Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hüdaverdi Akbeyik

Hüdaverdi Akbeyik yazdı: Denizli’nin 3 şirin ilçesi Baklan, Bekilli, Çal-3

23 Haziran 2019 tarihinde, Çal Yöresi Derneği Olarak kendi Yöremiz olan Baklan ,Bekilli ve Çal İlçelerimize Gezi Düzenledik…Bu Yöreden Yetişen İnsanlar olarak 30 kişi ile Yöremizin Tarihi-Kültürel ,Tarım-Orman ve Doğal Güzelliklerinin bir kısmını gezdik,gördük.

23.Haziran 2019 tarihindeki bu gezimiz Kendi Yöremize Yaptığımız İLK GEZİMİZ oldu.30 Arkadaş, sabah 0.7.00 de yola çıktığımızda yöremizin önemli bir kısmını bildiğimizi sanıyorduk…Gece 22.00 de Denizli ‘ye dönerken yöremizin çok az zenginliklerini bildiğimizi anladık. Ve en az 9-10 gezi daha yaparsak Kendi yöremizi büyük ölçüde tanıyacağımızı öğrendik. Çal Yöresinin Tarihi-Kültürel ve Doğal Zenginliklerinin bir kısmını daha önceki yine aynı başlıklı ‘ DENİZLİ’NİN 3 ŞİRİN İLÇESİ BAKLAN ,BEKİLLİ, ÇAL ‘ başlıklı yazılarımla sizlerle paylaştım…Bu Yazılarım ile ÇAL YÖRESİ GEZİ REHBERİ ne hazırlıkta oldu. İNŞALLAH Çal Yöresi Derneği olarak ‘ ÇAL YÖRESİ GEZİ REHBERİ’ çalışmalarımıza da başladık.

Bugün Baklan, Bekilli ve Çal Yöresinin Alt-Üst yapı, Tarım-Orman ve Doğal Güzelliklerini paylaşalım. BAKLAN İlçemizde yoğun alt-üst yapı yapı çalışmaları devam ediyor. AŞIKLAR TEPESİ MESİRELİĞİ ne , Yeni Mesirelik alanları ekleniyor, BEŞPARMAK DAĞI Medeniyetler buluşması çalışmaları başlamış..Bu çalışma BAKLAN’ı Dünya Medeniyetleri ile buluşturacak bir çalışma….
Baklan da, ağaçlandırma büyük ölçüde tamamlamış,koruma ve geliştirmeler yapılıyor. Büyük ve Küçükbaş Hayvancılığın Önemli geçim kaynağı olan Baklan da CANLI HAYVAN PAZARI tamamlanarak Yöreye hizmet vermeye başladı. Baklan , Mısır, Ayçiçeği, Pancar ve Haşhaş Üretimde Merkez haline gelmiş ve ihracat yapılır durumda. Baklan da her yıl bahar ayında ‘ HÜSAMETTİN GAZİ ANMA VE BAHAR ETKİNLİKLERİ’ yapılmaktadır.

BEKİLLİ de alt-üst yapı çalışmaları, ek mesirelik alanları,İçme Suyu çalışmaları ve YENİLENEBİLİR ENERJİ üretim çalışmaları devam ediyor. Bu çalışma, Tarım sanayisi ilçesi olan BEKİLLİ ye çok büyük katma değer sağlayabilir..Bekilli ilçemizde , Küçük ve Büyükbaş Hayvancılık yapılmakta son zamanlarda, Büyükbaş Hayvancılığa yönelme yoğunlaşmış durumda..
Ağaçlandırma çalışmaların Bekilli de hızlandığını gördük.Bir yandan yeni ağaçlar dikiliyor,diğer yandan mevcut ağaçlar bakılıp ,yetiştiriliyor. Bekilli de Yine Üzüm,Arpa,Buğday ,Nohut ve Kekik Üretimi yapılmaktadır. Son zamanlarda Ada Çayı ve Lavanta ekimlerine yönelmeler başladığını görüyoruz. Ve Bekilli de her yıl ‘KÜLTÜR,SANAT VE ÜZÜM ‘ etkinlikleri yapılmaktadır. Bu yıl Bekilli Kültür,Sanat ve Üzüm Festivali 16-18 Ağustos 2019 tarihlerinde yapılıyor.


