KOBİ’leri alacaklarına el konuldu, Vekil Sancar’dan hükümete uyarı geldi

Türkiye’de Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler(KOBİ) destek paketleri, yardımları ve eğitimlerine her geçen gün bir yenisi eklenirken, KOBİ’lerin borçlarından dolayı gelirlerine el koyma durumunun yaşanması ‘kaşıkla verip kepçeyle almak’ deyiminin karşılık bulmasına neden oluyor. KOBİ’lerin vergi borçlarına istinaden, işletmelerin alacaklı bulundukları firmalardaki paralarına vergi daireleri tarafından haciz konulması hakkında CHP Denizli Milletvekili Teoman Sancar, Denizli Deda Haber’e yaptığı açıklamada; ”Bugün siz KOBİ’lerin vergi alacağını ertelemezseniz, ‘Ben kendi vergimi alayım, karşıdaki ne yaparsa yapsın’ derseniz, bu işletmelerin bir adım yürüme şansı yoktur”dedi.

KOBİ’leri alacaklarına el konuldu, Vekil Sancar’dan hükümete uyarı geldi
Yayınlama: 11.10.2019
A+
A-

Türkiye’de Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin, ekonomik boyutta ayakta kalabilmeleri ve firmalarını büyütmeleri için çok sayıda destek paketleri, kredi imkanları ve eğitimler veriliyor. Ancak Denizli Deda Haber’e bir vatandaş tarafından ulaştırılan belge ile Devlet tarafından KOBİ’lere verilen desteğin, yine devlet eliyle adeta yok sayıldığı görüldü. Belgede vergi dairesine borcu bulunan bir KOBİ’nin hizmeti karşı başka bir firmadan alacağı olan 10 bin TL tutarındaki meblaya vergi borcu olması dolayısıyla haciz konulduğu bildirildi. Belgede KOBİ’nin alacağı meblanın ilgili firma tarafından vergi dairesi hesabına yatırılması gerektiği bildirildi.

”HÜKÜMETİN KOBİ’lere KARŞI SÖYLEMLERİ VE EYLEMLERİ BİRBİRİNİ TUTMUYOR”

Konu ile ilgili değerlendirme yapan CHP Denizli Milletvekili Teoman Sancar,”Yaklaşık 2 yıldan bu yana yaşanan ekonomik kriz ülkenin en büyük krizlerinden birisidir. Geçmişte daha yüsek oranlarda devalüvasyon, enflasyon olmuş olsa da bu kadar hissedilen bir kriz olmamıştı. Kredi kartı borçları, icralık olan kişi ve işletmeler, dükkanını kapatanlar, iflas edenler var. Bu dönemde hükümetin KOBİ’leri destekelen icraatları olduğu yönünde söylemleri var ama elimize geçen belgelere baktığımızda söylemler ve eylemler birbirini tutmuyor”dedi.

”VERGİ ALACAKLARINI ERTELEMEZSENİZ KOBİ’lerin BİR ADIM YÜRÜME ŞANSI YOKTUR”

Yaşanan ekonomik süreçte KOBİ’lere yardım edilmesi gerektiğini belirten Sancar,”Bugün siz KOBİ’lerin vergi alacağını ertelemezseniz, ‘Ben kendi vergimi alayım, karşıdaki ne yaparsa yapsın’ derseniz, bu işletmelerin bir adım yürüme şansı yoktur. Gelir Dairesi Başkanlığı’nın, Ekonomi Bakanlığı’nın, Maliye Bakanlığı’nın bu süreçte yapması gereken, vergileri bir kenara koymak, KOBİ’lerin yürüyüp yol almasını sağlamaktır”ifadelerini kullandı.

”DAR PİYASADA BİR DE VERGİ BORCU KOYARSANIZ, ALLAH KORUSUN O KOBİ KAPATIR GİDER”

Vekil Sancar, vergi dairesi tarafından KOBİ’leri alacağı olan firmalara gönderilen ‘Alacağına haciz konmuştur’ yazısının itibar zedeleyeci olduğunu belirterek,”Bu yazılar ilgili firmalara gittiğinde, o firma ile iş yapan KOBİ’nin itibarı, güvenirliği kalır mı? Bu hususa çok dikkat etmek lazım. Bu anlamda söylenenlerle yapılanların örtüşmediğini görüyoruz. Ekonomi Bakanlığı’nın bu süreçte acilen KOBİ’lerin yanında durduğunu göstermesi lazım. Şuanda vergilerin peşine düşüldüğünü görüyorsak bu durum ileride daha iyiye değil kötüye gidecektir. Devletin babalık, analık görevi vardır. Umarım ilerleyen dönemde KOBİ’leri destekleyici faaliyetler gerçekleşir. Bu da nefes kredileri ile olmaz. Vergi ve sigorta alacaklarından KOBİ’leri rahatlatmak lazım. Bugün dar bir piyasada iş bulmakta zorlanan KOBİ’lere siz bir de 100 bin, 150 bin vergi borcunu koyarsanız. Allah korusun o KOBİ kapatır gider. Ne isthdam, ne iş ne de aş kalır. Umarım bir an önce bu yollarından vazgeçerler.”şeklinde konuştu.

İŞTE VERGİ DAİRESİ TARAFINDAN BİR KOBİ’nin ALACAKLARINA HACİZ KONULDUĞUNA DAİR İŞ YAPTIĞI FİRMAYA GÖNDERİLEN YAZI ÖRNEĞİ;

HABER:ORAL CAN TATAR

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.