Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Menderes’te Türkiye’nin ilk Köy Meclisi kuruldu!

Menderes’teki köylülerin ürünlerini daha kolay satması ve bölgenin turizmden elde ettiği gelirin arttırılması amacıyla Türkiye’nin ilk köy meclisi kuruldu. Meclis’in ilk toplantısında çiftçinin ürünlerinin aracısız olarak alınıp İzmir Seyyar Esnaflar Meclisi üyeleri tarafından çok daha uygun fiyata satılması ele alındı.

Menderes’teki köylülerin ürünlerini daha

İzmir’in en önemli tarımsal üretim potansiyeli olan Menderes’te çiftçilerin ürünlerini satamadığı için tarlada bıraktığı veya söktüğü günleri yaşamamak için bir araya gelen köylüler Türkiye’nin ilk köy meclisini kurdu. Menderes’in Değirmendere Köyü’nde düzenlenen toplantıda bölgede üreticilik yapan ve içlerinde siyasetçisinden akademisyenine, öğretmeninden muhtarına kadar farklı yaş ve gruplardan oluşan köylüler hazır bulundu.

’45-50 YILLIK HAYALDİ BU’

Köy Meclisi’nin açılış toplantısında konuşan Osman Sirkeci adlı üretici, ’45-50 yıllık bir hayaldi bu. Bu değerli coğrafya için hep güzel şeyler istedik. Birçoğu gerçekleşmedi. Bende bir süre buralardan ayrı kaldım. Tekrardan sizlerle birlikte olmanın onurunu yaşıyorum. Bugün burada muhtarlarımızla, seyyar esnaflarımızla, üretici köylülerimizle, kooperatifçilerimizle, kadın girişimcilerimizle, akademisyenlerimizle ve öğrencilerimizle birlikte olmak beni çok onurlandırıyor. Geçen sene izlediğim videoyu izleyince içim sızladı. Bir salatalık üreticimiz ürünlerini asfalta dökmüş. Bir şeyler yapalım dedik. Köylerimizin gençleri şehirlerde, belediyelerde kapıcı olmaya razılar. Üretimden uzaklar. Buralardaki güzellikleri ortak akılla değerlendirmeliyiz. Menderes; deniziyle, tarihiyle, dağıyla, doğasıyla çok büyük güzelliklere sahip. Biz bunları yeniden Menderes’e kazandırabilir miyiz diye çalışmalıyız. Çocuklarımız, torunlarımız geleceğini Menderes’te görmeli.’ dedi.

‘ÇOK KEYİFLİ BİR YER AMA KÖYLÜLERİMİZİN SORUNLARI VAR’

Bölgede çiftçiliğe başlayan Felsefe profesörü olduğunu söyleyen Kamuran Ebeylioğlu, Köy meclisi’nde yaptığı açıklamada, ‘Ben İzmir’e geleli 1 yıl oldu. Çiftçilikte de yeniyim. Dolayısıyla çiftçilikten bahsedemeyeceğim ama size bir felsefe profesörü olarak şunu söyleyebilirim: Hayatımızı nasıl anlamlı kılarız? Bu felsefenin çok temel bir sorudur. Burada beraber olmamızla da bağlantılı. Ben buraya yeni geldim, çok sevdim, çok keyifli bir yer ama köylülerimizin sorunları var. Menderes’teki üreticiyle, Adıyaman’daki üreticinin sorunu aynı. Buradaki salatalığını döküyor oradaki pirincini tarlada bırakıyor. Biz bu sorunların üstesinden gelmek için farklı bir bakış açısı getirebiliriz. Bu bakış açısına entelaktif bakış açısıyla yaklaşmak diyorum ben. Bundan kastım şu, her sorunun çözümü kendi içinde saklıdır. Bir sorun varsa demek ki bir çözüm aranması gerekiyor. Dolayısıyla salatalığın halde para etmemesi veya aracıların elinde üç kuruşluk paralara kadar düşmesi bir sorundur. Bunun çözümünü üretmek için de farklı yoldan bakmak gerekir. Öncelikle durup bu sorununu görmemiz gerekli. Elimizde bu sorunu çözmek için neler var onlara bakacağız. Daha sonra da tıpkı buradaki gibi entelaktif bir şekilde aynı sorunlara sahip olan insanlarla bir araya gelip ortak bir çözüm üreteceğiz.’ ifadelerini kullandı.

GENEL BAŞKANLARA DAVET

Meclis’in 15 gün sonra yapılacak ikinci toplantısına başta Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kyalar ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in onursal başkanlık yapması için davet edilmesine oybirliğiyle karar verildi. Önümüzdeki ay yapılacak diğer meclis toplantısına ise Esnaf Bakanlığı kurulması önerisini yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve diğer genel başkanların davet edilmesi benimsendi. Diğer siyasi parti genel başkanlarının da davet edileceği Meclis toplantılarında Menderes’e dair sorunlar ve çözüm önerileri anlatılacak.