Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Güray Kurşunoğlu yazdı..

Taşınmaz Satışlarında Yeniden Değerleme

Taşınmaz Satışlarında Yeniden Değerleme İmkânı Şirket Sahiplerine Ne Getiriyor?

Vergi Affı olarak da bilinen 7326 sayılı Kanunla yapılan muhtelif düzenlemelerden biri de taşınmazlara ve amortismana tabi iktisadi kıymetlere getirilen yeniden değerleme imkanı. Son dönemde bazı işverenlerden şirket üzerindeki taşınmazı satmak istiyoruz ancak çok vergi çıkıyor şeklindeki geri bildirimler üzerine, devletçe sağlanan yeniden değerleme imkanına ve matematiksel sonuçlara dikkat çekmek istedik.

Uygulamadan kimler yararlanabiliyor?

Tam mükellefiyete tabi ve bilanço esasına göre defter tutan tüm gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri yararlanabilir.

Taşınmaz satışıyla ilgili olarak yeniden değerleme imkanından ne zamana kadar yararlanılabilir?

Mükellefler, aktiflerindeki taşınmazlar için 31/12/2021 tarihine kadar yeniden değerleme işlemini yapılabilecektir.

Yeniden değerleme tutarı nasıl hesaplanacaktır ve faydası nedir?

Değer artış tutarı, taşınmazlar ile amortismana tabi iktisadi kıymetlerin yeniden değerleme sonrası ve yeniden değerleme öncesine ait net bilanço aktif değerleri arasındaki farktan oluşmaktadır.

Buna göre aktiflerindeki taşınmazları değerlemek isteyen mükelleflerce uygulamadan faydalanılmak istenmesi halinde taşınmazlar, aktife girdikleri tarihten Kanun’da öngörülen Mayıs 2021 dönemine kadar ÜFE katsayısıyla endekslenerek değerlenecek ve bilançodaki değerleri bu endekslenmiş değere göre güncellenecektir.

Bu sayede, 10 sene önce alındığı için bilançoda çok düşük bir değerden gözüken taşınmaz ÜFE oranında endekslemeye tabi tutulunca, şirketin bilançosundaki kayıtlı değeri artırılmış olmaktadır. Bunun doğal sonucu olarak ilgili taşınmaz satılırsa, ortaya çıkacak kar rakamının da bu değer artışı kadar az olacağı tabiidir. Buna ilaveten, şirket bilançosunun büyümesine bağlı olarak bilançonun kreditörler nezdinde daha muteber bir görünüme kavuşacağı da dikkate alınmalıdır.

Değer artışı üzerinden hesaplanacak vergi ve ödeme süresi nedir?

Yeniden değerleme işlemi neticesinde meydana gelecek değer artışı üzerinden %2 oranında vergi hesaplanmaktadır. Anılan % 2’lik verginin, değerleme işleminin yapıldığı tarihi izleyen ayın sonuna kadar bir beyanname ile gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı olunan vergi dairesine beyan edilmesi ve ilk taksitinin beyanname verme süresi içinde, izleyen taksitlerin beyanname verme süresini takip eden ikinci ve dördüncü ayda olmak üzere üç eşit taksitte ödenmesi gerekmektedir.