İTB’DE 1. ZEYTİN FESTİVALİ

İTB’DE 1. ZEYTİN FESTİVALİ
Yayınlama: 26.11.2018
A+
A-

Türkiye’ninde üyesi olduğu Uluslararası Zeytin Konseyi, dünyada zeytin ve zeytinyağının önemine vurgu yapmak amacıyla 26 Kasım tarihini “Dünya Zeytin Günü” olarak ilan etmişti. Dünya Zeytin Günü kutlamaları kapsamında, Uluslararası Zeytin Konseyi’nin proje desteği ile İzmir Ticaret Borsası tarafından “İzmir Ticaret Borsası 1. Zeytin Festivali” düzenlendi.  Etkinlikte İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, CHP Milletvekili Prof.Dr. Kamil Okyay Sındır birer konuşma yaptı.

Etkinlikte Zeytin-Zeytinyağı panelinin ardından en büyük zeytin tanesi yarışması ve ödül töreni düzenlendi.

KESTELLİ :” AĞAÇ VARLIĞIMIZ % 65 ARTTI

Festivalin açılış konuşmasını gerçekleştiren İTB Başkanı Işınsu Kestelli , ülke olarak zeytin ve zeytincilik alanında çok şanslı ve halen bazı eksikliklerimiz bulunmasına rağmen gayet iyi bir noktada olduğumuzu belirterek  şunları söyledi “Zeytincilik alanında izlenen politikalar sayesinde son 15 yılda ağaç varlığımız yüzde 65 oranında arttı. 160 milyonu aşan ağaç varlığı ve bir buçuk milyon tonun üzerinde tane zeytin üretimi ile dünyanın en önemli zeytin üreticilerinden biriyiz.Türkiye olarak 2018 yılı rekolte tahminlerine göre dünya sofralık zeytin üretiminin yüzde 16’sını, zeytinyağı üretiminin yüzde 8’ini karşılıyoruz.Borsamızın çalışma alanı olan İzmir ise ülkemizde zeytin üretimi yapılan iller arasında üçüncü sırada yer alıyor. İzmir, sadece zeytin üretimi açısından değil gelişmiş zeytin ve zeytinyağı sanayinin varlığı ile sektöre yön veren bir kent. Zeytinyağı ihracatımızın çok önemli bir kısmı ilimizden gerçekleştiriliyor.İzmir, bu ayrıcalıklı konumu ile zeytinin ve zeytinyağının başkenti olmayı ve bugün Borsamız çatısı altında ilkini gerçekleştirdiğimiz Zeytin Festivali’nin ev sahipliğini yapmayı fazlasıyla hak ediyor. 1. Zeytin Festivali’nin ülkemiz için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.

SINDIR : “TANITIM VE KALİTE ANLAMIND ÇOK ŞEY YAPABİLİRİZ”

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır ise konuşmasına “Zeytin günümüz hayırlı olsun.” sürerek başladı ve şöyle devam etti : ” Her inançta ve her toplumda özel bir yeri olan zeytinin ve zeytin ağacının bu kutsaliyetinin dillendirilmesi çok önemli. Marmara’dan Akdeniz’e, Kıyı Ege’den, Doğu Anadolu’ya kadar üretilen ve çiftçimiz için önemli olan zeytin bitkisinin ve zeytinyağının ülkemize ne kadar katkılar sağladığını biliyoruz. En büyük eksiğimiz tanıtım. İç tüketimi artıracak teşvik edecek tanıtım. Tabi bunu kalitesiyle sağlığa topluma vatandaşlarımız için de önemimi ortaya koyabilmek çok önemli tanıtım ve kalite anlamında çok şey yapabiliriz. Geçtiğimiz günlerde bakan Afrin’den zeytin ve zeytinyağı ithal edileceğini söyledi. Afrin’den gelmesi muhtemel olan zeytin ve zeytinyağı umarım bizim çiftimizin, bizim ülkemizdeki sektörün olumsuz etkilenmesine sebep olmaz. Zeytin ve zeytinyağının soframızdan eksik olmadığı bol zeytinyağlı günler diliyorum.”

ÇANKIRI :” KADIN KOOPERATİFİ İLE KADINLARIMIZA İSTİHDAM SAĞLAYALIM “

AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı konuşmasında, “İzmir bir tarım şehri, bir turizm, ticaret şehri. Üretmiş olduğumuz ürünlerle beraber tarıma katma değer katarak turistik olarak servis ettiğimizde ve ticaretini yaptığımızda daha fazla katma değer sağlanacaktır. Ege’de 63 milyon ağaç varlıyla en büyük potansiyele sahibiz. İnşallah kadınlarımızla beraber kadın kooperatifi kurarak da zeytin ve zeytinyağını sabun olarak üreteceğimiz kadınlarımıza burada bir istihdam sağlayalım, bunun bir başlangıcı olsun. Bunu buradan birlikte başlatalım. İnşallah İzmir’in ürün çeşitliliğin artması ve pazarlanması konusunda siyasetçiler olarak her türlü yardıma hazırız” ifadelerini kullandı.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.