ÇAL ilçemizde ‘ÇAL KANYONU’ çalışmaları başladı. Yürüyüş yolları, Kafeteryalar,cam teras vb. güzelliklerini ÇAL KANYONUN da görebileceğiz. Ve yerli ve yabancı İnsanımızın konaklayabileceği otel çalışması var. Kapalı Pazaryeri yapılıyor.Organize Sanayi Hayvan Sitesi/ Bölgesi Çalışmaları var. Çal, ÖZEL Ormancılığın Türkiye de bilindiği gibi öncüsü. Burada Ahmet ÇÖKELEZ i rahmetle anıyorum.. Özel ve Kamu ağaçlandırma çalışmaları da yoğun bir şekilde devam ediyor. ÇAL YÖRESİ deyince ilk aklımıza ÇALGARASI ÖZEL üzümü gelir. Ayçiçeği,,Mısır,Kekik, Arpa-Buğday,Pancar, Hançalar BAMYASI ve Belevi ANASONU da ÇALGARASI ÜZÜMÜ gibi ÖZEL ürünlerimiz……Her Yıl Çal İlçemizde Aşayıseyit Sudan Koyun Geçirme ve Bağbozumu etkinlikleri yapılıyor… Bu Yıl ‘Çal Aşayıseyit Sudan Koyun Geçirme ve Çoban Güzeli! Etkinlikleri 24-25 Ağustos 2019 ve ‘Çal Bağbozumu Etkinlikleri de 6-7-8 Eylül 2019 tarihlerinde yapılıyor…

Baklan, Bekilli,Çal ve Güney Belediye Başkanlarımız ÇAL YÖRESİ üzümün üretimi ve pazarlaması için ortak hareket etme kararı aldılar…Çok Güzel ve olumlu bir gelişme…Başkanlarımızı Kutluyorum… Çal Yöresinde ,tarihi-kültürel,tarım-Orman ve Doğal Zenginlikleri koruma – Geliştirme ve yeni Zenginlikler Üretmek hepimizin görevi ve sorumluluğu…
1.Baklan,Bekilli,Çal ve gerekirse ÜZÜM üretim ve Pazarlamasında olduğu Güney İlçemiz ile birlikte, Yörede, SÜREKLİ GELİŞME ve YERLİ ÜRETİMİN artırılması ve Pazarlaması için Kooperatif ve Birliklerin kurularak güç birliği oluşturulmalı..

Yöremizde ,Tarımsal proje ve üretimi için 3 ilçemizi de içine alan , Dernek Kurma çalışmaları var. Bu çok önemli bir çalışma ….Bu çalışma Kooperatif ve Birliklerin altyapısını da oluşturabilir…
Kurulacak Dernek /Kooperatif/ Birliklerde , Çal Yöresinde Yaşayan Vatandaşlarımızın yanında, Denizli ,Türkiye ve Dünyanın değişik ülkelerinde yaşayan Yöremiz İnsanları ve Kendini Yöremiz insanı kabul eden insanlarımıza da yer verilmesinin çok faydalı olacağına inanıyorum…
2.Çal Yöresi Derneğimiz yeniden yapılanarak , Baklan,Bekilli, Çal ,Ankara,İzmir,İstanbul , Yurt dışında gerekli yerlere şubeler açarak ,Çal Yöresine destek ve katkısını artırabilir. 3.Çal Yöresinde ,Kamu,Genel/Yerel meslek Kurum,Oda ve Derneklerin işbirliğinin daha da artırılması ve ortak projeler yapmaları öncelikle MORAL değerlerimizi artırabilir. Yöre İnsanın,özellikle Gençlerimizin EĞİTİM , PROJE VE İSTİHDAM Beklenti ve Değerlerini karşılamak ÖNCELİĞİMİZ olmalıdır.

İnsan İyiliğin Adıdır. İnsan İyi ve Güzel İşler Yapmanın Adıdır..

İyilik ve Güzellikler Dolu Günler Diliyorum…

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER