Genç Medya Platformu Can Dündar ile bir araya geldi ‘Değişim İzmir’den başlamalı’

Genç Medya Platformu, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü gününde Gazeteci Can Dündar’ı ağırladı. Platform üyeleri ile online toplantıda bir araya gelen Dündar, değişimin İzmir’den başlayacağına inandığını söyledi.

Genç Medya Platformu Can Dündar ile bir araya geldi ‘Değişim İzmir’den başlamalı’
Yayınlama: 04.05.2021
A+
A-

Gazeteci Can Dündar, geçtiğimiz günlerde kurulan ve gençlerden oluşan Genç Medya Platformu’nun konuğu oldu. Platform üyelerinin sorularını cevaplayan Dündar, Türkiye’de medyaya yapılan baskılardan, yerel gazetelerin önemine kadar pek çok konuya değindi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e de çağrıda bulunan Dündar, özgür basın ortamının oluşturulmasıyla değişimin İzmir’den başlayacağına inandığını söyledi.

‘SORUMLULUĞUM HALKA KARŞI’

‘MİT Tırları’ haberi ile ‘Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmekle’ yargılanan Dündar, “Bir gazetecinin kendi devletinin çıkarlarını gözetmek, devletini uluslararası arenada kötü duruma düşürmemek gibi bir misyonu var mıdır?” sorusuna, “Devlet bizim için var, biz bu ülkenin halkıyız. Onları biz seçtik ve ‘bize hizmet et’ dedik. Dolayısıyla devletin çıkarı ile bizim çıkarımız farklı olamaz. Devlet kendi çıkarına göre hareket ediyorsa bizim ona ‘dur’ dememiz gerekir. Bir şeyin devlet çıkarı olduğuna kim karar verecek? Ya devletin çıkarına kişisel çıkar karıştıysa ona da bakmak lazım. Peki diyelim bu gizli kalması gereken bir sır, buna kim karar verecek? Gazeteci olarak benim sorumluluğum halka karşıdır, sorumluluğum devletin gönlünü hoş etmek değildir. Devletin bazı organları illegal olarak silah kaçırıyorsa benim bunu anlatmam lazım” diye cevap verdi.

Gazetecilere düşen sorumluluklar olduğunu belirten Dündar, avukatlarının haberi yayınlamadan önce kendisini uyardığını, bu tür durumlarda ‘risk almaya hazır mıyım?’ diye sorulması gerektiğini ve bunların kolay cesaret edilebilecekler durumlar olmadığını kaydetti.

‘GAZETECİLER YALNIZLAŞTIRILIYOR’

Türk basınının çok uzun yıllardır ağır bir travma yaşadığını ve mesleğin çok kıymetli isimlerinin öldürüldüğünü, kovulduğunu, küstürüldüğünü ve geriye büyük oranda ‘çer çöp’ kaldığını, kalanların çoğunun hükümetin elamanı olduğunu söyleyen Gazeteci Dündar, eskiden sadece hükümetle mücadele edildiğini artık gazetecilerin patronlarla mücadele etmek zorunda kaldıklarını ve yalnızlaştırıldıklarını söyledi. Dündar ayrıca, bir bozgun ordusu gördüğünü ve bu bozgun ordusuna karşı durmanın kolay olmadığını belirtti.

Yerel medyaya ilginin azalmasını, ‘genel medyanın aynası olması’ şeklinde değerlendiren Dündar, aşırı merkeziyetçi yapılanmanın yerele de yansıdığını belirtti. Medyanın merkezinin teslim alınmışken yerel medyanın büyük umutlar sunduğunu ve ülkenin gelişiminde yerel medyanın önemli rol alacağını ön gördüğünü de sözlerine ekledi. “Tek ses çıksın, tek adam konuşsun istiyorlar” diyen Dündar, “Genelde zaten üç patron kaldı, üç patronu bağlayınca gazete sana çalışıyor oluyor ama yerele baktığında 100’lerce platform var. Hepsi ile başa çıkmaları mümkün değil” dedi.  Yerel medyanın yöneticilerinin de yerel sermaye sahipleri olduğunu ve onların da devletle işleri olduğunu, güç dengesinin gelişmediği sürece yerel medya için sorunların devam edeceğini de hatırlattı.

‘İZMİR ŞANSLI BİR KENT!’

‘İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yerinde olsam..’ sözleri ile bir bakıma Soyer’e çağrıda da bulunan Dündar, “Ben İzmir’de başkan olsam birçok katlı bir binayı ücretsiz veya cüzi bir kira karşılığı yerel gazetelere, dergilere açarım ve onlara mümkün olduğunca özgür alan açmaya çalışırım. Onlara özgürlük alanı oluştururum. Hazır İstanbul, Ankara medyası çökmüşken İzmir için büyük bir potansiyel oluştururum. İzmir dünyaya açılan bir kapı uluslararası bir açılış söz konusu olur. İzmir’de basın geleneği gelişmiş ve tüm bunları ciddi bir fırsat olarak görürüm. Şanslı bir kenttesiniz. Düzen değişecekse İzmir’den değişmeli” dedi.

‘İKTİDAR GERİLERKEN GERİLİYOR’

Genç medya mensuplarının önünün açılması gerektiğini de belirten Dündar, yeni dünyayla beraber güç dengelerinin çok değişeceğini söyledi. Erdoğan sonrası Türkiye üzerine hazırlıklar yapmaya başladıklarını dile getiren Dündar, Erdoğan’ın düştüğü gün bir enkazla karşı karşıya kalınacağını belirtti. Erdoğan döneminde yurtdışına çok fazla beyin göçü olduğunu ve o kişilerle beraber ‘enkaz sorunu’ için çare aradıklarını belirtti. Gazetecilerin kolluk kuvvetlerini çekmesinin engellendiği genelge ile ilgili ise, “Her özgürlük alanı iktidarı kısıtlıyor ve bu bir ip çekme yarışı, iktidar gerilerken geriliyor ve bu bir süre devam edecek, bunlar gidiş alametleri” şeklinde yorumladı.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.