Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İZTO’dan Depreme Farkındalık Sergisi

17 Ağustos depreminin 19.

17 Ağustos depreminin 19. Yıldönümü nedeniyle, İzmir Ticaret Odası 71.Mühendislik Meslek Komitesi, İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ve Proje Üreten Mühendis ve Mimarlar Derneği işbirliği ile İzmir Ticaret Odası sergi salonunda, “Anma ve Farkındalık” sergisi düzenlendi. İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler ve 71. Meslek Komitesi Adına Akın Kazançoğlu birer konuşma yaptı.

 

Kazançoğlu :” Biz Unutmadık Unutturmayalım “

Sergi sonrasında Egeyönhaber’e özel açıklamalarda bulunan Akın Kazançoğlu;
son 100 yılda 149 hasar verici deprem, yani her iki yılda üç deprem yaşadığımıza dikkat çekerek şunları söyledi :” 45 saniye süren 7.4 büyüklüğündeki Gölcük Depremi büyük hasar verdi. 285.000 civarında bina hasar gördü ve çok sayıda insanımızı kaybettik. Görülüyor ki son yüzyılda her yıl ortalama bin civarında insanımızı kaybediyoruz. On binlerce binamızı kaybediyoruz. Ekonomi büyük zarar görüyor. Bu hasarların azalması için bir takım tedbirler alınmalı. Öncelikle iyi projelendirilmesi lazım, zemin etütlerinin iyi yapılması lazım. Zemini müsait olmayan yerlerin imara açılması lazım. İyi projeler yapmak zorundayız. Sonunda iyi malzemeler kullanmak zorundayız. Ve bunları iyi bir şekilde kontrol etmek lazım. Bütün dileğimiz bunu hatırlatalım. Biz unutmadık, insanlara unutturmayalım, tedbirler alalım. Daha duyarlı olunması için sadece bir ışık yaktık.”

Nasır :”Deprem Öldürmez, Öldüren Plansız ve Denetimsiz Yapılardır “

17 Ağustos depreminin 19. yıl dönümüne özel olarak İZTO’da gerçekleştirilen resim sergisini ziyaret eden Ak Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır Sergiye özel olarak hazırlanan anı defterinde duygu ve düşüncelerini şu satırlarla kaleme aldı: “Deprem kuşağında bulunan ilimiz ve ülkemizde bu gerçekle yaşamayı öğrenmeliyiz. Aslında deprem öldürmez; öldüren plansızlık ve mühendislik denetiminden yoksun kontrolsüz yapılmış yapılardır. İzmir bugün itibarı ile virajın son dönemecindedir. Acil şekilde bölgesi ile bütüncül planlar yapılmaması halinde yüzde 15 sağlıklı konuta sahip ilimizde, depreme bağlı can ve mal kayıpları yaşanacaktır. Bu dönüşümün gecikmesi halinde oluşacak sonuçların vebali de büyük olacaktır. Böylesi acıların tekrar yaşanmamasını diliyorum”

Kızılgüneşler :” Farkındalık Yaratmalıyız”

Türkiye’nin bir deprem ülkesi olgunun ve  bunu aklımızdan çıkarmamamız gerektiğine dikkat çeken İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre  Kızılgüneşler “Ne yazık ki ülkemiz topraklarının büyük bir kısmı 1.derece deprem kuşağında olmasına rağmen alınması gereken tedbirleri tam anlamıyla aldığımızı söyleyemeyiz. Hasar olmadan, canlar yanmadan gerekli önlemleri almıyor, ihmal ediyoruz.Yeni yapıları inşa ediyoruz ama ömrünü yitirmiş binaları da en kısa sürede yıkıp yerine yenisini yapmalıyız.

Kentimizin de kentsel dönüşüme acilen ihtiyacı var. Kentsel estetik ve mimari bakımından büyük sıkıntılarımız var.” dedi ve sözlerini  şöyle  tamamladı, “Deprem ve doğal afetler nedeniyle gelebilecek muhtemel zararları en aza indirebilmek için farkındalık yaratmalıyız. Bu tip sergilerin, toplantıların, etkinliklerin sayısını arttırmalıyız. Tatbikatlar yapmalı, toplumu bilgilendirmeliyiz. Geleceğimizi korumak için ülkemizdeki binalar tek tek kontrolden geçmelidir. Tüm yapıların kontrolü zorunlu olmalıdır. Binalarımızı olası yıkıcı bir depremden önce can güvenliğini sağlayacak duruma getirmeliyiz.”