Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kış Geldi, Hastalıklar Arttı, Peki Ne Yapmalıyız?

Egeyön Haber, kış aylarında çok fazla rastlanan soğuk algınlığı, grip gibi bulaşıcı hastalıklara karşı alınabilecek önlemleri Yeni Yeşim Eczanesi’nden Eczacı Hamide Gökçe Gital’a sordu.

Egeyön Haber, kış aylarında

“Eczacı Hamide Gökçe Gital’dan Hastalıklara Doğal Gıda Tavsiyeleri”

Gital, hastalıkların çok yoğun olarak yaşandığı kış aylarında, olası hastalıklara karşı bağışıklığı geliştirebilmek ve direnci artırabilmek adına tavsiyelerde bulundu.

“İZMİR’DE MİKROPLAR KIRILMADIĞI İÇİN İNSANLAR ÇOK SIK ENFEKSİYONA YAKALANIYOR”

Kış aylarında en çok gelen şikayetin soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlar olduğunu belirten Gital, “İzmir ılıman bir iklime sahip. İzmir’de aşırı soğuklar yaşanmıyor. Bu yüzden de halk tabiriyle mikroplar kırılmıyor. Kırılmadığı için de insanlar sık sık enfeksiyona yakalanabiliyorlar. Özellikle gribal enfeksiyonlar çok bulaşıcı, bu anlamda ortam çok kötü.“ diyerek özellikle kreşlerdeki çocukların, kapalı ortamlarda çalışanların ve okuldaki çocukların enfeksiyona çok sık maruz kaldıklarının altını çizdi.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı kis-aylarinda-hasataliklar-artti-ne-yapmaliyiz1.jpg

“MEYVELERİ POSALARIYLA BERABER TÜKETMEMİZ GEREKİYOR”

Gital, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonların önüne geçmek için kahvaltı yapmanın ve düzenli beslenmenin çok önemli bir faktör olduğunu söyleyerek “Sabahları kahvaltıda peynirimiz, zeytinimiz, bitki çaylarımız, bal, pekmez, bağışıklık sistemimizi güçlendirici içerikli gıdalar mutlaka olmalı. Bol bol bitki çayı takviyeleri almamız gerekiyor. Meyve suları, meyve sularından da önemli olarak C vitamini açısından meyveleri posalarıyla beraber tüketmemiz gerekiyor. Gıda takviyesi ürünlerden faydalanmalıyız. Bol bol propolis, beta glukan alabiliriz. Bol bol zencefil ve zerdeçal tüketmeliyiz.” diyerek bağışıklığı geliştirmek için gerekli olan gıdalardan bahsetti.

Eczacılığın önceki dönemlerde çok daha zor bir meslek olduğuna da değinen Gital, “ Önceden reçeteler sabahtan öğlene kadar eczaneye gelir, arka taraftaki laboratuvarlarda hazırlanır, öğleden sonra hastalara takdim edilirdi. Ama şu anda her şey hazır ve paketlenmiş halde raflarda duruyor. Hastanın ihtiyacına ve reçetenin çeşidine göre ilaçları raflardan alıp veriyoruz. Biz bunları öğrenerek okuldan mezun olduk ancak bu bilgileri laboratuvarda çok az kullanabildik. İlaçlarımızı hazırlayıp hastaya vermek çok az üründe nasip oldu bize. Ama eski eczacılar gerçekten çok zorlanmışlar. Şuanda her şey çok daha basit. Sadece raflardan alıp hastaya vermekle mükellefiz.” şeklinde konuştu.