Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Gülnur İspir yazdı: Olağanüstü hallerde Kadın kooperatiflerin rolü arttırılmalı

Elazığ depremiyle sarsıldık.Büyük küçük

Elazığ depremiyle sarsıldık.Büyük küçük hepimizin kalbi Elazığ’da attı atmaya devam ediyor. Elazığımızda yaşanan deprem toplum dinamiklerimize döşenmiş mayınları gün yüzüne çıkarmaya başladı. Bazılarımızın kafası karışmış durumda. Belki sosyal medyanın hayatlarımızda bu kadar yer etmiş olmasının verdiği rahatlık yada klavye ardına saklanan görünmezliğin ahlak tanımazlığı.Yerli yersiz her konuda fikirler ortaya dökülebiliyor . İnsan beyni iyiyi ve kötüyü düşünebilir her akla geleni dile dökmemek…. bizi insanlık mertebesine yükseltir.

Ciddiye alınması gereken bir güven sorunu var toplumun bir kesiminde.Haklılığı haksızlığı asla tartışılmaz toplumda yer edinmiş güvensizliğin.Çünkü o güvensizlik düşmanları sevindirir bizim insanımızı ezer yine. Zehir olsa da yutmak değil asla! Saldırı içermeyen çözümler üretmek gerekir. .Yardım etmek için çırpınan insanlar, çorbaya koyacakları tuzu nereye teslim etseler bilemediler.İyi niyetlerinin suistimal edilmesi korkusu vardı.Yardımların hakeden kişilere değil de yağmacı kişilerin eline geçmesi korkusu vardı toplumun bir kesiminde.Kolilere bir kaç parça eşya doldurup sosyal medya da sayfa sayfa ( yardım kolimiz) diye paylaşanlar zaten apayrı tartışma konusu. Bizim kültürümüzde bir elin verdiğini diğer el görmez.Toplum olmaktan her geçen gün uzaklaşıyoruz uzaklaştırılıyoruz.

Oysa öyle bir sistem olmalı ki ‘ ben eldiven vereceğim, ben kışlık tarhanamı, ben sandıkta ki örgülerimi ‘ tüm bu seslerin gideceği yeni bir sistem oluşturulmalı. Tüm dernekler tüm kooperatifler bu sistemin bir parçası olmalı. Olağanüstü hallerde Kadın kooperatiflerin yapabileceklerini yabana atmayın.Dernekler ve kooperatifler tahmin edilenden çok daha fazla sayıda kişiye ulaşabilme kapasitesine sahip.Kadın Kooperatifleri her ne kadar şirket kapsamında olsa da asıl amaçları öncelikle ortaklarının çıkarlarını korumak ve ortağına fayda sağlamak dolayısıyla toplum yararına çalışmaktır. Ekonomi denizine katılan bir nehirdir kadın Kooperatifleri.Denizine doğru akarken çevresindeki tabiata can vererek ilerleyen sakin nehirlerdir. Ülkemiz fay hatlarıyla çevrili, toplumun bir bölümünün kafası karışık. Art niyetli kimseler tarafından bu kafa karışıklıkları tırmandırılıyor. Ayrışma, nereye gideceği hesaplanmayan sosyologları ağlatır cinsten sosyal medya paylaşımları.Değerlerimize sahip çıkmaktan alıkonuluyoruz.

Bizi Biz yapan; yara saran,birlik sevdalısı bir toplum oluşumuzdur.Kenetlenebiliriz biz. Kadın kooperatiflerine rol verin.Nasıl kenetleniriz görün. Bizler üşenmeyiz, gönülden gelen tarhanayı gider kapıdan alırız, gider sandıktaki şalı kapıdan teslim alırız,her evrağımızı tam tutar her fedakarlığı yaparız.Bizi görünür yapmanın yolunu kesenlere sesleniyorum, kadın kooperatiflerindeki her ortağa sonuna kadar güvenebilirsiniz. Gönülden gelen yardımın miktarı olmaz, o tuz var ya hani çorbaya konulacak tuz, o tuzun bereketi uğruna düşeriz yollara. Bereket hangi tanededir bilinmez. bir lokma ekmeğini paylaşmak isteyen insanımız bilmeli ki, o dişinden arttırdığı lokma gereken yere ulaşacak, o lokma hakettiği değeri görecek.Bilmeli ki o yardımsever, Kadın kooperatifi çatısı altında toplanan her değer kutsaldır. Bir tutam tuz da olan bereketi bilir kadın kooperatifi ortağı.Evinden çıkamayan, parası olmayan, gönlü yardım için çırpınan bir teyze düşünün.İzliyor televizyonda felaketi.Parası yok ama var sandığında birkaç parça işe yarar eşyası.. Ne olacak o yaşlı teyzemizin yüreğindeki çaresizlik hissi.Bir telefon kadar uzağında olmalı o sandıktaki eşyayı gelip alacak. Azımsamadan koşmak, yaşlı teyzenin yardım etme çığlığına ses vererek hayır duasını almak, Kadın kooperatiflerinden başka kime yakışır. SOSYAL YARDIMLAŞMALARDA KOORDİNELİ ÇALIŞAN KENDİ ÇEVRESİNİ RAHATLIKLA ORGANIZE EDEBİLECEK KADIN KOOPERATIFLERİYLE TÜM KURUMLAR İŞBİRLİĞİ YAPMALI.Biz her toplumsal sınavdan alnımızın akıyla çıkacak görünmez kahramanlarız…Yeter ki görmek için bakın…