Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Gülnur Oymak Egeyön Tv’ye anlattı! “Türkiye’de kadın Sığınakları yetersiz!”

Türk Kadınlar Konseyi Derneği Genel Merkez Üyesi Gülnur Oymak, Egeyön mikrofonlarına kadınların sorunlarını anlattı, kadın sığınaklarının yetersizliğinin altını çizdi. Oymak ayrıca kadınlara yönelik kurmuş oldukları Acil Yardım hattından da bahsederek belediyelerle protokol imzalama aşamasında olduklarını anlattı.

Türk Kadınlar Konseyi Derneği

Egeyön TV’nin konuğu olan Türk Kadınlar Konseyi Derneği Genel Merkez Üyesi Gülnur Oymak kurmuş oldukları dernekten, Acil Yardım hattına, kadın sığınaklarına kadar birçok konuyu değerlendirdi. Oymak “18 yıldır Türk Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği yapıyorum. 2019’da genel merkeze çağırılıp Türk Kadınlar Konseyi Derneği Genel Merkez Üyesi yapıldım. Daha önce Denizli’de açılmış olan derneğimizi tekrar hayata geçirdik. 27 Mart 2021’de genel kurulumuzu yaptık. 45 üyemizle derneğimizin faaliyetlerine devam ediyoruz” dedi.

Türk Kadınlar Konseyi Derneğini Denizli’de tekrar hayata geçirdiklerini kaydeden Oymak kurucularını tanıtarak şunları kaydetti; “Derneğimiz zaten vardı. 1959 yılında Ankara’da kurulan Derneğimizin kurucularının arasında Atatürk’ün manevi kızı Sabiha Gökçen de var. İlk kadın diplomat Adile Ayda, 1934 yılında ilk kadınlara seçme seçilme hakkı tanındıktan sonra mebus olan Esma Nayban, İlk Kadın Yüksek Mahkeme Başkanı Firdevs Menteşe, Danıştay Üyesi Nüzhet Mengü, İlk Yargıtay Üyesi Melahat Ruacan ve birçok Türkiye Cumhuriyetinin Kuruluşunda emeği geçen, kadın hakları konusunda kadın var. Bugüne kadar derneğimizde emek vermişler.”

Acil Yardım hattından ve öneminden bahseden Oymak “Bakanlar Kurulu kararıyla ‘Türk’ adını alan kamu yararına olan bu derneğimiz kız çocuklarının okumasını, kadın haklarının korunmasına, kadınların siyasette bir yerlere gelmesi için emek harcamışlardır. Ayrıca Avrupa Konseyinde Kadınlar Birliğinde şuan ki dernek başkanımız Fatma İnal da iki dönem başkanlık yapmıştır. Derneğimiz gerçekten kadın haklarını koruyan ve bunun için derneğimizin aracılığıyla Türk Kadınlar Federasyonu da kurulmuştur. Onunla birlikte Aile İçin Şiddet Acil Yardım hattının kurulmasıyla ilgili belediyelerle protokollerde yapmaktayız. Amacımız kız çocuklarının bilinçlendirilip eğitime katılması, kadınlarımızın haklarının korunması, kadınların haklarını öğrenmesi konusunda derneğimiz büyük çaba harcamaktadır. İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, şimdi de Merkezefendi Belediyesi ve Bozkurt Belediyesine Denizli sorumlusu olarak protokolü getirdim, meclislerinde karar alıp bu protokolü meclislerine sunacaklar, oy birliği ile kabul edilirse Canan Güllü Başkanımız protokolü hayata geçirecek.  0212 656 96 96 nolu telefon aradığında sorumlu kişi eğer kadın şiddete uğramışsa veya psikolojik destek alması icap ediyorsa ona destek olunuyor. Bir butonu vardır, ona bastığınız zaman acil yardım hattı çıkar. Biz zaten kadınlarımıza dijital telefonlar da temin etmeye çalışıyoruz. Bir teknoloji firmasıyla da işbirliğimiz var, siz ihtiyacınız olmayan telefonu oraya bağışlıyorsunuz, onlarda Acil Yardım Türk Kadınları Federasyonu Derneğine getiriyorlar. Onlarda alıp ihtiyacı olan kadına veriyor. Bu şekilde sistemi devam ettiriyoruz. Bu acil yardım hattı 7/24 ihtiyacı olan desteği veriyor” şeklinde konuştu.

Kadın sığınaklarının yetersiz olduğunu vurgulayan Oymak “Kadın sığınakları yetersiz. Kadınlar bu sığınaklara gittiklerinde belli bir müddet kalıyorlar. Kadınlar orada 9 yaşına kadar erkek çocuklarıyla kalabiliyorlar ama 9 yaşından büyük erkek çocuklarıyla birlikte kalamıyorlar. Kız çocukları ise 18 yaşına kadar anneleri ile birlikte kalabiliyorlar. Onların her türlü ihtiyaçları karşılanıyor. Ama yine de bu kadın sığınakları yetersiz. Daha fazla sığınak yapılması kadınların bilinçlendirilmesi gerekiyor. Buraya gelen kadınların becerilerini arttırmak için kurslar veriyor. Her türlü destek verildiği gibi psikolojik destek de alıyorlar, ruhsal destek de alıyorlar. Bizim derneğimizle zaten iş birliği içindeler” dedi.

Türk Kadınlar Konseyi Derneği olarak hedeflerinden ve projelerinden bahseden Oymak “Önümüzdeki günlerde seçim düşünülüyor. Burada kadınları seçime hazırlamak, karar alma mekanizmasında kadınların olması için bir proje başlatacağız. Kadınlar artık seçen değil seçilen de olmak istiyor. Bizim sorunlarımızı bir erkeğin değil bir kadının taşıması için, daha fazla kadının meclise gitmesini önermek için biz bu projeyi başlatıyoruz. Daha önce de biz kadın muhtar adaylarımıza, belediye meclis üyesi aday adaylarımız yerel yönetimler eğitimleri vermiştik”

Derneğe nasıl üye olunacağını da anlata Gülnur Oymak “Derneğe üye olmak için hiçbir şartımız yok. Üye olmak isteyen kişi eğer Denizli’de oturuyorsa Denizli’deki Türk Kadınlar Konseyi Derneği’ne gidip üye olacak, başka bir şehirde oturuyorsa oradaki Türk Kadınlar Konseyi Derneği’nde üye olacak. Gelirler bizim derneğimize üye olurlar, çalışmalarına katılırlar. Biz kadınlarımıza dışarıya çıkın diyoruz” şeklinde konuştu.