İZTO’ya Yeni Yılda 72 Milyon 500 Bin Liralık Yeni Bütçe!

İzmir Ticaret Odası 2018 yılı son meclis toplantısında 2019 yılı çalışma programı ve bütçesi görüşüldü. Meclis toplantısında bütçe üzerine yapılan görüşmelerin ardından  İZTO 2019 yılı bütçesi 72 milyon 500 bin lira olarak onaylandı.

İZTO’ya Yeni Yılda 72 Milyon 500 Bin Liralık Yeni Bütçe!

İZTO 2019 yılı gelir bütçesinde ; Munzam aidat Faslı % 36.75 ile, Yıllık Aidat faslı % 33.74 ile en önemli iki kalemi oluşturdu. Gider bütçesinde ise Personel Giderleri Faslı % 45.10’nu ile ilk sırada yer aldı. Bağış ve yardımlar ise 2.075.000 ile gider bütçesinde % 3.53 ile yer aldı.

“ASGARİ ÜCRETTEN VERGİ ALINMAMALI ”

Bütçe meclisi toplantısında çeşitli konulara değinen İzto Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, asgari ücret üzerinde işverene düşen SGK prim ve vergi payının oldukça yüksek olduğuna değinerek : “Cumhurbaşkanımızın istihdam üzerindeki vergi yükünün azaltılacağı yönündeki açıklamasını çok sevindirici bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Bu yükün azaltılması durumunda çalışana daha yüksek ücret vermeyi biz de isteriz. TOBB Başkanımızın açıklamasını aynen destekliyor ve her zaman savunduğumuz gibi asgari ücretten vergi alınmaması gerektiğini düşünüyoruz. Asgari ücretli çalışanlar için işverenlere, 500 ve üzeri çalışanı varsa 12 ay boyunca 101 TL, 500’den az çalışanı varsa 150 TL destek verilmesini çok olumlu karşılıyor ve önemli bir adım olarak görüyoruz.”

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı iztonun-2019-butcesi-belli-oldu4.jpg

“GEÇİCİ VERGİLER BİR SENE ÖTELENMELİ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sigorta prim teşviki uygulamasının önümüzdeki yıl 500 ve üzeri sigortalı çalıştıran işyerleri için üç puan, 500’ün altında sigortalı çalıştıran işyerleri için beş puan olarak uygulanacağını açıkladığını hatırlatan Özgener, “Bu kapsamda 2019 ve 2020 yıllarında ilk defa işe alınacak her işçinin asgari ücret üzerinden tüm sigorta ve vergi giderlerini de devlet üstlenecek. Bu destekleri için kendilerine teşekkür ediyoruz. Bir başka konu da 80’li yıllardaki yüksek enflasyon döneminden kalma özellikle peşin vergi yükü iş dünyasının üzerinde ve bunun kaldırılmasını talep ediyoruz. Ayrıca geçici vergilerin bir sene ötelenmesi, zor durumda olan firmalar için önemli bir sermaye kaynağı olacaktır. Bu hususun da değerlendirilmesi noktasında gerekli görüşmeleri yapacağız” dedi.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı iztonun-2019-butcesi-belli-oldu3.jpg

2019 ÇALIŞMA PROGRAMI VE BÜTÇE

Odanın 2019 yılı çalışma programı ve bütçesinin birinci bölüm başlığının “Dünya Ekonomisindeki Yeni Eğilimler ve Türkiye’nin Konumu”, ikinci bölüm başlığının “Kurumlararası İşbirliği ile İzmir Ekonomisi Çok Daha Güçlü” ve üçüncü bölüm başlığının ise “İzmir Ticaret Odası Yeni Hizmet Anlayışıyla Üyelerine Güç Veriyor”olduğunu belirten Özgener; ihracat destek ofisi, tarıma dayalı ihtisas OSB kuruluşu, üyelere yönelik ihtisas sitelerinin oluşturulması: atölye kentler ve organize sanayi bölgeleri, mobilya OSB ve matbaa, ambalaj ve kağıt OSB, İzmir Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi, yerel lezzetler için gurme köyü, coğrafi işaret tescil projeleri, veri bankaları, festivaller kenti İzmir, uluslararası işbirliği projeleri gibi pek çok projeye ilişkin çalışmaları sürdürdüklerini dile getirdi. İzmir’in spor ekonomisinden daha fazla pay alması ve spor branşlarında başarıların artması için destek vereceklerini de belirten Özgener, şöyle konuştu: “Üyelerimizin dünya pazarlarında rekabet edebilmesi, dış pazarlara açılabilmesi ve ihracatını artırması için kamu fonlarının kullanılmasından fuar desteklerine kadar pek çok desteği sağlayacağız.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı iztonun-2019-butcesi-belli-oldu2.jpg


Özgener, yıl sonunda bütçeyi 15 milyon artı ile kapatmayı hedeflediklerini belirtirken, konuşmaların ardından İZTO’nun 2019 bütçesi onaylandı.

Haber: Simay Gürkan – Halil Güngör

 

Yayınlama: 27.12.2018
A+
A-
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.