Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İzmir Kent Konseyi kadın doğal afet görevlileri yetiştiriyor

İzmir Kent Konseyi Başkanı Seniye Nazik Işık, gazeteci yazar Ahmet Deda’nın Pamukkale TV’de sunduğu Ege Yön Haber programına konuk oldu. Deda’nın sorularını yanıtlayan Işık, özellikle İzmir’deki kadın gündemini değerlendirerek, deprem konusundaki çalışmalarında da bahsetti.

İzmir Kent Konseyi Başkanı

Karabağlarda depremle ilgili özel bir çalışmaları olduğu açıklayan İzmir Kent Konseyi Başkanı Işık, “Deprem toplanma alanlarının halka tanıtılmasıyla ilgili bir proje. Muhtarlarla doğrudan çalışıyoruz. Karabağlarda bir muhtarlar konseyimiz var. İzmir Kent Konseyi’nde de zaman içerisinde Muhtarlar Meclisi oluşacak. AKUT, AFAD ve Kızılay’la birlikte çalışılarak yapılacak. Muhtarla yapılacak çok çalışma var” dedi.

İzmir Kent Konseyi’nin çok önemli, çok örnek bir çalışması olduğunu belirten Işık, “İzmir Kent Konseyi bünyesinde Doğal Afette Kadın Grubu var. Özellikle depremlerle ilgili çalışma yapıyorlar. Binin üzerinde yerelde doğal afet görevlisi yetiştirmeyi başarmış bir grup ve bu çalışmayı sürdürüyor. Gönüllü yetiştirmekte kadınların doğal afetteki yeri son derece önemli” ifadesini kullandı.

“Seçimlerde kadın meselesi arkada kaldı”

Kadınların İzmir siyasetinde, yerel yönetimler açısından bakıldığında Türkiye’nin üzerinde bir temsili olduğunu aktaran Işık, “Türkiye’de belediye meclis üyeliklerinde yüzde 10 civarında ortalama. İzmir’de daha üzerinde, geçen dönem yüzde 18 civarındaydı. Bu dönem biraz düşme var. Türkiye’nin gündeminde başka konular öne çıktı. Seçim döneminde eşitlik ve kadınlara yönelik ayrımcılığın ortadan kaldırılması biraz arkada kaldı. Ekonomik kriz ve demokrasiyle ilgili sorunlar öne çıkınca kadınların gündemi arkada kalıyor nasıl oluyorsa, halbuki demokrasi ve ekonomiyle çok yakından alakalıdır kadın gündemi. O yüzden temsile de yansıyan küçük bir düşme oldu” dedi.

“Merkezi yönetiminde istediğimiz gelişme sağlanamadı”

Kadın belediye başkanı sayısının 3 olduğunu ve bu seçim döneminde de aynı kaldığını ifade eden Işık, “ Türkiye genelinin yine üzerindeyiz. Merkezi siyasette, milletvekili açısından bakıldığında sayılar düştü. İzmir’in ekonomik olarak kalbi olan 1. Bölgede kadın milletvekilimiz yok. Diğer siyasi partiler açısından da benzer tablolar var. Şehrin içinden kadınların, şehre emek vermiş kadınların milletvekili olması açısından çok önemli bir dezavantajımız oldu son yıllarda. İstediğimiz gelişme sağlanamadı” şeklinde konuştu.

İzmir’de kadın başlı STK’ların oranı yüksek

İzmir’deki sivil toplum örgütlerindeki kadın meselesini de değerlendiren Işık, “Sivil toplum örgütlerinde yüzde 90-95’inin kadın başlı örgütler olduğunu görüyoruz. İzmir dayanışmasını, duygusal olarak dayanışmayı, kentin kendi içindeki dayanışması içindeki örüntüsünde kadınlara özel bir yer vermiştir İzmir. İş dünyasında da kız-erkek evladı kalmamıştır. Kız evlatlar da yönetim kurullarının başında. İzmir günlük hayatta kadın katılımı açısından rahat bir şehirdir” dedi.

Haber: BEYZA COŞKUNTÜRK