Kadın örgütlerinden Hafize Kurban davası öncesi açıklama

Denizli’de 27 Ağustos tarihinde 3 yerinden bıçaklanan ve 4 Eylül’de yaşamını yitiren Hafize Kurban’ın katili yargılanıyor. Bugün Denizli Adliyesi’nde görülen davadan önce kadın örgütleri bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Kadınlar açıklamada “Dava sonucunda verilecek kararın hepimizin yaşam hakkını etkileyeceğini önemle hatırlatıyoruz” dedi.

Kadın örgütlerinden Hafize Kurban davası öncesi açıklama

Denizli’de karar duruşması bugün görülecek olan Hafize Kurban davasında sona gelindi. Denizli Adliyesi’nde 6 Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan dava öncesi Denizli’deki kadın örgütleri açıklama yaptı. Basın açıklaması kadınlar adına Ebru Koç okudu. Maktul Hafize Kurban’ın ailesi de basın açıklamasına katılım sağladı. Kadınlar açıklama sırasında “Kadın Cinayetleri Politiktir”, “Erkek Adalet Değil Gerçek Adalet” sloganları atarken yakalarında “Hafize Kurban İçin Adalet” yazan kokartlar taşıdılar.
Basın açıklamasında “Bugün burada 27 Ağustos 2019 da çocuklarının gözü önünde ayrılmak istediği eşi tarafından sokak ortasında boğazı kesilerek öldürülen Hafize Kurban’ın karar duruşmasına dahil olmak için toplandık. Davanın başından itibaren kamuoyu oluşturmak ve kadın cinayetlerini devlet politikalarından ayrı tutmaya çalışan anlayışın karşısında durmak için buradayız. Kadın cinayetlerinin politik olduğunu, cezasızlığın katilleri cesaretlendirdiğini, siyasal söylemlerle 2. sınıf kabul edilen kadınların her gün şiddetle burun buruna olduğunu her fırsatta haykırmaktan vazgeçmiyoruz” ifadelerine yer verildi.

“ERİL ZİHNİYET ADALET MAKAMININ İÇİNE KADAR İŞLEMİŞTİR”

Ebru Koç açıklamasında “Hafize de öncelikle bu karanlık zihniyetin ve bu karanlık zihniyetten güç alan Uğur Kurban’ın caniliğinin kurbanı olmuştur. Bundan önceki duruşmalarda katil zanlısının ifadelerinin çelişkili olduğunu maktül avukatları ortaya koymuş ve tasarlayarak öldürme suçunun işlendiğini vurgulamışlardı. Hafize’nin ailesinin ifadeleri fiziksel, ruhsal ve cinsel şiddetin evlilikleri boyunca sürdüğünün kanıtıydı. Dava sürecinde hakimin taraf yoklaması yapmaması ve katil zanlısının avukatının cinayetle ilgili olmayan, davayı namus cinayetine çevirmeye çalışan sorularına müsaade etmesi eril zihniyetin adalet makamının içine kadar işlediğinin de göstergesidir” dedi.

“HAFİZE KURBAN CİNAYETİ GÜVENCESİZLİĞİN VE ÖNLEMSİZLİĞİN SONUCUDUR”

Açıklamanın devamında “Kadın cinayetlerine her gün bir yenisi eklenirken katillere böyle pervasızca ifadelerde bulunabilme cesaretini veren kadın düşmanı zihniyeti kınıyoruz. Kadınları korumayan, uğradığı ya da uğrayabileceği şiddetle onları baş başa bırakan ve hatta bu şiddeti körükleyen sistem her gün kadınları öldürmeye devam ediyor. Şiddeti önlemek için daha etkin adımlar atmak yerine kazanılmış haklarımıza saldırmaya devam eden hükümet, şiddete karşı güvencemiz olan İstanbul Sözleşmesini ve 6284 sayılı yasanın dahi kaldırılmasını istiyor” ifadelerini kullanan Koç “Hafize Kurban cinayeti de tüm kadın cinayetleri gibi bu güvencesizliğin ve önlemsizliğin sonucudur. Bizleri katletmeye ve sömürmeye ant içmiş bu zihniyetin karşısında sokaklarda, alanlarda, mahkeme koridorlarında haykırmaya devam edeceğiz. Kadın cinayetleri politiktir” dedi.

“KARAR HEPİMİZİ ETKİLEYECEK”

Açıklama “Dava sonucunda verilecek kararın hepimizin yaşam hakkını etkileyeceğini önemle hatırlatmak isteriz. Bir kişi daha eksilmemek için adaletin katil zanlısını en ağır şekilde cezalandırmasını talep ediyoruz. Hafize Kurban için, öldürülen tüm kadınlar için, korkusuzca yaşayabilmek için adalet istiyoruz” cümleleri ile sona erdi.



Yayınlama: 03.07.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.