İzmirli Kadınlardan Coşkulu 84. Yıl Kutlaması

İzmirli Kadınlardan Coşkulu 84. Yıl Kutlaması
Yayınlama: 05.12.2018
A+
A-

İzmirli kadınlar, Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin 84. yıldönümünü coşkuyla kutladı.

Etkinlikler kapsamında ilk buluşma Cumhuriyet Meydanında gerçekleşti. Buradaki törene İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan’ın yanısıra Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, muhtarlar ve kadınlar katıldı.  Kadınlardan oluşan İzmir Büyükşehir Bandosu vatandaşlardan büyük beğeni toplarken , “150 Kadın 150 Davul Ritim Veriyor” gösterisinin ardından İsmet İnönü Sanat Merkezi’ne yürüyüş düzenlendi.

AYDOĞAN :” KADININ İŞ, SİYASET HAYATINDA OLMADIĞI ÜLKELERDE İLERLEME YOK”

Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin 84. yıldönümününde düzenlenen etkinlikte kadınlara seslenen İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan sözlerine Atatürk’ün 9 Eylül günü Belkahve’den İzmir’e bakarken İsmet İnönü’ye söylediği ;” Paşa bundan sonra başka işimize bakalım.” sözünü hatırlatarak başladı ve şöyle devam etti; ” O başka işler neydi biliyor musunuz ? O başka işler tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’ydi, kapitülasyonları  kaldırmış,  yabancıları kovmuş kendi kendine yetebilen demokratik bir ülke olabilme yolunda atacağı adımlardı o başka işler. O başka işler Türk kadınını her olayın içine çekmek,  kadın erkek eşitliğini sağlamak, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını vermek vermekti. O büyük devrimci bunu başardı. Avrupa’dan çok önce Türk kadını hakları konusunda hızlı yol aldı. Ama sonra maalesef kadın haklarında gerileme oldu. Şimdi öyle bir nesil yetiştirilmek isteniyor ki, kız çocukları bir şey isteyemez hale getiriliyor. Eğer bunu önleyemezsek, ileride burada toplanacak kadın bulamayız. Böyle bir nesil felakettir. Kadının iş, siyaset hayatında olmadığı ülkelerde ilerleme yok.”

Türkiye’nin bütün ekonomik krizlerden, bütün savaşlardan Türk kadınının gücüyle başarıyla çıktığını kaydeden Aydoğan, şunları söyledi:

“Atatürk bu hakları Türk kadınına boşuna vermedi. Çünkü Türk kadınını tanıyordu. Atatürk ve arkadaşlarına minnet duyuyorum. Çocuk evlilikler, töre cinayetleri bitmeden ölürsem, gözüm açık gidecek. Ama sizlere güveniyorum. Çalışarak, birbirimize sarılarak ülkeyi kadınlarla birlikte ayağa kaldıracağız. Sizlere, kadınlarımıza güveniyorum. Işıklı günleri sizlerin sayesinde göreceğiz”.

CEZZAR “YOLUMUZ AYDINLIĞIN YOLU”

Törende konuşan Mansuroğlu Mahallesi Muhtarı Yasemen Yavuz Cezzar ise 84 yıl önce Atatürk önderliğinde kazandığı haklar sayesinde 25 yıldır muhtarlık yaptığını belirterek, “Ben 84 yıldır demokrasinin sesiyim. Zorlu mücadelelerle kazandığımız bu önemli hakkın değerini, sandığın gücünü hatırlamamız gerekir” dedi. Türk kadının yolunun Atatürk’ün aydınlattığı yol olması gerektiğini söyleyen Cezzar ; “Burada karanlık yok. Senin yolun bilim, kültür, sanatla döşendi. Burada korkuya yer yok. Attığın hiç bir adımda, aldığın kararda yalnız değilsin. Arkandaki desteğin gücünü fark et; değerini bil. Her davranışında kadın arkadaşlarını temsil ettiğini unutma. Sen omuz omuza mücadele ne demek iyi bilirsin. Bu mücadeleye hayatın her alanında 4 koldan sarıl. Çocuklarını bu bilinçle yetişir. Günü geldiğinde meşaleyi bizim yetiştirdiğimiz çocuklarımız yakacak” şeklinde konuştu.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.