Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İzmir’den Macaristan’a Milyonlarca Dolarlık İhracat

İzmir Ticaret Odası öncülüğünde

İzmir Ticaret Odası öncülüğünde Macaristan ülke fırsatları tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıda Türkiye ve Macaristan arasında ticaretin ve geçmişe dayanan köklü ilişkilerin geliştirilmesi ön plana çıktı.

Toplantıya İZTO Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Oğuz Özkardeş, Macaristan Geliştirmeden Sorumlu Bakan Yardımcısı István Joó, Macar Eximbank Türkiye Direktörü Arda Tugay, ALX (MNKH Macar Milli Ticaret Evi temsilcisi) Genel Müdürü Fikret Nas ve Macar Kalkınma Ajansı yetkilileri katıldı.

Özkardeş :”Ticaret Hacmi Hızla Artıyor

Türkiye ile Macaristan arasındaki ikili ticaret hacminin hızla artığını söyleyen İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Oğuz Özkardeş,” Ticaret verilerine baktığımızda ülkelerimiz arasındaki dış ticaret dengesinin ülkemiz aleyhine olduğunu görüyoruz. Macaristan dış ticaretinin yaklaşık yüzde 70-80’i AB ülkeleri ile gerçekleştiriliyor. Ancak Macar firmaları, tüm ihtiyaçlarını AB’den çok daha uygun koşullarda ülkemizden temin edebilirler. 2017 yılında ihracatımız 1 milyar dolar, ithalatımız ise 1,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiş. Macaristan’a yönelik ihracatımızın yüzde 97,5’ini sanayi ürünleri, yüzde 2,5’ini ise tarım ürünleri oluşturuyor. İhracatımızda olduğu gibi, Macaristan’dan yapılan ithalatta da sanayi ürünlerinin payı yüksek” dedi.

Macaristan ile ticari ilişkilerin yeterli düzeyde olmadığını ve daha da artması gerektiğini belirten Özkardeş, “Macaristan büyüme potansiyeli ve yabancı yatırım açısından Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri arasında ayrıcalıklı ve özel bir Pazar. Macaristan ile aramızda geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan çok güçlü ilişkilerimiz, ortak bir tarihimiz ve kültürel yakınlıklarımız var. Ticaret Bakanlığımızın kayıtlarına göre, 2017 yılı Aralık ayı itibariyle Türkiye’de 79 adet Macaristan sermayeli firma var. Bunlardan 2 tanesi İzmir’de faaliyet gösteriyor” şeklinde konuştu.

İzmir’den Macaristan’a ihracatın sadece 29 milyon dolar olduğu bilgisini paylaşan Özkardeş, dünyanın ikinci en hızlı büyüyen kenti ve Türkiye’nin ikinci büyük ekonomisi olan İzmir’de bu rakamın kabul edilemez olduğunu söyledi.

Istvan Joo:”Mükemmel İlişkilerimiz Var”

Macaristan’ın Avrupa’nın tam merkezinde 10 milyon nüfusu olan bir ülke olduğunu ifade eden Macaristan İhracatı Geliştirmeden Sorumlu Bakan Yardımcısı Istvan Joo, “1,8 milyonluk nüfusu ile Budapeşte baş şehrimiz. AB üyesiyiz. Piyasaya ve 500 milyondan fazla pazara erişemimiz var. Yüksek katmadeğerli ürünlerle, yüksek teknolojili ürünler sunuyoruz. Lojistik açısından Macaristan’da müthiş imkanlar var. Macaristan avrupa’nın doğuya açılan kapısı ve Balkanlarında kapısı Macaristan’da yenilenme oldu ve ekonomisi güçlendi. Yatırımlarla beraber çok güçlü bir ekonomi oluşturuldu. Çok güçlü bir dış politikamız var. Son verilere göre yüzde 4,4 ekonomik büyümemiz oldu 2018’in ikinci çeyreğinde. Bunlar en son elimizde olan verilerdir. 2018’de ilk çeyreğinde yüzde 4.6 ‘Lık büyüme oranı olmuştur.” dedi.

Bakan Yardımcısı Istvan Joo iki ülke arasındaki ilişkiler ile ilgili olarak şunları söyledi :”Macaristan Türkiye arasında mükemmel ticari ekonomik ilişkilerimiz var. Şimdi ise kendi ekonomik ilişkilerimiz için çalışmamız gerekiyor. ticaretimiz 3 milyar euro. Ortak ekonomik komisyon içerisinde her iki ülke de 5 milyar euroluk ticaret hacmine 2 yıl içinde ulaşmak istiyoruz. Ve Türkiye Macaristan’da 37. En önemli yatırımcıdır. Biaz daha gekişmek için hala imkanımzı var. Biz, 2 Türk şirketi 2015’de 1128 çalışanla çalışmışlardır. Macaristan Hükümeti bundan kaynaklı çok müteşekkirdir. Rakamlar gayet iyi. Her iki ülke arasındaki ticaret son 5 yılda sürekli olarak büyüyor, ve bu büyümeyi devam ettirme şansımız oldukça yüksek.”

Arda Tugay :” 2.5 Milyar Dikkat Kredi Hacmimiz Var”

Macar Eximbank Türkiye Direktörü Arda Tugay ise konuşmasında, her ülkenin bir Eximbank’ı olduğu gibi Macaristan’ın da bir Eximbank’ı olduğunu belirterek şunları söyledi: “Ana amaç Macaristan ihracatını geliştirmek. Macaristan GSMH’ın yüzde 82’si ihracattan geliyor. Yabancı yatırım ve yerli yatırımlardan geliyor. Bizimde Eximbank olarak Macar dış ticaretinin büyümesinde ve ihracatın artmasında, hem ihracat öncesi hem ihracat sonrası ürünlerimizle katkıda bulunuyor. Macar Devleti’nin sahip olduğu bir bankayız. Bizim şu anda 2017 sonu itibariyle Macar şirketlere ve yurtdışındaki alıcılara kullandırdığımız 2,5 milyar dolar kredi hacmimiz var. Hem finansman hem de Macar şirketlerin yurtdışında yapacaklar ticaret, satış ve yatırımlarda sigorta düzenliyoruz. Biz hem kendi kaynağımızdan sigorta düzenleyip, hem finansman yapabilme imkanına sahibiz. Portföyümüzün yüzde 70’ini, orta ölçekli şirketler oluşturuyoruz. Hem satın alma, hem yatırım, hem üretim, hem ihracat aşamasında finansman sağlayabiliyoruz. 130 ülkeyle kredi ve sigorta ilişkilerimiz var.”