Gülnur İspir Yazdı: Gönül Derleyenler

Gülnur İspir Yazdı: Gönül Derleyenler
Yayınlama: 28.04.2020
A+
A-

Bu sabah  Karşıyakalı kadın kooperatifi instagram hesabımıza dm den bir mesaj geldi. O kadar çok mesaj gelir ki sosyal medya hesaplarımıza. Her mesaj birbirinden farklı talepler içerir. Kişisel talep mesajlarında ki içerikler hayli ilginçtir. İş isteyen olur. Kurs isteyen olur. Avukatlık bilgileri soranlar bile olur.  Samimi ve ciddi mesajlar her biri. Kadın kooperatiflerinde ki birlikteliğin gücünü hisseden kesimden gelen mesajları okumak daima büyük keyiftir. Bugün sabah gelen mesaj hepsinden daha fazla etkiledi beni. Saatlerdir kendime gelebilmiş değilim.

Kelimesi kelimesine aynen şöyleydi mesaj

Merhaba. İsmim Y…… mesajıma cevap verir misiniz bilmiyorum. Epeydir sizi instagramdan takip ediyorum. Öyle güzel öyle cıvıl cıvılsınız ki. Ortaklarınızda ki yaşam gücü kucaklarına dökülüyor resmen. Üretim halinde ki fotoğraflarınızdan yaşam taşıyor. Birkaç ay önce öldüm. Bedenim değil ölen. Beni benden daha çok sevenimi, nefesimi, yârimi, kocamı kaybettim. Maddi bir sıkıntım yok şükür. Ruhum besinsiz kaldı, oksijensiz, nefessizim.  Ben olmayı unutmuşum. Ben yokum. Sokakta yalnız nasıl yürünür unutmuşum. Yürüyemiyorum. ‘Günaydın sevdiğim’ denmeden uyanmayı unutmuşum. Uyanamıyorum. ‘ Huzurlu uykular, gülüşü güzelim’ denmeden uyumayı unutmuşum.  Uyuyamıyorum. Bana yardım edin ne olur, tekrar insan olmama yardım edin. Bir köşede durup bakayım size, beni de aranıza alır mısınız?  El işi bilmem ama öğrenmeye isteğim var. Beni ölümden kurtarın ne olur.

 Mesajdan sonra bir kez daha anladım ki; Kadın kooperatifleri sadece dar gelirli kadınların yaşam mücadelesini desteklemiyor. Tek derdi para kazanmak olan yapılanmalar değiliz.. Biz gerekliliğiz. Biz ruhları besliyoruz. Kadın kooperatifleri hak ettikleri değeri gördüğünde toplum yapımız iyi yönde kökten değişmiş olacak.

SEFERİ PAZAR’A ULAŞMAK İÇİN TIKLA!

    İzmir il sınırları içerisinde 29 Kadın kooperatifi, ortaklarının tamamı kadın olan 3 Tarımsal kalkınma kooperatifi olduğunu biliyor muydunuz? Toplam ortak sayısı 1500’ü buluyor kadın kooperatiflerinin… Kıt kanaat oluşturdukları kaynaklarla toplum yararına bıkmadan usanmadan mücadele eden güçlü kadınlar bunlar. Hani evden çıkamayan pek çok insanın içinde şöyle bir coşku beklemekte olmalı. Sahilde koşmak isteyen, davullar çalıp dans etmek isteyen, kalabalığa girip müzik eşliğinde kendini salıvermek isteyen, yağmur altında koşarak sevdiklerine sarılmak isteyen o tutkulu coşku var ya hani; İşte o coşku, kadın kooperatifleri ortaklarında her an vardır. Her sabah aynı tutkuyla açarlar gözlerini. Bitmek bilmez bir enerji, bizim halkımıza özel yılmazlık gücüyle dönüştürürler ellerine geçen her şeyi. Bu mucizeler yaratıcısı kadınlar toplumun her kesimini etkileyen pandemi sürecinde ne yapıyorlar? Kadın Kooperatifleri de  pandemiden ciddi oranda etkilendiler. Kadın Kooperatiflerinin ortakları; yaşamı dönüştürme, ekonomiye yön verme hayallerini geçici bir süre ertelemek zorunda kaldılar… Üretmeye son verilmedi elbette. Bir kadın bitti demeden bitmez hiçbir şey. Şartlara uyum sağladılar. Belki eskiden olduğu gibi bir arada üretim yapamıyorlar.  Evlerden çıkmadan da üretebilecek şekilde kendilerini organize ettiler. Sosyal yönden de çevrelerine katkı sunmaktan geri durmadılar. Yelki, Urla, Kavacık, Aliağa, Mordoğan, Hıdırlık Kooperatifleri gibi alanlarında son derece başarılı kadın kooperatifleri, çevrelerinde ihtiyaç sahibi olan insanlara yardıma koştular. Kendi güç koşullarını, zor çalışma şartlarını, pandemi riskini göz ardı edip meydanlara koştular. Gururla seyrettik hepsini. Urla kadın kooperatifi üreticinin elindeki enginarı aldı ortaklarıyla beraber işleyerek hem bir başarı öyküsü yazdılar hem de enginar aşıklarını mutlu ettiler. Güçlü kadınlar kooperatif kadınları. İmkansızı öğütüp ekmeğe dönüştürmesini bilirler… Kooperatif ürünlerine güvenebilirsiniz. Alım tercihiniz kadın kooperatifi ürünlerinden yana olmalı; yalnızca kadın oldukları için değil, yaşam mimarları oldukları için değil, yaptıkları işler, ilgili makamlar tarafından sürekli denetlendiği için de değil, kooperatif ürünü alıcısı olmak bir ayrıcalık olduğu için… Yalnızca bir ürün almazsınız Kadın kooperatifi ürünü aldığınızda, sevgi, güç, emek, mücadele, inanç, tutku, kendine güven alırsınız beraberinde. 

Kadın kooperatifleri; el yapımı, sağlıklı, güvenilir üretimlerinin hak ettiği değere ulaştırılmasın da sizlerden destek  talep ediyorlar.

Devletimizden de beklentilerimiz var elbette bu süreçte.

Nisan, Mayıs ve Haziran ayları zaruri vergilerden, SGK primlerinden kadın kooperatiflerinin muaf tutulmasını istiyoruz..

Üç aylık kira, elektrik su gibi giderlerimizin karşılanması lazım.

Bir yıl geri ödemesiz kredi verilmesini istiyoruz.

Kreş ,ve yuva işleten ama salgın nedeniyle kapatmak zorunda kalan kooperatiflerin öğretmen ve personel sigorta ve ücretli izinlerinin kamu tarafından karşılanmasını talep ediyoruz.

 Bu zor günleri birlikteliğin gücüyle aşacağız. Sağlıkla kalın Kadın kooperatiflerini takipte kalın.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.