Kaz Dağları ÇED Raporunun İptalini İstediler

Kaz Dağlarında yapılması planlanan proje ile ilişkin CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca Başkanlığındaki heyet tarafından hazırlanan “Kirazlı Madeni ve Ağaç Katliamı Raporu” hazırlandı. Raporda, ÇED raporuna sunulan ile uygulama arasındaki farklar anlatıldı. ÇED kararının iptal edilmesi önerildi.

Kaz Dağları ÇED Raporunun İptalini İstediler

Kaz Dağlarında yapılması planlanan altın madenlerinden ilki için Kirazlı’da çalışmalar başladı. Kaz Dağlarında ÇED raporuna göre kesilmesi planlanan ağaç sayısının dört katı ağaç kesilip, uydu görüntülerine göre kesilen ağaçların sayısı ise 195 bine ulaşması ve altın arama çalışmalarında siyanür kullanıldığı iddiası toplumun pek çok kesimini harekete geçirdi.

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca Başkanlığındaki heyet tarafından hazırlanan “Kirazlı Madeni ve Ağaç Katliamı Raporu”nda, Kaz Dağlarında yapılan ağaç katliamının ÇED raporunda nasıl saklandığı ayrıntılı şekilde anlatıldı.

ÇED raporunda Özetle;

ÇED Raporunda kesilecek ağaç sayılarının hesaplanması detaylı olarak açıklanmamıştır.

Rapor üzerinde yapılan incelemede kesilen ağaç sayısı olarak 130 cm’deki çapı 8 cm’den fazla olan ağaçların verildiği düşünülmektedir.

Oldukça geniş alanlar kaplayan “a” (130 cm yüksekliğindeki çapı 8 cm’den küçük ağaçlar) gelişim çağındaki ağaçların dikkate alınmadığı kanaati oluşmuştur. Halbuki resmi kurumlar tarafından ülkemizde dikilen fidan sayıları verilirken ağaçların ya da fidanların çaplarına bakılmamaktadır.

Amenajman planı ve meşcere haritası 2007 tarihinde ÇED Raporu ise 2013 yılında hazırlanmıştır. Aradaki 6 yıllık sürede oldukça hızlı büyüyen “a” (130 cm yüksekliğindeki çapı 8 cm’den küçük ağaçlar) gelişim çağındaki kızılçam ağaçlarının çaplarının 8 cm’nin üzerine çıkması mümkündür, ancak ÇED raporu hazırlanırken ormanların güncel durumu dikkate alınmamıştır.

Uydu görüntülerinden yapılan incelemede ÇED raporunda kesilmeyeceği belirtilen alanlardan da ağaç kesildiği belirlenmiştir.

Yine uydu görüntülerinden ÇED alanı dışında da ağaç kesildiği ortaya konmuştur.

maddeleri yer aldı.

KİRAZLI MADENİ VE AĞAÇ KATLİAMI RAPORUNUN TAMAMI İÇİN TIKLA!

2013 yılında hazırlanan ÇED raporunda, 2007 yılına ait verilen kullanılması, bu süre zarfında yetişen genç ağaçların, toplam sayıya dahil edilmemesine yöneliktir. Yapılan hesaplamalara göre, yaklaşık 150.000 adet genç ağacın kesimi, bu hile ile ÇED raporunda gösterilmemiştir. Ayrıca, ÇED raporunda gösterilmeyen alanlarda yapılan kesimler ile
Maden sahasına erişim için açılan yol nedeniyle gerçekleşen ağaç kesimleri de aynı biçimde, kesilecek toplam ağaç sayısı hesaplamasına dahil edilmemiştir. Bu biçimde, yaklaşık 195000 civarı ağaç kesimi yapılmıştır.

“BAKANLIK VE ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SORUMLU”

CHP’nin raporunda “Gerekli Özen ve Titizliği Göstermeden ÇED Olumlu Kararı Vermiştir” denilerek Çevre ve Şehircilik bakanlığı ile 195 bine yakın ağaç kesildiği iddiasına karşılık 13 bin 400 ağaç kesildiğini savunan Orman Bölge Müdürlüğü’nün sorumluluğunun olduğu vurgulandı.

6 MADDELİK ÖNERİ

Hazırlanan raporun son bölümü ise 6 maddelik öneriden oluşuyor. CHP’nin önerileri şöyle:

1.) İlgisinin hilesi sonucunda tesis edilen idari işlemler her zaman geri alınabilir. Yanlış ve
yanıltıcı bilgi ve belgeler kullanılarak alınan ÇED Olumlu Kararı iptal edilmelidir.

2.) ÇED raporunda belirtilen saha dışarısında yapılan çalışmalar (yol çalışması) derhal
durdurulmalı, sorumluları hakkında hukuki ve cezai süreçler işletilmelidir.

3.) ÇED raporunda belirtilen saha içerisinde, ÇED raporunda belirtilen kısımlar dışında yapılan ağaç kesimleri nedeniyle; sorumluları hakkında hukuki ve cezai süreçler başlatılmalıdır.

4.) ÇED raporunda, yanlış ve yanıltıcı belge kullanılması nedeniyle, sorumluları hakkında
Belgede Sahtecilik Suçu kapsamında suç duyurusunda bulunulmalıdır.

5.) ÇED raporundaki taahhütlere aykırı davranılması nedeniyle, sorumluları hakkında hukuki ve cezai süreçler başlatılmalıdır.

6.) Görevlerinin gerektirdiği özen yükümlülüğünü yerine getirmeyen, Çevre ve Şehircilik
Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri hakkında idari disiplin işlemi başlatılmalı ve
suç duyurusunda bulunulmalıdır.

 

 

Yayınlama: 05.08.2019
A+
A-
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.