Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gülnur İspir Yazdı: Çiftçiler Günü Toprak Günü Kutlu Olsun

Bugün çiftiler günü toprak

Bugün çiftiler günü toprak günü. Bir altın anımdan bahsederek başlamak istiyorum bu defa. Yıl 2009 Urla İskele’ de Rahmetli Ibrahim amcanın kahvehanesindeyiz. Yanımda edebiyatın devlerinden şair Süreyya Berfe ile rutin edebi sohbetlerimizden en güzelinin ortasındayız..Bizim kitaplardan kokladığımız tüm edebiyat devlerine dair herşeyi dinliyorum Süreyya Berfe’den. ‘ Yaz diyor bana daha çok yaz’ Tam bu sırada yıkık dökük kahvehane birden bire onlarca Yunanlı turistle doldu. İbrahim amca mübadele zamamnında Gelmiş bir Girit’ li. Kahvehanede mübadele öncesinden kalma. Içeri giren yabancıların Kavala’ lı olduklarını anlıyoruz Süreyya Berfe ile. O kadar ikimiz de Yunanca bilmiyoruz. Ibrahim amcayla kendi dillerinde kısa bir sobetin ardından, kahvenin ortasında halka oluşturdular. Tek kelime Türkçe bilmeyen bu insanlar, birden bire bir türkü söylemeye başladılar. ‘ Haydi Haydi gidelim bizim oraya’ diye müziği içimi eriten türküyü hepbir ağızdan söylediler.Gel de dayan. Yandı o ara Yüreğim.Bişey oturdu göğsüme ezdi beni Ağlamaya başladım. O an bana baktılar hepsi ağlamaya başladı. Birdenbire o göz yaşları sel oldu. 6 Otobüs dolusu Kavala’lı kahveye sığamamış olanlar dışarıdakiler içeridekiler Süreyye Berfe İbrahim amca herkes ağlama krizine tutulmuştu.Kadın erkek hepimiz birbirimize sarılıp dakikalarca ağladık..Bir genç kız vardı içlerinde ” Ben ilk defa bu toprağa ayak bastım ama benim ruhum burada doğdu,büyükbabam hep anlattı hep yaşattı hep kanattı içimizi onun anıları bizim anılarımız oldu, ruhumuzun toprağı büyükbabamın anılarındaki bu topraklar’ dedi, daha çok konuştu benim ingilizcem onun hıçkırıkları arasından dökülen bölük pörçük kelimeleri seçmeme yetmedi. Ağlama krizimiz geçinde otobüslere bindirdik Kavala’lı kardeşlerimizi..Hadi dedik bir veda şarkısı söyleyelim. Bekliyoruz ki bir Yunanca şarkı söyleyecekler. Tabiki hayır. İçlerinden biri başladı ‘ İzmir’in Kavakları” Hadii…. ikinci bir ağlama dalgası. Yine onca insan hem ağladık hem hem türküyü söyledik..Birilerinin hayali olan, ruhunu büyüttükleri bu topraklar… Kıymetini biliyor muyuz, hak ettiği gibi seviyor muyuz??
Size çok özel bir yazı aktaracağım şimdi. Yelki Kooperatif Başkanı Eda Filiz Yaşoğlu nun bu sabah kooperatifler arası Whatsp gurubunda paylaştığı düşünceleri. Tek kelimesine noktasına virgülüne dokunmadan olduğu gibi bırakıyorum buraya belki anlamımızda yardımcı olur.

“Bizler çiftçi ve köylü çocuğu olarak, birkaç zamandır toprakla çiftle çubukla uğraşamadık.. Biz sahip olmadığımız içinde belki koyummistik.. ranta açıldı,diye kendimizi suçladık..Birleştik birşeyler yapalım diye..sebze,mandalina bahçeleri, zeytinlikler, palamutluklar daire karşılığı verildi.sonra kendi malında,sitelerde villalarda köylümüz emekçi oldu,yeni adıyla site görevlisi ..Belli bir kısmını kaybettik..ve tembellik başladı.3/ 5 mağaza zinciri açıldı. Geliştik dedik..Üni. bitiren gençler kasiyer olarak 3 kuruşa bu mağazalara girdi.Tabii ki biz kocaman kocaman kooperatiflerimiz, her gün tarlada çalışan alınteri çiftçimizin yanında boynumuz kıldan incedir. Biz de istedik ki tarıma geri dönülsün, istedik ki kadınlar kendi isinde çalışsın,hemde muhabbetle para kazansın. Tüketici ilaçsız hormonsuz beslensin.. 2 yıldır önce köylümüzün tarlalarına, bahçe belediyenin yerine,bulduğumuz her yere buğday susam bakla dikerek ,traktörlere binip koy kahvesi önünden geçtik.. Köylümüz boş boş kahvede,,”Napıyo bu karilar” 😊diye baktı..susam ektik 20 donum..baktık köylümüzde üçbeş ekti. Buğday ektik..bir kaç kişi de buğday dikti..kavun dikti bi köylümüz.biz satarız dedik..bu isde bi is var bunlar tarlaya giriyorsa bizde girelim hevesi oluştu. Tarla var toprak traktör var ama hepsini organize edecek bir kurum yoktu..sizlerle kooperatifcilikte buluştuk..Çokta iyi etmişiz.biz biraz gurultulu yüz.sessiz sakin gitmedik..Çünkü, hızlı olmamız ve kaybolan zamanı kapatmamız gerekiyordu. Gecen yıl 4 çiftçimiz vardı. Bu yıl 13 kişi daha kendini tarıma verdi..Tarlaları bir gezseniz herkes bir şeyler dikti donum donum..Tabii bizde başka bir tarım mümkün diyen bir .büyükşehir baskanı, eşi Neptun hanım. köykoop.tarımsal başkanı, gecen yıl Urla bel.Sibel uyarla tanıştık..Usluk başında, kadınların yanında,tam destek, kdv’siz üretin diyor, simurg da öyle, Ekb platformu kadınlar olarak destekliyor,Urla koop.ablalık yapıyor, siz kadın kooperatiflerimiz her yerde kız kardeşlerimiz olarak destek oldunuz.,bizde, bilinçli akıllı tarım ve güvenilir gıda ile boş kalan tarlaları dikmeye devam ediyoruz.Hepinize teşekkür ederiz.sevgiler..Dünya Çiftçiler Günü kutlu olsun..”