Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kaliteli Yaşam İçin Spora Bakış Açısı Nasıl Olmalı?

Spor yapmak, kaliteli bir yaşamın olmazsa olmaları arasında yer alıyor. Son zamanlarda ise sportif aktivitelere katılım oranı artmakta. Medifiz Fizyo&Sports Spor Uzmanı Burak Yazgı, sportif faaliyetlere katılımda bilinçli hareket etmenin önemine vurgu yapıyor.

Spor yapmak, kaliteli bir

Medifiz Fizyo&Sports Spor Uzmanı Burak Yazgı, “Spor; sanılanın aksine, gençlerin güzel görünmek için yaptığı veya kilolu insanların zayıflamak için başvurduğu bir araç, geçici bir olay olmamalıdır. Antrenman yapmak, bilinenin aksine sadece kas yağ oranıyla veya güzel bir fiziki görünüşten ibaret değildir. Doğru ve bilinçli yapılan sporla fiziksel uygunluğun yanı sıra kalp-dolaşım sistemi dayanıklılığının, fiziksel kapasite ve sportif etkinliklerin iyi yapılabilmesi gibi özelliklerin gelişmesi beklenmektedir. Ayrıca düzenli egzersiz; bireyin fiziksel, duygusal, sosyal ve bilişsel yönlerden gelişmesini sağlamaktadır. Kassal gelişimin yanında hormonal değişimde de büyük rol oynayan spor insan hayatında bütüncül bir gelişim sergilemektedir” şeklinde sporu ve sporun işlevini tanımladı.

Hareketsiz yaşamın sağlık sorunlarının tetikleyicisi olduğunu vurgulayan Yazgı, “Günümüzde; küreselleşmeyle birlikte, teknolojinin de gelişip hayatımızı işgal etmeye başlaması birçok sağlık sorunlarını birlikte getirmiştir. Her ne kadar bu sağlık sorunlarının başında obezite gelse de ruhsal rahatsızlıklar, psikolojik sorunlarda artış göstermektedir. Hatta birçok çift çocuk sahibi olamamaktadır. Hareketsiz yaşamın getirdiği bu sorunlar ne yazık ki bizleri etkilemekle kalmıyor, gelecek nesillere de kötü bir miras bırakmamıza sebep oluyor” ifadelerine yer verdi.

Hareketli yaşamın ise, bireyin yaşam kalitesinin artmasını sağladığını ifade eden Yazgı, “Düzenli egzersiz yapan bireylerin gerek fiziki gerekse ruhsal ve hormonal açıdan daha sağlıklı olduğu birçok kez kanıtlanmıştır. Kısacası kaliteli bir yaşam ve gelecek için herkesin bilinçli ve düzenli egzersiz yapması önerilmektedir” dedi.

PEKİ KALİTELİ BİR YAŞAM İÇİN YAPILMASI GEREKEN EGZERSİZLER NASIL OLMALIDIR?

Yazgı, bireylerin spor yapmaya başladıklarında en başta sağlıklarını gözetmeleri gerektiğini vurguladı. Yazgı, “Öncelikle sağlığın ön planda tutulması gerekmektedir. Ne yazık ki spora başlayanların bir kesimi sağlığı arka plana atarak daha fazla gelişeceğini sanmaktadır. Zamanla hırsa kapılan bu kişiler, bilinçsiz yüklenmeler ve katkı maddelerinin neden olduğu problemler sebebiyle sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirler” şeklinde bilinçsiz sporun kişinin sağlığına katkı sunmaktan çok zarar vereceğine değindi.

YAPILAN EGZERSİZ HERKES İÇİN AYNI SONUÇLARI MI DOĞURMAKTADIR?

Egzersiz hareketlerinin kişiye özgü olması gerektiğini dile getiren Yazgı, “Her biri eşsiz bir sisteme sahip olan insanlar tamamen özeldir. Bu sebeple bireylerin yapacağı egzersizlerde kişiye özgü olmalıdır. Nasıl ki aynı hastalığı paylaşan insanların dahi kullandıkları ilaçlar ve iyileşme süreçleri farklılık gösterebiliyorsa, birisinde olumlu etkilere sebep olan bir hareket, bir başkasında sakatlığa dahi neden olabilmektedir” dedi.

BİLİNÇLİ SPOR İÇİN UZMANA DANIŞIN

Yazgı, “Düzenli ve bilinçli yapılan egzersizlerin birçok faydası olduğu gibi, bilinçsizce yapılan egzersizler de bireye tam tersi yönde etki edebilmektedir. Bu olumsuz etkiler bir rahatsızlığa ve hatta ölüme dahi sebebiyet verebilmektedir. Bunun içindir ki her işte olduğu gibi fiziksel egzersiz, antrenman ve spor konusunda da bir bilene danışmak ve profesyonel destek almak gerek. Unutmamalıyız ki, bu bedenle dünyaya geliyor ve bu bedenin içinde yaş alıyoruz . Yaşayacak başka bir yerimiz yoktur” sözleriyle bilinçli yapılan sporla kaliteli yaşam elde edilebileceğini vurguladı.

Bilinçli Spor Yapmak İçin Work’n’Out Haberi İçin Tıkla!

Uzmanından Bel Fıtığı Hakkında Bilgi Haberi İçin Tıkla!