İZTO’da İtalya Tanıtım Etkinliği

İZTO’da İtalya Tanıtım Etkinliği
Yayınlama: 22.09.2018
A+
A-

İzmir Ticaret Odası (İZTO), ülke tanıtım günleri kapsamında; “İtalya Tanıtım Etkinliği Toprağın Bereketi: Ürünler Gelenekler ve Bölgeler Arasında Yolculuk konulu” toplantıya ev sahipliği yaptı. Toplantının farkı ise  şehirlerdeki yerel lezzetlere coğrafi işaret alınması süreçlerinin ve ülkeler arası işbirliklerinin ele alınması oldu.

İzmir Ticaret Odası, İtalya Ankara Büyükelçiliği, İtalya İzmir Konsolosluğu işbirliğinde gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmaları; İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Özkardeş, İtalya Ankara Büyükelçisi Luigi Mattiolo, İtalya İzmir Konsolosu Luigi Ianuzzi, Türk Patent Coğrafi İşaretler Bölüm Başkanı Hakan Kızıltepe tarafından yapıldı. Toplantıya ayrıca, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, İzmir İtalyan Ticaret Odası Başkanı Pietro Alba, DTO İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk ve çok sayıda davetli katıldı.

Özkardeş :” İtalya ve Türkiye Zengin Bir Mutfak Mirasına Sahip “

İTO Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Özkardeş, yaptığı açılış konuşmasında İtalya ile gelişmeye devam eden ticari ilişkilerin yanı sıra kültür ve eğitim alanında da ilişkilerin geliştirilmesinin çok önemli olduğunu belirterek, “Bildiğiniz gibi hem İtalya hem de Türkiye tarım, mutfak sanatları, gıda ürünleri, el sanatları konularında son derece zengin bir kültürel mirasa sahip. Turizmi ve geleneksel rotaların dışında kalan bölgeleri tanıtma konusunda Türkiye ve İtalya’nın tecrübelerini paylaşacağı bu etkinliğe evsahipliği yaptığımız için mutluluk duyuyoruz. Biz de İzmir Ticaret Odası olarak İzmir’in marka kent olması için kentimize özgü değerlere sahip çıkıyoruz” dedi.

Özkardeş :” Coğrafi İşaret Rekabet Avantajı Sağlıyor “

“8 bin yıllık kent tarihindeki onlarca medeniyet bize muhteşem bir damak tadı bıraktı. Biz de bu mirasa sahip çıkıyor, İzmir ile özdeşleşmiş ürünlere coğrafi işaret tescili almaya yönelik çalışmalar yürütüyoruz.” diyen Özkardeş; ” Coğrafi işaretli ürünler, üretimin canlandırılması, ürünlerin katma değerlerini arttırarak bölgesel kalkınmaya katkı sağlanması, yerel üretimin ve kırsal kalkınmanın desteklenmesi bakımından stratejik bir rol oynuyor. Oda olarak İzmir Şambalisi, lokması, boyozu ve kumrusu olmak üzere 4 ürün için coğrafi işaret tescilini aldık. Bu ürünlerin tescil belgesinde belirtilen şartlara uygun üretim yapan üyelerimize coğrafi işaret tescil logosunu kullandırıyor ve belli aralıklarla tescile uygun üretim yapılmasını kontrol ediyoruz. Coğrafi işaret kullanan üyelerimiz önemli bir rekabet avantajı elde ediyor. Bu işareti ürünlerinin ambalajlarında kullandıklarında tüketici açısından da güven ve kalite sağlanıyor” diye konuştu .

Lannuzzi : “Kültürler keşfedilmeli”

İtalya İzmir Konsolosu Luigi Lannuzzi ise yaptığı konuşmada, etkinliğin kendileri için çok özel bir anlamı olduğunu belirterek, “Hem İtalya hem Türkiye’nin önem verdiği şeyler hakkında konuşacağız, turizm ve kültür. Gelenek üretim gibi kanallarda ortak olan şeylerden nakşedeceğiz. İzmirlilerle olan toplantılarımda gittikçe insanların İtalya’yı tanımak istediğini gördüm. Milano ve Pisa dışında küçük köylerin güzelliklerinin keşfedilmesi gerekiyor. Olağan dışı ürünlerin korunması gerekiyor. Şuna inanıyoruz ki, Türkiye ile paylaştığımız bir unsur daha,  gelenek ve kültürlerin keşfedilmesi ve etkinliğin keşfedilmesi. Türkiye de İtalya da olduğu gibi kendi bölgelerinin ürünlerini korumak önemli. Türk dostlar İtalya’yı daha fazla keşfedebilecek, tabi İtalya da Türkiye’yi” dedi.

Mattiolo :” Coğrafi İşaretler Ortak Menfaati Temsil Ediyor “

Coğrafi işaretlerin, iki ülke arasındaki ortak menfaati temsil ettiğini belirten İtalya Ankara Büyükelçisi Luigi Mattiolo, “Gıda ürünlerindeki mükemmellik konusunda, her iki ülke de önemli güçlerdir. İtalya, Dünyada en fazla coğrafi işarete sahip ülkelerden birisidir. Coğrafi işaretlerle sağlanan koruma, aynı zamanda tüketiciyi de korumaktadır. Aynı zamanda bütün bir bölgeyi korumak için de çok önemli bir araçtır. Turizm konusundaki öneminin yanısıra aynı zamanda ekonomik büyümeyi de destekler. Bu konudaki deneyimlerimizi paylaşarak, kazan kazan durumu elde edeceğiz” dedi.

Türk Patent-Coğrafi İşaretler Bölümü Başkanı Hakan Kızıltepe ise, insanların kültür ve tarihleriyle yoğrulmuş ürünlerin atalarımızdan kalan miras, geçmişten gelen ve bizim geleceğimize miras bırakacağımız, kalitesiyle teslim etmek zorunda olduğumuz ürünler olduğunu ifade ederek ; ” Biz tescil işlemlerini gerçekleştiriyoruz. 400 civarı başvurumuz var. Her yörenin kendine özgü değerleri bunlar, korunması lazım. Bunları sadece kayıt altına alma noktasında değiliz. Doğrudan üreticiler, tüketiciye ulaşabilecek. İtalya’nın kaliteli coğrafi işaretleri ilham verici oluyor” dedi. Kızıltepe ayrıca, Türkiye’de 327 tescilli işaret olduğu bilgisini verdi.

Toplantı sonunda İtalyan Ordu Bandosu her iki ülkenin milli marşlarını seslendirmesinin ardından konser verdi. Ayrıca katılımcılar coğrafi işaretli İzmir lezzetleri olan Boyoz, Kumru , Şambali ve Lokma’nın tadına bakma imkanı buldu.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.