Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Madenciler yaşadıkları sorunları anlattılar!

Denizli Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilen toplantıda Denizli’nin en önemli sektörlerinden mermer sektörünün temsilcilerinin sorunları ve talepleri de masaya yatırıldı. Toplantı sonunda DENMERDER Başkanı Serdar Sungur ve DENMERDER önceki dönem BaşkanI Samet T. Gündüz Ahmet Deda ile Analiz programında toplantıyı değerlendirdi, Türkiye’deki maden ve doğa sorunların hakkındaki soruları yanıtladı.

Denizli Organize Sanayi Bölgesi

Denizli Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü koordinesinde Denizli’nin en önemli sektörlerinden mermer sektörünün temsilcilerinin sorunları ve talepleri de masaya yatırıldı. Toplantı sonunda Pamukkale TV ekranlarında yayınlanan Ahmet Deda ile Analiz programında röportaj veren OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Necip Filiz, ‘Denizli’de Mermer Organize Sanayi Bölgesi kurulacak mı?’ sorusunu yanıtladı. Filiz, Denizli’ye Mermer OSB kazandırılacağını dile getirdi. Toplantıya katılan Denizli Madeneciler ve Mermerciler Derneği(DENMERDER) Başkanı Serdar Sungur ve DENMERDER önceki dönem Başkanı Samet Tünay Gündüz, Filiz’in açıklamalarının ardından değerlendirmelerde bulundu.

SUNGUR:”BİZ YAPILMASI GEREKENİ ANLATTIK, ONLARDA YAPILMASI GEREKENİ BİLİYOR”

Denizli Mermer Organize Sanayi Bölgesi için çalışmalar devam ediyor. AK Parti İl Başkanı ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) üyesi Necip Filiz’in;”Burada yapılması gereken bazı süreçler var. Bunlarla ilgili biz süreçleri hızlandırarak, en kısa sürede Mermer OSB’nin ilimize kazandırılarak oradaki şuan faaliyette olan fabrikalarımızın daha uygun maliyetli enerji alamasını sağlamış olacağız hem de o bölgedeki mermer işleme ile ilgili kümelenmeyi sağlayacağız.” sözlerinin ardından Denizli Madeneciler ve Mermerciler Derneği(DENMERDER) Başkanı Serdar Sungur ve DENMERDER önceki dönem Başkanı Samet Tünay Gündüz bu girişimlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sungur ,”Toplantımızda mermer OSB için gerekli girişimlerin yapılacağı söylendi. Toplantıda biz neler yapılması gerektiğini anlattık, artık onlarda neler yapılması gerektiğini biliyor ve konuyla ilgili çalışacaklar. İnşallah önümüzdeki dönemde bunlarla ilgili sonuçları alacağız. Sektörümüzün, Denizlimizin faydasına döndürmüş olacağız.”dedi.

GÜNDÜZ:”GEÇ KALMIŞ BİR TOPLANTIYDI”

Toplantıyı değerlendiren DENMERDER önceki dönem Başkanı Samet T. Gündüz,”Toplantı olumlu ve geç kalmış bir toplantıydı. Bundan sonra daha sık biraraya geleceğiz. Kendisine Maden İşlerinden sorumlu Bakan yardımcımızı Denizli’ye davet etmesini ve bir sektör toplantısı yapmamızı önerdik. Onu da olumlu karşıladı. En yakın zamanda biraraya geleceğiz. Toplantımız iyi ve verimliydi. İnşallah devamı gelir.”diyerek sözlerini başladı.

