİSİ OLDU.

Genç akademisyene TÜBİTAK’tan büyük onur
Yayınlama: 19.11.2018
A+
A-

Yaşar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Araştırma Görevlisi Mert Nakıp, yapay zeka kullanarak tasarladığı yangın algılama sistemi ile TÜBİTAK tarafından düzenlenen yarışmada Türkiye birincisi oldu.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından, üniversite öğrencilerini ülkemizin ihtiyaç duyduğu öncelikli alanlarda çalışmalar yapmaya yönlendirmek amacıyla her yıl düzenlenen Üniversite Proje Yarışmalarının ilk etabı bu yıl bölgesel olarak gerçekleştirildi. 2018 yılında başvuruları değerlendirmeye alınan toplam 809 adet projeden ön değerlendirmeyi geçen 789 adet proje, ikinci değerlendirmeye alındı. Değerlendirmeler sonucunda seçilen projeler, 6 bölge merkezinde sergilendi. İzmir Bölge Sergisinde; Ege Bölgesinin yanı sıra Bursa ve Eskişehir gibi illerin de aralarında olduğu toplam 13 ildeki üniversitelerin öğrencileri tarafından hazırlanan projeler yer aldı. Jürinin değerlendirmesi sonucu, üç dalda bölge birincisi seçilen projeler, diğer bölge finalistleri ile birlikte Türkiye finalinde yarışma hakkı kazandı. ’Özel Sektöre Yönelik Lisans Bitirme Tezleri’, ’Girişimcilik ve Yenilikçilik’ ve ’Öncelikli Alanlarda Üniversite Öğrencileri proje yarışmalarında’ 6 bölgede birinci olan toplam 96 proje, Türkiye birinciliği için Ankara’daki final sergisinde yarıştı.

Yaşar Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisi ve Araştırma Görevlisi Mert Nakıp, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cüneyt Güzeliş danışmanlığındaki bitirme projesi olarak sanayi işbirliğinde prototipini ürettiği yangın algılama sistemi ile TÜBİTAK 2241 Özel Sektöre Yönelik Lisans Bitirme Tezleri Yarışması Ürün Geliştirme Kategorisinde 18 proje arasından sıyrılarak, Türkiye birincisi oldu. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın yanı sıra TÜBİTAK’tan birçok üst düzey yetkilinin, rektörlerin, akademisyenlerin, sektör temsilcilerinin ve öğrencilerin katıldığı final sergisinde ödüller de sahiplerini buldu. Mert Nakıp, birincilik ödülünü TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’dan aldı.

Proje hakkında bilgi veren Mert Nakıp, piyasadaki yangın alarm sistemlerinin neredeyse tamamının yalnızca duman veya alevi algıladığını belirterek, “EDS şirketinin danışmanlığında tasarladığım üründe, çeşitli sensörlerle gazları, dumanı, sıcaklığı, nemi algılayan ve bu verileri yapay zeka ile işleyip doğruluğu ve yangına tepki hızı daha yüksek bir yangın algılama sistemi oluşturmayı hedefledik. Proje, aynı zamanda TÜBİTAK 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezi Destekleme Programından da mali destek almayı başardı. Bu tarz sistemler Türkiye’de bulunmuyor ve yurt dışından getirtiliyor. Birkaç büyük firma dışında bu sistemin henüz yaygın olarak üretilmediği de göz önünde bulundurulursa ülkemize ve işbirliği ile prototipini ürettiğimiz firmaya ekonomik getiri sağlaması beklenmekte” dedi.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.