Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Koronavirüs hayvanlara bulaşıyor mu? Veteriner Hekim Anıl Demir yanıtladı!

Veteriner Anıl Demir ile pandemi döneminde hayvanların yaşamlarının nasıl etkilendiği ile ilgili bir röportaj gerçekleştirdi. ‘Pandemi döneminde Koronavirüs’e yakalanan hayvanlar oluyor mu?’, ‘Yalnız kalan hayvanların psikolojileri nasıl etkileniyor’, ‘Sokak hayvanları için yaz döneminde neler yapabiliriz’ gibi önemli sorulara Veteriner Hekim Anıl Demir yanıt verdi.

Veteriner Anıl Demir ile

Egeyön Haber ekibi, Veteriner Hekim Anıl Demir ile pandemi döneminde hayvan sağlığı ve yaz döneminde sokak hayvanları için atılabilecek adımların öne çıktığı bir röportaj gerçekleştirdi. Veteriner Hekim Demir, ‘Koronavirüs hayvanları nasıl etkiliyor, Yalnız kalan hayvanların psikolojisi nasıl etkileniyor, kaza mağduru hayvanlar ile ilgili vatandaşların atması gereken adımlar’ gibi önemli konular hakkındaki sorularımıza içtenlikle yanıt verdi.

PANDEMİ SÜRECİNDEYİZ VE ARTIK YAZ GELDİ, SOKAK HAYVANLARI İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?

Öncelikle yaz döneminde herkesin kapısının önüne mama koyamasa bile en azından bir kap su koymaları sokak hayvanlarımız için iyi olur.  Kısıtlamalarda belediyemizin de çalışmaları var.  Ama iş  gönüllülük esasına dayalı. İnsanlarımız halkımız yardım ederse daha iyi sonuçlar alacağımıza inanıyoruz.

SOKAKTA YARALANAN YA DA KAZA MAĞDURU SOKAK HAYVANLARI İÇİN NELER YAPILABİLİR? BELEDİYELERİN BU DURUMLAR İÇİN BİR DESTEĞİ VAR MI?

En yakın veteriner kliniğine götürürlerse, veteriner arkadaşlarımız yardımcı olacaktır, acil müdahaleyi yapacaklardır. Ama tabi ki hepimiz özel çalıştığımız için özel hastane statüsündeyiz. Bize sigortadan da bir ödeme gelmiyor evet ceplerinden bir miktar para çıkacaktır ama bir can kurtarmış olacaklardır. Belediyeler ise barınaklarda hizmet vermektedir. Ekstra bize bir destekleri yok.

KORONAVİRÜS HAYVANLARI ETKİLİYOR MU? OLUYORSA SİZE HİÇ KORONAVİRÜS’E YAKALANMIŞ BİR HAYVAN GELDİ Mİ?

İnsanlardaki Koronavirüs ile hayvanlardaki Koronavirüs aynı ailede fakat farklı kollarda insandan hayvana geçmiş bir Koronavirüs belirtisi yok, hayvandan insana da yok. Köpeklerde ishalle seyreden bir hastalık yapıyor. Kedilerde mutasyon geçirip FIP dediğimiz bir hastalık yapıyor. İnsanların hayvandan bana geçer mi diye korkmasına gerek yok. Koronavirüs olmuş bir köpek geldi, böyle hayvanlara destekleyici tedavi uyguluyoruz. Serumunu takıyoruz, gerekli antibiyotiklerini, vitaminlerini yapıyoruz  bu şekilde bir sonuç alıyoruz genellikle.

YALNIZ KALMAK HAYVAN PSİKOLOJİSİNİ NASIL ETKİLER?

Kediler bu durumdan çok fazla etkilenmezler. Kediler biraz daha yalnızlığı sakinliği sever. Hatta yapılan son çalışmaya göre pandemi de eve kapanma kedilerin psikolojisini bozmuş, sahiplerini evde istemiyorlar ama köpeklerde durum böyle değil onlar hep sahiplerini isterler. O yüzden köpekleri yalnız bırakmamaya özen gösterirsek iyi olur. Psikolojisi bozulan kedileri ise biraz daha yalnız bırakalım, kendi özel alanlarında dursunlar. Onları özgür bırakalım.