Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gülnur İspir yazdı: Artı bir değer

Emek..Aşk..Tutku..Mücadele… Kadın kooperatiflerindeki kadınların

Emek..Aşk..Tutku..Mücadele…

Kadın kooperatiflerindeki kadınların motivasyonları. Kent kooperatifçiliğinin en önemli örneklerinden Karşıyakalı Kadın Kooperatifi’ni yakından tanıyarak işe başlamak en doğrusu. Maddi manevi seçim gücünü ellerinde tutan kentli kadının, bir arada kenetlenmiş bulunacağı nadir kuruluşların başında gelir Karşıyakalı Kadın kooperatifi.

Mağduriyet perdesi altına sığınmazlar.Her biri kendi hayatının destanını yazabilecek nitelikteler. Çoğu geçmiş iş yaşantılarında farklı başarılar elde etmiş kadınlar. Emekli maaşıyla bir köşeye çekilmek bu kadınlara göre değil. Ekonomiye katabilecekleri değerleri kapı önünde bırakmayı asil ruhlarına ihanet olarak görüyorlar. Onlar ülke sevgilerini üretmekle gösteriyorlar. Benim ördüğüm bir patikle ekonomi bir artı değer kazanır bilincine sahipler.

‘Artı bir değer’ mantığı toplumumuzu ayakta tutan en önemli motivasyonlardan biridir. “Ben savaşmayacağım, birileri nasılsa savaşır, ben de duruma uyarım ‘ dememiştir Atalarımız. Ben yoksam bir eksiğiz ve o bir eksik kaderi değiştirebilir. Budur DNA’mıza işli olan. Yeri gelir canını sürer ortaya yeri gelir örgü patik. Değerde farklı olsa da, mantığı yaşatmak adına çok önemlidir o bir çift patik. İkiyüz elli kadın her sabah aynı düşünce ile uyanır, ‘Bugün bana düşen ‘Artı bir değeri’ üretmeliyim’. İnanın üretirler. Kooperatif olmanın bilincini kavramış, birlikte güçlü olmanın değerini bilen ortaklarımız her gün çalışır. Örgü, dikiş, çini, tasarım, gıda, takı, dekoratif aksesuar aklınıza gelecek her kalemde toplu üretime dahil olurlar. Gereklilikten çok manevi ihtiyaçtır motivasyonları.

Ürettiğimiz bu ürünlerin pazarını bulmak işte işin en zor kısmı da odur. Fabrikasyon üretime Avrupa’ da olduğu gibi ülkemizde de bir doygunluk henüz oluşmuş değil. Elde üretim hak ettiği değeri bulabilmek için uzun badireler atlatmak zorunda. Zamanın getirdiği alım gücü düşüklüğü, fabrikasyon üretime karşı, Kadın kooperatiflerinin elini zayıflatıyor. Ürünlerimiz için pazar yaratmaya çalışan bir avuç güzel insan olmasa, üretimlerimizin ardında ki maddi gücü sağlayamayız.Biz pek çoğuna göre şanslı bir kooperatifiz, kurulmuş olduğumuz 2015 yılından beri Karşıyaka Belediyesi’nin bizlere ayırdığı binamızda üretmeye, birlik olmaya devam ediyoruz.

Egepark gibi AVM’lerde sıcak satış imkanı sağlanması bizler için büyük bir şans. Kent A.Ş yönetimi desteğini bir an olsun üzerimizden çekmiyor, kendi içinde yeniden tarih yazmaya çalışırken, bizleri de yalnız bırakmıyorlar. KENT A.Ş ye Bağlı, Evrensel çocuk müzesi için özel olarak tasarlayıp ürettiğimiz çiniler, oyuncaklar, örgüler müze içindeki hediyelik eşya dükkanında satışta. Kooperatifimizin ürünlerine en kolay ulaşabileceğiniz iş yerlerinin başında geliyor. ZÜMRÜT-Ü ANKA misali yeniden var olmanın sancıları ile uğraşan Kent A.Ş yönetiminin arkamızda durması efsanevi.

İdealleri büyük, yürekleri güçlü, kadın emeğinin değerini bilen bu insanlar neler neler başaramaz! Hep birlikte güçleneceğiz.Karşıyakalı olmak,kadını ile erkeği ile, belediyesi ile taşıyla toprağıyla bir bütün olmaktır. İstiyoruz ki günün birinde kooperatifimizde tasarlanıp üretime sunulmuş nadide eserlerle anılsın Karşıyaka. Yine dönüp dolaşıp geldiğimiz konu pazar. Kadın kooperatiflerine sahip çıkalım. Bizler mağdur değiliz, bizler ;yine sizlerin yararına olacak ‘Artı bir değer ‘ ruhunu ayakta tutmaya çalışan gönüllü, yürekli, kadınlarız. Eminiz ki sizlerin bizlere katacağı ‘Artı bir değer ‘ mutlaka vardır.