Manisa Kayısısı Malatya’ya Rakip Oldu!

Türkiye’nin sofralık kayısı ihtiyacının büyük bölümünün karşılandığı Manisa’nın Salihli ilçesinde “zaza” olarak nitelendirilen kayısının hasadına başlandı. Malatya kayısısına rakip çıkan zaza cinsi kayısı Manisalı üreticilerin yüzünü güldürdü. 

Manisa Kayısısı Malatya’ya Rakip Oldu!
Yayınlama: 25.05.2019
A+
A-

Manisa’da en fazla sofralık kayısı üretimi yapılan Salihli ilçesinin Dombaylı, Adala ve Bezirganlı mahallelerinde rengi, aroması ve tadı ile ön plana çıkan, erkenci zaza cinsi kayısı hasadına başlandı. Üreticilerin topladığı kayısılar, kalitesi ve büyüklüğüne göre kasalara sıralandıktan sonra Türkiye’nin birçok il ve ilçesine gönderiliyor. 

 


Salihli kayısının sofralık ve kendine has özellikleri olan bir kayısı türü olduğunu belirten Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, ilçede geçen yıl bin 25 ton kayısı rekoltesi elde ettiklerini, bu yıl ise bin 100 ton rekolte beklediklerini söyledi. 

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı manisa-kayisisi-malatyaya-rakip-oldu3.jpg


“Şu an toplanan kayısı cincimiz zaza” diyen Yalvaç “Üreticimiz fiyatlardan memnun. Burada ürünlerin çoğu çiçekte iken toruna satılırken, kalan kayısılar ise İstanbul, Ankara ve İzmir’den gelen alıcılara kilo bazında satılmaktadır. Şimdi 15 gün sonra prima, ığdırlı ve perfect cinsi kayısı hasadı yapılacak. Hasadımız Temmuz ayı sonuna kadar devam edecek” dedi. 

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı manisa-kayisisi-malatyaya-rakip-oldu1.jpg

“Salihli kayısısı tatlı ve lezzetlidir” 


Salihli’de yaklaşık 5 bin dönüm alanda kayısı üretildiğini belirten Yalvaç, “Kayısı denildiği zaman ülkemizde Malatya akla gelir fakat Malatya kayısısı kurutmalık, bizim kayısımız ise sofralıktır. Salihli kayısısı tadıyla, güzelliğiyle, lezzetiyle ünlenmiştir. Salihli kayısısı, Malatya kayısısından daha tatlı ve daha lezzetlidir. Salihli kayısını hem esnaf hem vatandaş tarafından talep edilen bir üründür. Bölgemizde yetişen Salihli kirazımızdan sonra, kayısımızı da tescillemek istiyoruz. Salihli olarak kayısımızı tescillemek için her şeyi yapacağız” dedi. 

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı manisa-kayisisi-malatyaya-rakip-oldu4.jpg

“Erkenci ve tatlı kayısı Salihli’de yetişiyor” 


30 yıldır Salihli Bölgesinden kayısı alımı yaptığını belirten Şerif Akıncı ise “Bu yıl kayısıda hem kalite, hem de fiyat çok güzel. Türkiye’de erkenci olarak en tatlı kayısı şu anda Salihli’de yetişiyor. Bu kayısımız zaza cinci bir kayısı türüdür. Tadı, rengi ve aroması çok farklıdır” diye konuştu. 
Fiyatların kalitesine göre değiştiğini vurgu yapan Akıncı, fiyatların 5-6 lira arasında olduğunu ifade etti. Akıncı, “Bu cins aranan bir cinstir. Vatandaşımız pazarda tercih ediyor. Tatsız olan kayısı cinslerini vatandaşımız tercih etmiyor” dedi. 

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.