İZBAN Grevinde Son Durum Ne? Canan Arıtman’dan Çözüm Çağrısı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ortaklığı ile işletilen toplu ulaşım ağı İZBAN’da, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde sonuç alınamaması üzerine çalışanlar tarafından başlatılan grev’in 8. gününde  CHP İzmir Büyükşehir Belediyesi başkan aday adayı Canan Arıtman’dan destek ziyareti geldi.

İZBAN Grevinde Son Durum Ne? Canan Arıtman’dan Çözüm Çağrısı!

Arıtman,  “Bir yandan da enflasyon bir yandan işsizlik artıyor en az bir yüzde 10 kayıp olduğunu gösteriyor buna razı olamayız” derken , vatandaşların kış gününde daha fazla mağdur olmaması için çözüm yolunun bulunması çağrısında bulundu.

Demiryol İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz  ise  “Grev askıya alınırsa yetki düşer öyle bir yol açtığımız zaman o trenleri açtığımız zaman sözleşme düşer herkes insanca yaşayabilmek için uğraşıyor” açılmasında bulundu.

ARITMAN : GREV HAKTIR, SİZDE HAKLI BİR GREVE ÇIKTINIZ

“Öncelikle buraya sizi desteklemeye haklı olduğunuzu söylemeye geldim” diyen Canan Arıtman; ”  ülkemizde  yapılan araştırmalar bu ülkede açlık sınırı 1442 liradır ülkemizde 10 milyona yakın işçi asgari ücretle çalışmaktadır bu ülkede 10 milyonun üzerinde işçi ailesiyle eşi ve iki çocuğunu da koyarsak milyonlarca çocuk aç uyuyor bu insanda her şeyden önce adalet duygusunu ve vicdanını rahatsız eden bir olgu. Bunun çözülmesi lazım eğer aday gösterilirsem ve Başkan seçilirsem çalışanlarımızın insanca bir. Ücret alabilmesi için gerekeni yapacağımı söz geriyorum Cumhurbaşkan’nın zammına ne kadar zam  yapılıyorsa emekçilerimizin alacağı zam onun altında kalmamalı ve sıfır giderleri var 59 bin lira maaş ve 10 bin emekli maaşı alıyor ve buna rağmen Cumhurbaşkan’nın zammına yüzde 6 zam yapılıyor o zaman ölçüt budur. Hiçbir emekçinin yapılacak zammın Cumhurbaşkan’ın  zammının altında kalmaması şarttır.”  dedi.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı izban-grevinde-son-durum-ne2.jpg

Türkiye’nin asgari ücretin en düşük olduğu Avrupa ülkelerinden birisi olduğuna dikkat çeken Artırman,  “Bir yandan da enflasyon bir yandan işsizlik artıyor en az bir yüzde 10 kayıp olduğunu gösteriyor buna razı olamayız emekçilerimizin çocukları ile gece yatağa aç girmeleri kabul edilemez herkese asgari iyi yaşam maaşı insanca insan onuruna yakışabilir bir ücret alabilmesi lazım bu yapılamaz mı yapılır.  Türkiye kaynakları az olan bir ülke değil ama doğru kullanılırsa. Grev haktır siz de haklı bir greve çıktınız burada tek üzüntüm kentimizde dar gelirli kesimin sıkıntı çekiyor olması. Her zaman olduğu gibi işverenin bir sıkıntısı yoktur siz sıkıntı şekiyırsunuz varsıl oşanşar arabaları ile işe gidiyorlar ama yoksul olanlar sıkıntı çekiuor kışta yağmurda soğukta kadınlarımız çocuklarımızın sıkıntı çekiyor vatandaşın sıkıntısını azaltabilir miyiz ? ” açılamasında bulundu.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı izban-grevinde-son-durum-ne3.jpg

ERVÜZ : HERKES İNSANCA YAŞAYABİLMEK İÇİN UĞRAŞIYOR

Demiryol İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz , Canan Arıtmanın çözüm çağrısı üzerine  şunları  söyledi  :”Grev askıya alnırsa yetki düşer öyle bir yol açtığımız zaman o trenleri açtığımız zaman sözleşme düşer. Herkes insanca yaşayabilmek için uğraşıyor o nedenle olmaz. Biz de kimsenin mağdur olmasını istemiyoruz.
Toplamda 200 bine yakın para kaybettik işveren de 3 milyon para kaybetti. 430 binlira günlük kaybı var. Belediyede bunun devamında 24 bin kişinin da sözleşmesi var o da evinde ekmek yiyor su içiyor aynı şeyi 2560 lira da alan da yaşıyor eşit işe eşit ücret bizim derdimiz bu üst rakamlarla ilgili çok derdimiz yok. 56 tane asgari ücretli çalışan verdiğinde aile yardımı alan 190 kişi civarında herkes almıyor.” dedi.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı izban-grevinde-son-durum-ne4.jpg

Ervüz son olarak “Uyuşmazlık alanları aynı. Bizim masamıza konan şeyde de yüzde 14 gibi rakamdan bahsettiler. Ben 14’e imza atarsam halk dilinde arkadaşlarımızı satmış oluruz. Bundan daha iyisi olmalı ben de yüzde 26 diyorum.” açıklamasında bulundu.

Haber: Simay Gürkan- Halil Güngör (Egeyön Haber-İzmir)

Yayınlama: 17.12.2018
A+
A-
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.