Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İZTO’dan İran Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi

Bu haberin fotoğrafı yok

Dünyada ticaret savaşlarının  gündeme geldiği ve korumacı ekonomik tedbirlerin ön plana çıktığı dönemde İzmir Ticaret Odası anlamlı bir toplantıya ev sahipliği yaptı ve İran bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

 

İZTO’da düzenlenen toplantıya İran Ankara Büyükelçisi Mohammad Ebrahim Taherian Fard, İZTO Başkan Yardımcısı Cemal Elmasoğlu, İran Ankara Büyükelçiliği Ticari Müsteşarı Seyd Hafez  Musevi, İran İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Müsteşarı Mahmud Ahmedi, İran İstanbul Başkonolosluğu Ticaret Müşaviri Keyvan Zadeh katıldı. Bilgilendirme toplantısında iki ülke arasındaki ticareti geliştirme, yaşanan sorunların tespiti ve çözüm yolları gündeme geldi.

İran piyasasındaki Türk Malı İmajı olumlu

Toplantıda konuşan İZTO Başkan Yardımcısı Cemal Elmasoğlu, İran ile Türkiye arasındaki ticaret potansiyelinin yıllık 30 milyar dolar olduğunu belirterek “Ancak 2017 yılında gerçekleşen ticaret hacmimiz yaklaşık 11 milyar dolar. 2018 yılının ilk altı ayında 4.6 milyar dolarlık ticaret yapmışız. Ülkemiz başlıca altın, mücevherci eşyası, otomotiv yedek parçası, ağaç ürünleri ihraç ederken, ithalatımızın çok büyük bir bölümünü ham petrol ve doğal gaz oluşturuyor. Türk ürünleri İran pazarında rağbet görüyor ve İran piyasasındaki Türk malı imajı olumlu” dedi.
İran pazarında İzmir’in payı 200 milyon dolar
İran pazarında Ege Bölgesi’nin payının 330 milyon olduğuna dikkat çeken Elmasoğlu, “İzmir’in aldığı pay ise sadece 200 milyon dolar. 31.12.2017 itibari ile Türkiye’de İran sermayeli 4.624 firma var. Bu firmaların sadece 160 tanesi İzmir’de. İran’da, Tahran başta olmak üzere 200’ün üzerinde Türk sermayeli firma faaliyet gösteriyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) koordinasyonunda, Türk ihraç ürünlerinin tanıtımına destek olmak amacıyla Tahran’da Türk Ticaret Merkezi 2017 yılı Temmuz ayında açıldı. Yeni dönemde gerek İran’da gerekse ülkemizde ve tabii ki İzmir’de Türk ve İranlı işadamlarının ortaklık ve işbirliği yapmasını teşvik etmeliyiz. Ülkelerimiz arasında imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması ise 1 Ocak 2015’te yürürlüğe girdi. Bu Anlaşma ile İran’a 140 tarım ürününde gümrük vergisi indirimi sağlanırken, İran’dan 125 sanayi ürününde indirim alındı. 200 ürüne çıkarılmasına dönük gerekli çalışmalar da başlayarak, karşılıklı taviz talep listeleri sunuldu. İlgili müzakereler devam ediyor. En kısa zamanda sonuçlandırılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

İranlı turist sayısı 3 milyonu aşacak

İran ile Türkiye’nin ekonomi ve ticaretin yanı sıra turizm konusunda da büyük bir işbirliği potansiyeline dikkat çeken Elmasoğlu, “2014 yılında ülkemizi ziyaret eden İranlı sayısı 1.6 milyon iken, 2017 yılında, bu sayı 2.5 milyon olmuş. Yapılan değerlendirmeler 2018 yılında İranlı turist sayısının 3 milyonu aşacağı yönünde. Turizm konusunda işbirliği yapmamız son derece önemli” şeklinde konuştu.

İki Ülke Bölgedeki Gelişimin Temel Direğidir

Toplantıda söz alan, Tahran Ankara Büyükelçisi Mohammad Ebrahim Taherian Fard;   Tahran ve Ankara ilişkilerinin her iki ülke için her zaman önemli olduğuna değinirken şunları söyledi :” Türkiye’de olduğum süre içerisinde bu ikinci İzmir’e gelişim. Özetle iki arasındaki ilişkileri anlatacak olursak 600 km sınıra sahip iki ülkeyiz. Türkiye, İran’ın önemli komşularındadır. İki ülkenin ticari potansiyeli birbirini tamamlayan potansiyellerdir. İki ülkede birbiri için stratejik noktada. Enerjide aynı şekilde. İran bölgedeki en uzun ve kapsamlı enerji rezervlerine sahiptir. İran’ın enerji ilgili bulunduğu projeler önlemli ve anlamlıdır. Geçen sene geldiğimizde söylemiştim özel sektörü teşvik edici politikalar yürütüyor. Özel sektörü desteklemek için elimizden geleni yapıyoruz ve bu konunun üzerinde duruyoruz.” dedi ve “kapasitesi yüksek İki ülke bölgedeki istikrarın ve gelişimin temel direğidir.” diyerek sözlerini tamamladı.

Ayrıca İran Ankara Büyükelçiliği Ticari Müsteşarı Seyd Hafez  Musevi katılımcılara bilgilendirme sunumunda bulundu.