Marble Fuarı için yapılan toplantıdan ‘bekleme’ kararı çıktı!

Sektörün temsilcileriyle toplantı yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, koronavirüs nedeniyle iptal ya da erteleme tehlikesi yaşanan fuar için “15 Mart’a kadar bekleyelim” dedi. Kaynak: Marble İzmir Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı için ‘bekleme’ kararı çıktı

Marble Fuarı için yapılan toplantıdan ‘bekleme’ kararı çıktı!

1-14 Nisan arasında düzenlenecek olan Marble İzmir Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nın koronavirüs nedeniyle iptal edilip edilmeyeceği konusu belirsizliğini sürdürüyor. İzmir’in dünya çapındaki en büyük sektörel fuarı için bugün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, sektör temcileri ile mermer ihracat firmaları yöneticileri bir araya geldi.

Tarihi Havagazı Fabrikası’ndaki zirvede, koronovirüs nedeniyle en büyük alıcı olan Çinlilerin fuara gelemeyeceği ve Avrupalıların da aynı endişeyle fuara katılamayacakları yönünde oluşan endişe ele alındı. Toplantıya katılanların bir bölümü fuarın iptal edilmesi yerine, Haziran veya Eylül ayında yapılması yönünde görüş bildirdi. Başkan Tunç Soyer, bu toplantıda iptal ya da erteleme yönünde karar alınmamasını, en azından stantların kurulmaya başlanacağı 15 Mart gününe kadar beklenilmesini önerdi.

Soyer, “O tarihe kadar korona virüsü ile ilgili aşı bulunabilir, etkisi azalabilir ya da olumlu gelişmeler yaşanabilir” dedi. Bu konuda Sağlık Bakanlığı ile birlikte hareket edilmesini de gündeme getiren Tunç Soyer’in, 15 Mart tarihine kadar bir toplantı daha yapılması yönündeki teklifi kabul gördü. 

NE OLMUŞTU?

Dünyayı korku tüneline sokan Coronavirus, mermer sektöründe de taşları yerinden oynatmaya devam ediyor. Bilindiği gibi virüsün ortaya çıkmasının ardından 16-19 Mart 2020 tarihleri arasında yapılacak olan dünyanın en büyük doğaltaş fuarı Xiamen Stone, 6-9 Haziran’a ertelenmişti. Aynı tehlike, 1-4 Nisan 2020 tarihleri arasında düzenlenecek Marble İzmir’i de etkilemeye başladı.

Zirve kararı alınmıştı

Fuarın düzenlenmesi halinde Çinli alıcıların İzmir’e gelemeyeceğini, Avrupalılar’ın da aynı korku nedeniyle fuarı ziyaret etmeyeceğini savunan sektör temsilcileri, Marble İzmir’in ertelenmesini istedi. Fuarın organizatörü İZFAŞ ise, son kararı vermek için olağanüstü bir toplantı organize etti. Bugün İzmir’de gerçekleşen Genişletilmiş Danışma Kurulu Toplantısı’nda, Marble İzmir konusunda sektör paydaşlarının görüşleri dinlendi. 

Alimoğlu: Ertelememiz gerek

TÜMMER Başkanı İbrahim Alimoğlu, konuyla ilgili Dünya Gazetesi’ne yaptığı açıklamada “Çinliler nasıl kendi fuarlarını ertelediyse, bizim de aynı şeyi yapmamız gerek. İtalyanlar şimdiden Verona Marmomacc için önlem almaya başladı. Ben o fuarın da ertelenebileceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Kaya: Hep birlikte karar vereceğiz

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya da, “Marble İzmir sektörümüz için çok önemli. Herkes yeni sezon için bu fuarı bekliyor. Fakat eldeki veriler de fuarda ciddi bir ziyaretçi sıkıntısı yaşayabileceğini işaret ediyor. Bu nedenle erteleme kararının yerinde olacağını düşünüyorum. İZFAŞ yönetimi ile birlikte sektör olarak oturup bunun kararını hep birlikte vereceğiz. Sektör bu fuar için çok büyük masraflar yapıyor. Bunların boşa gitmesini istemeyiz” dedi.

Yayınlama: 03.03.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.