SİT ALANI SORUNUNA DEĞİNİLDİ

Maden sahalarındaki sit alanı sorunu soran Ahmet Deda’ya Samet Gündüz,”Bunlar bürokratik engeller. Bunları da toplantımızda konuştuk. Örneğin Kızılcabölük, Babadağ arasında 65 kilometrekarelik bir bölüm için bizim girişimlerimiz var. Bunları toplantıda anlattı. Sayın Filiz, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile görüşeceğini belirtti. Böyle konular olabiliyor. Bu da bakanlıklar arasındaki uyumsuzluktan kaynaklanıyor. Maden İşler Genel Müdürlüğü bize ruhsat veriyor. Ama diğer kurumlar o alan için çeşitli varsayımlarda bulunuyor. Orayı sit alanı ilan ediyorlar, 100 sene sonra baraj yapılma planı var deniyor. Bu tür bürokratik engellerin önüne geçmek için bundan sonra ortak çalışacağız.”şeklinde konuştu.

RUHSAT ALINAN ALANDA TÜM AĞAÇLAR KESİLİYOR MU?

Halkın en büyük endişesi olan ‘ruhsat alınan yerde bütün ağaçlar kesiliyor mu?’ sorusuna cevap veren Gündüz,”Örnek vermek gerekirse mesela bizim mermer ruhsatları 100 hektar bu alanda 25 hektar bize ÇED veriliyor. Bu 25 hektarın içinde de orman ücretleri çok yüksek olduğu için 1-2 hektarlık izinler alıyoruz. Bu alandaki ağaçlar kesiliyor. Şöyle anlatmak gerekirse bu ağaçların kesim ücretlerini de biz veriyoruz. Ağaçlarda orman idaresine gidiyor ve orada satılıyor.Ayrıca kestiğimiz ağaç ne kadarsa Türkiye’nin herhangi bir yerinde ağaçlandırma yapmak üzere idare bizden onun ücretini de alıyor. Dünyada en çok orman parası ödeyen ülke biziz. Örneğin Kanada ormancılıkta önde gelen bir ülke ödedikleri para bizim 200’de 1’imiz. Bütçesi 7 milyar lira olan Orman İdaresi’nin madencilerden aldığı para 1 milyar lira. Madencilerin kullandığı kısım binde iki ama yıllık giderlerinin yüzde 17’sini karşılıyoruz. Maalesef Türkiye’de kanunlar böyle ve değiştirilmeli.”şeklinde konuştu.

SUNGUR:”DOĞA HERŞEYİMİZ AMA ALTINDAKİ MADENLER DE GELECEĞİMİZİ KURTARMAK ADINA ÇIKARMALIYIZ”

Ahmet Deda’nın ”Mermer ve altın ruhsatın aynı kategoride olmasından dolayı anlatma ile ilgili bir sorun mu var?” sorusuna DENMERDER Başkanı Serdar Sungur,”Biz bunları hem kamuoyuna hem yetkililere en iyi şekilde anlatıyoruz. Ama bazı noktalar var kanunlarda ve bunların değişmesi gerekiyor. Tabiki bunların hepsi maden kapsamında. Hepsi bir havuzda değerlendiriliyor. Ama bu madenlerin hepsi birbirinden farklı işleve ve ekonomik değere sahip. Bizim bunları ekonomik olarak ülkemize nasıl kazandırabilirizin derdinde olmamız lazım. Geleceğimiz için bir yatırım yapıyorsak, o maden bize bir ihtiyaçsa, ülkenin milli çıkarları gereğiyse yapılmalıdır. Kesilecek ormanlık alanlarda ekolojik denge tabiki önemlidir. Biz bunu savunuyoruz. Ama orman niteliğini kaybetmiş ya da ormanın belli bir alanında 20 senede telafi edilecek bir alan ise yapılabilir. Çünkü biz madenleri taşıyamıyoruz ama ormanları bölgesel olarak taşıyabiliyoruz. Biz madencilerin rehabilitasyonla tekrar doğaya kazandırdığımız bir çok maden sahamız var. Biz de çocuklarımızın o ağaca o suya ihtiyacı olduğunu biliyor ve o şekilde yaklaşıyoruz. Doğa herşeyimiz ama altındaki madenleri de geleceğimizi kurtarmak adına çıkartmak zorunluluğumuz var. Bunun değerlendirmesini yapacak devlet ve organları bizim bu organların işleyişinde sıkıntılarımız var. Toplantımızda bunları ilettik”dedi.