İzmir Tabip Odası Başkanı Obuz’dan Koronavirüs’te “İkinci dalga” uyarısı!

Koronavirüs tedbirleri ile ilgili yeni kararların açıklanmasından sonra İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Funda Barlık Obuz’dan önemli bir uyarı geldi. Kuaför ve AVM’lerin en az ay sonuna kadar açık kalması gerektiğini vurgulayan Prof. Obuz, “ikinci dalga” uyarısı yaptı.

İzmir Tabip Odası Başkanı Obuz’dan Koronavirüs’te “İkinci dalga” uyarısı!

Dünyayı sarsan Koronavirüs salgını Türkiye’nin tüm kentlerinde etkili oldu. İzmir ise Bakanlık verilerine göre İstanbul’dan sonra salgının en etkili olduğu kent konumunda. İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Funda Barlık Obuz dün açıklanan normalleşme sürecinde özellikle İstanbul ve İzmir gibi yüksek sayıda hastanın bulunduğu büyük şehirlerde AVM’lerin ve berberlerin açılması kararını erken bularak “ikinci dalga” uyarısı yaptı. Obuz, tehlikenin henüz geçmediğini hatırlatarak, başta hijyen ve mesafe olmak üzere tüm tedbirlerin titizlikle uygulanmaya devam edilmesini istedi.

‘Karar ekonomik, ama sağlık daha önemli’

Çok dikkatli olunması gereken bir süreci yaşadığımızı hatırlatan Prof. Dr. Obuz, “AVM’lerde ve kuaför salonlarında mesafe kurallarını uygulamak çok zor. İnsanlar birbirlerine çok yakın mesafede bulunuyor. Buralarda çok fazla sayıda kişi çalışıyor. Bu gibi yerlerin açılması Haziran ayı başına bırakılsa daha iyi olurdu. Zaten bildiğimiz kadarıyla pekçok Bilim Kurulu Üyesi de bunu öneriyordu. Ama ekonomik nedenlerle böyle bir karar alındı. Oysa Devlet bu ekonomik zararları karşılayıp bir süre daha kapalı kalmaları sağlamalıydı. Sağlık çok daha önemli. İnsanlar hayatını kaybediyor. Hasta sayısının çok az olduğu kentlerde belki böyle kararlar çok etki göstermez. Ama İzmir ve İstanbul gibi yüksek hasta  sayısının olduğu yerlerde riskli olur” dedi.

Hasta sayısının 4 katı hastanelere gelmeyen var

Sağlık kuruluşlarındaki hasta sayısının azalmasının iyi bir gösterge olduğu ifade eden Obuz şöyle konuştu:  “Ama yine de önemli sayıda yeni başvurular oluyor. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de 127 bin 659 hasta var. Ama bunlar sağlık kuruluşuna başvuranlar. Bir de gelmeyenler var. Onların sayısının bunun 4 katı olduğu tahmin ediliyor. O nedenle önlemleri sıkı tutmakta büyük fayda var. Burada şeffaflığın da ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. İllere göre hasta sayısı açıklanmıyor. Biz şu anda İzmir’de kaç hasta olduğunu bilmiyoruz. Bu sayılar açıklansa, belki illere göre değişik kararlar alınabilir.”

Yayınlama: 05.05.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.