Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

‘Hayalet Köy’ tüm gizemi ile görüntülendi!

Muğla’nın Fethiye ilçesinde bulunan ‘hayalet köy’ olarak bilenen terk edilmiş Kayaköy’ün havadan çekilen görüntüleri, eşsiz manzarasıyla ilginç görüntüler oluşturdu.

Muğla'nın Fethiye ilçesinde bulunan

‘Hayalet köy’ hakkında bilgileriniz neler? Türkiye’nin en önemli tatil beldelerinden olan Fethiye, doğal güzellikleriyle de görenleri kendine hayran bıraktırıyor. Kadim kültürlerin izlerini taşıyan Fethiye, birden çok tarihi alana da ev sahipliği yapıyor. Rumlar döneminden kalan terk edilmiş ‘Hayalet köy’ olarak da bilinen Kayaköy, havadan görüntülendi. Çekilen görüntülerde doğal güzelliklerin arasında çatıları olmayan yüzlerce evin görüntüsü ilginç manzaralar oluşturdu. Terk edilen köyün zirvesinde yer alan Türk Bayrağı ile bütünleşen manzara kendine hayran bırakıyor. Bölgeyi ziyaret için yurt içinden ve yurt dışından birçok kişi geliyor.

Bir tepenin yamacına kurulmuş Rumlar döneminden kalma Kayaköy, 1923 yılındaki mübadele ile birlikte terk edilmiş ve burada Türkler yaşamaya başlamış. Türklerin de bir dönem sonra köyü terk etmesinden ve 1957 Fethiye Depremi ile köyün hasar görmesinden sonra köyde bir daha yerleşik yaşam kurulmamış. Kayaköy’de yaklaşık 500 hane bulunuyor. Her biri 50 metrekare büyüklüğünde, iki katlı, birbirlerinin manzarasını kapatmayacak şekilde inşa edilen köy, 2 Yunan Ortodoks Kilisesi ile birlikte koruma altına alınmış durumda ziyaretçilerini bekliyor.

HAYALET KÖY NEREDEDİR?

Teke Yarımadası’nda bulunan Likya uygarlığının bir parçasıdır Karmylassos. MÖ 3000’lere dayanan geçmişini köyün baktığı geniş düzlükte yer alan lahit ve kaya mezarlarından anlayabilirsiniz. Antik dönemde Telmessos olarak bilinen Fethiye’nin 8km güneyinde yer alan köy, Likya kalıntılarının üzerine 19. yüzyılın sonlarına doğru inşa edilmiş. Köyde şapel, okul gibi yaşam standartlarında yapılar da bulunuyormuş. Köyde ağırlıklı olarak Rumlar yaşıyormuş. Rumlar bu köyü Levissi derken, Türkler ise Taşlıköy diyormuş.

19. yüzyılın ortalarına doğru köyün nüfusu 2000 civarındaymış, fakat 20. yüzyılda dışarıdan gelenlerle birlikte doğal olarak köy nüfusu da artış göstermiş. Köy, geçimini bağcılık, tütüncülük ve şarap üretiminin yanısıra ticaret ve zaanat ile sağlarmış.

Kayaköy’ün özellikleri nelerdir?

Kayaköy’de yaklaşık 500 hane bulunuyor. Herbiri 50 m2 büyüklüğünde, iki katlı, birbirlerinin manzarasını kapatmayacak şekilde inşa edilmiş. Tüm bu evler İki Yunan Ortodoks Kilisesi ile birlikte koruma altında. Fethiye Kayaköy’ün ayakta kalabilen en iyi yapısı, girişten 10 dakika kadar tırmandıktan sonra meydanın sağ tarafında kalan Kayaköy’ün kilisesi, ancak buraya tadilattan dolayı giriş yapılamıyor. Kayaköy terkedildikten sonra Kayaköy’deki neredeyse tüm yapılar depremlere ve doğal sürece dayanamayıp yıkılmışlar. Evlerin çatıları pek yok, duvarlar ise çoğunlukla harabe durumunda.

Muğla Haberleri için tıklayın!

Denizli Haberleri için tıklayın!