Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İTB MECLİSİNİN KONUĞU ÇİN İZMİR BAŞKONSOLOSU OLDU

İzmir Ticaret Borsası Kasım

İzmir Ticaret Borsası Kasım ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Barış Kocagöz idaresinde gerçekleştirdi. İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli oda üyelerine faaliyetler ve güncel gelişmeler hakkında bilgi verirken meslis toplantısının konuğu Çin Halk Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Huân Ying Mr. Liu Zengxian oldu. Konuşmalarda dikkat çeken konu Çin Halk Cumhuriyeti, Türkiye – İzmir arasındaki işbirliğinin ve ticari faaliyetlerin geliştirilmesinin önemi oldu.

ZENGXİAN : ” ÇİNLİ ŞİRKETLERİ TÜRKİYE’YE DAVET ETTİK “

İzmir Ticaret Borsasının (İTB) kasım ayı meclis toplantısında konuşan Zengxian, Çin’in reformunun ve dışa açılma politikasının 40’ıncı yılı içinde olduklarını belirtti ve bu süreçte ülkesinin dünyanın en büyük 2 ekonomisi arasında girdiğini vurguladı.

Kapsamlı reformları genişleteceklerini ve açık ekonomiyi bir üst seviyeye çıkaracaklarını dile getirirken Türkiye ile Çin arasındaki işbirliklerine de değinen Zengxian şunları söyledi : “Son yıllarda her alanda iki ülke arasında iş birliği giderek artıyor. Bu işbirlikleri sonucunda Çin ile Türkiye arasındaki siyasi güven giderek derinleşiyor. Biz de konsolosluk olarak Çin şirketlerini yatırım için Türkiye’ye davet ettik. Türkiye’ye özgü ürünleri Çinli iş adamlarına tanıttık.”

KESTELLİ : ” TEMKİNLİ OLMAYA DEVAM ETMELİYİZ “

İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise Türkiye ekonomisinde en kötünün geride kaldığına dair bir algının yavaş yavaş kabul görmeye başladığını ayrıca alınan önlemlerin bozulmayı frenlediğine dikkati çekerek “Ekonomi yönetimi, geçici vergi indirimleriyle piyasadaki daralmanın ılımlı olması için çalışıyor. Merkez Bankasının son enflasyon raporu, önümüzdeki dönemde temkinli olmaya devam etmemiz gerektiğini gösteriyor. Bu noktada sadece kentimiz için değil, ülkenin her tarafında yaşanan bir problem konusunda uyarıda bulunmak isterim. Dedikodu, kriz dönemlerinin en can sıkıcı sorunlarının başında gelir. Yangına benzin dökmekle eşdeğerdir. Bu nedenle lütfen ‘falan zorda, filanın işleri bozuk’ diyenlere izin de prim de vermeyin.” dedi.

KESTELLİ : ” TÜRKİYE ÇİN TİCARET HACMİ 26 MİLYAR DOLAR

Türkiye ile Çin arasında yaklaşık 26 milyar dolarlık dış ticaret hacmi olduğunu ifade eden Başkan Kestelli ;  ” Ancak, Çin’in bu ticaretten aslan payını aldığını söyleyebiliriz. 3 milyar dolar ihracata karşılık, 23 milyar dolar ithalatımız söz konusu.  Örneğin, Borsamız üyelerinin faaliyet alanı olan tarımsal ürünlerde Çin’in 2017 yılı ithalatı, 181 milyar dolar. Ülkemizden Çin’e yapılan tarımsal ürünler ihracatının değeri ise sadece 150 milyon dolar seviyesinde. Bu verilerden ortaya çıkan sonuç şudur ki, iki ülke arasındaki ilişkilerde ticaret hacminin artmasının yanı sıra Türkiye’nin ihracat payının artması için de çaba sarf etmeliyiz. Eğer Çin’in gıda ithalatından aldığımız payı ilk aşamada dünya ticaretindeki payımız olan yüzde 1’e çıkartabilirsek, çok büyük bir adım atmış oluruz. Bu anlamda ülkemizin ve özellikle de ilimizin, Çin iş camiasına tanıtılmasında Sayın Başkonsolosumuzun önemli katkılarının olacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.

KOCAGÖZ : ” 26 MİLYAR DOLAR TİCARET HACMİ YETERSİZ “

5 trilyon dolara yakın ticaret hacmi olan Çin ile Türkiye arasında; sadece 26 milyar dolar olan yetersiz ama gelişmekte olan ticaret hacminin önümüzdeki dönemlerde çok daha iyi yerlere geleceğini düşündüğünü söyleyen İTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz, 433 milyar dolar ticaret fazlası veren bir ülkeden ekonomik olarak öğrenilmesi gereken çok şey olduğuna inandığını kaydederek şöyle devam etti: “Kendi sektörüm açısından Çin dünyanın en etkili ülkesi, dünyanın 2. büyük pamuk üreticisi iken, en büyük de pamuk alıcısı. Onun attığı her adım dünya pamuk fiyatlarının yön vericisi olur. Bu nedenle de pamuk dünyası onu her daim izlemektedir. Özellikle, tekstil ve pamuk üretiminde Çin ile çok önemli işbirliklerinin yapılabileceğine inanıyorum.” dedi.

İTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz ayrıca pamuk hasadında sona yaklaşıldığını dile getirirken,
Pamukta Ege Bölgesi’nde yüzde 10, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ise yüzde 20’lere yakın rekolte kaybı olduğuna değinerek “Bu durumda bu sezon ne yazık ki 900 bin tonlarda kalmasını beklediğimiz bir pamuk üretimi olacak.” diye konuştu.