Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Memur emekli maaşına ek gösterge hesaplara nasıl yansıyacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından memur ve emekli maaşlarına yapılan zam oranlarının açıklanmasının ardından tüm gözler Memur emekli maaşına ek gösterge hesaplaması nasıl yapılacak sorusuna çevrildi. Memur ek gösterge için tarihin netleşmeye başlaması, memura sürpriz bir zam daha anlamı taşıyor. 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girmesi beklenen Memur emekli maaşına ek gösterge ek gösterge kanunu, memur maaşlarında yeni bir artışın da habercisi oldu. Peki, ek gösterge ne zaman verilecek? Kamuda çalışan şef, araştırma ve planlama uzmanlarına da gösterge verilecek mi? Ek gösterge düzenlemesi için tarih ne? Düzenlemeden ortaokul, lise mezunu memur da yararlanacak mı? Ek gösterge kanunu 1 Ekim 2008’den önce işe başlayan memur da yararlanabilecek mi? Tüm bu soruların yanıtları ve çok daha fazlası haberimizde.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önce yüzde 25 olarak açıkladığı, ardından da yüzde 30’a yükselttiği memur ve emekli maaş zamlarına ilişkin yeni bir düzenleme daha getiriliyor. Heyecanla beklenen memur ek gösterge için geri sayım başladı. Memurların uzun süredir beklediği 3600 ek gösterge kanunu 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek. 

Memur Ek Gösterge İle Ne Kadar Fazla Maaş Alacak?

Memur ek gösterge için bugüne kadar baz alınan 3000 yerine 3600 ek gösterge verilecek olması, uzun yıllardır kamuda görev yapan memurların maaşlarına yeni bir zam anlamı daha taşıyacak. 

Ek gösterge kanunu için 15 Ocak 2023 tarihinin verilmesinin ardından ek gösterge hesaplaması nasıl yapılacak sorusu gündeme geldi. Düzenleme ile 1. dereceye kadar yükselen tüm çalışanların ek göstergesi 600 puan artırılırken, öğretmen, polis, hemşire gibi bazı meslek gruplarından 2200 ve 3000’den memur ek gösterge rakamı 3600’e yükseltilecek. 

Memur ek gösterge düzenlemesinin yürürlüğe girmesinin ardından kamu çalışanlarına maaşları ek gösterge kanunu üzerinden ödenecek. Ek göstergesi 3000’den 3600’e çıkan 25 yıllık bir kamu çalışanının aylığına 2 bin 115 lira ilave yapılacak, 30 yıl kamuda hizmet veren bir kamu görevlisinin ise maaşı 2 bin 240 lira artırılacak. 

Ek gösterge tablosu 2200 olan ve ek gösterge kanunu ile 3600’e çıkacak olan 25 yıl hizmet veren kamu çalışanının maaşı 2 bin 463 lira artış gösterecek. 30 yıl hizmeti olan memur ise ek gösterge tablosu ile 2 bin 587 lira fazla maaş almaya haz kazanacak. 

Ek Gösterge Hesaplaması Nasıl Yapılacak?

Ek gösterge tablosu düzenlemesi ile maaş artışı tazminat yansıtma oranlarıyla gerçekleştiriliyor. Ek gösterge tablosu 3600’e çıktığında tazminat yansıtma oranı da yaklaşık 60 puan yükseliyor. Buna göre, göstergesi 2200’den 3600’e, 3000’den 3600’e çıkanlar büyük kazanç elde edecek. Memurların maaşlarında 1.400-1.850 lira arasında değişen artışlar olacak. 

Kamuda Çalışan Şef, Araştırma Ve Planlama Uzmanlarına Da Gösterge Verilecek Mi?

Birinci dereceye düşen 4 yıllık fakülte mezunu, üniversite okumuş herkesin 3600 kapsamına alınması talep ediliyor. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, düzenlemenin kapsamının daha fazla genişletilmesine yönelik taleplerin değerlendirildiği yönünde mesaj verdi. Meclis’te yapılacak bir düzenlemeyle bu konunun da çözüme kavuşturulması bekleniyor. 

Düzenlemeden Ortaokul, Lise Mezunu Memur Da Yararlanacak Mı?

Ek gösterge tablosu artışından bütün kamu çalışanları ve memur emeklileri yararlanacak. Hiçbir ek göstergesi olmayanlara 600 ek gösterge verilecek. Yapılan düzenlemeler ortaokul, lise mezunu, iki yıllık üniversite bitirenlerin de cebine yansıyacak. 2 yıllık polis koleji mezunları, bekçi, uzman jandarma da Ek gösterge tablosu kapsamına alınacak. 

Birinci dereceye gelen memurların göstergesi 3600 oldu. Öğretmen, polis, hemşire, din görevlisi ve avukatların emekli aylıkları bu gösterge üzerinden ödenecek. Genel müdür yardımcısının ek göstergesi 4400’e, şube müdürü ve ilçe müdürünün ek göstergesi ise 3000’e çıkarılacak. 

1 Ekim 2008’den Önce İşe Başlayan Memur Da Yararlanabilecek Mi?

Ek gösterge kanunu düzenlemesinden hem 1 Ekim 2008 tarihinden önce başlayanlar hem de yeni başlayan memur yararlanacak. Bu tarihten önce işe başlayanların hem emekli ikramiyeleri hem de emekli aylıkları artacak. Yeni başlayan memurlarda ise emekli aylığı hesabında ek gösterge kullanılmıyor. Yeni memurlar emekli olduğunda emekli ikramiyeleri artacak.

Memur maaş ve emekli ikramiyelerini olumlu etkileyeceğinden sigortalının vefatı nedeniyle ödenen dul ve yetim aylıkları da artacak. Örneğin, öğretmen kadrosunda görev yaparken yaşamını yitiren eşinden 1998’den itibaren 1600 ek göstergeden dul aylığı alan hak sahibi 15 Ocak itibariyle 2200 ek gösterge tablosu üzerinden fark alacak. 

Emekli Maaşı Ek Gösterge Nasıl Hesaplanır?

Daha önce emekli olanlara esas ek gösterge tablosu rakamları 15 Ocak itibarıyla yansıtılacak. Buna göre hesaplanan aylıkları 1 Şubat’ta ödenecek. Aylıklarıyla birlikte 15-31 Ocak dönemi için aylık farkı yatırılacak. Yeni emekli olacaklar ve hak sahiplerinin aylık ve ikramiyeleri yeni göstergeye göre hesaplanacak.