Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Gülnur İspir Yazdı: Yelki’nin Perileri

İzmir kent merkezine 25

İzmir kent merkezine 25 km uzaklıkta, Güzelbahçe’ye bağlı Yelki’ ye uzanalım biraz. Tahmini 650 yıllık bir tarihe analık eder Yelki. Bir zamanların ünlü taş ustalarının maharetlerini yarıştırdığı taş evler şimdilerde geçmişin anılarını güdüyorlar. Akçakaya tepesine doğru uzanan ilk yerleşimin sokak arasından geçerseniz geçmişin çobanlığını yapan tarihi dokuyu hissedebilirsiniz. Tozlu sayfalar arasında kalan yel değirmenlerinin öykülerini dinleyin biraz sokak aralarında.

Çok eskiden yakınlarda ‘Karaman’ adında bir köy olduğu ve orada başlayan salgın hastalık sonrası Yelki’de yerleşimin başladığını anlatır yaşlılar. Yerli halktaki dayanıklılık ve mücadele ruhunun, geçmişte yaşadıkları salgınla mücadeledenin kazanımlarından geldiğini söylemek boşuna olmaz sanırım… Toprağı verimli insanı çalışkan bu güzel yerleşim şimdilerde bir masal yazmakta. Canlı canlı yaşayarak yazılan  Peri Masalının kahramanları Yelki Kadın Kooperatifi ortakları. Kooperatif yönetimindeki Beş Peri ile tanışmadan Yelki’den çıkarsanız çok şey kaçırmış olacağınıza inanın. Alın terleriyle ıslattıkları  parayla kirasını ödedikleri kooperatif binalarına gidip oturun. ‘Biz geldik, Kardeşleriniz ‘ deyin. Adınızı bile sormadan sizi baş tacı edeceklerdir. Kadın kooperatiflerinde öyle bir ruh vardır, kimliğinize, mevkiinize bakılmaz, yüreğinizin dilinize, yüzünüze döktüğüne hürmet edilir.

 Yelki kooperatif Perilerinin, samimi tebessümleri altında yatan yenilmez güçlü ruhu uzun uzun seyredin.

 Çiçekli pazen kıyafetlerinin dikişleri arasında sakladıkları emek aşkına hayran kalacaksınız.

  Gün ışığı gibi parlayan gülümsemeleri ile size ’ Mor traktör’ hayallerini anlatsınlar. Her geçen gün hızla uzaklaştığımız yerelliğimize dönme çabalarında ki katkıyı masaya sersinler. Kadına verdikleri desteği bardağınıza döksünler. Yelki Kooperatifini ayakta tutmaya çalışmanın  zorluklarını tabağınıza koysunlar. Ücretsiz düzenledikleri kursları, yöreye renk katacak etkinlik planlarını göğüslerini gere gere anlatsınlar.

Zeytin nasıl toplanır, susam nasıl hasat edilir, yerli tohum takası nasıl yapılır, imkansızlıklara rağmen nasıl dik yürünür  beş yönetim kurulu perisinden dinleyin. Ruhunuz öyle doymuş çıkacaksınız ki o binadan. Yetmez, daha durun, binanın hemen önündeki ağacın gölgesinde oturun, ürettikleri doğal ürünlerin peşinde koşulması gerekirken, bizim olana sahip çıkmak için yarışmamız gerekirken nasıl müşteri bulmak için çabaladıklarını duyun. Her hasat yaklaşımı ‘ya ürün elimizde kalırsa naparız’ diyen uykuları kaçmış kalp seslerini dinletsinler size. Fonda gitarın rolünü rüzgar üstlensin. Hüzünlenin. Açın gözlerinizi, kulaklarınızı, görün duyun. Emeğiyle ayakta kalmak isteyen kadınlara destek vermek için ağzınızı açın sonra, nefesiniz yettiğince haykırın. ‘ Az alın öz alın üreten kadından alın’  EMEK ÜRETEN KADININ YANINDA YÜRÜMEMEK ÇÜRÜK TAHTALARLA YAPILMIŞ KÖPRÜDEN GELECEĞE GEÇMEYE ÇALIŞMAKTIR. Deyin.

 Yelki kadın Kooperatifi sosyal medya hesaplarından takip ederek ellerindeki toprak kokan üretimlerden almak için fazla beklemeyin. Sağlıkla kalın.