Meşhur Çal bamyası bu yılda üreticisinin yüzünü güldürecek

Meşhur Çal bamyası bu yılda üreticisinin yüzünü güldürecek Denizli’nin Çal ilçesine bağlı mahallelerinde susuz üretilen meşhur ‘Çal Bamyasında hasat devam ediyor. Sabahın ilk saatlerinde toplanan bamyanın yaşının kilogramı 20-30 TL’den alıcı bulurken iplere çizilip kurutulan bamyanın kilosu 110-130 TL arasında değişen fiyatlarla satılıyor.

Meşhur Çal bamyası bu yılda üreticisinin yüzünü güldürecek
Yayınlama: 28.07.2019
A+
A-

Çal İlçe Tarım Müdürü Aydoğan Gürcan, ilçeye bağlı Alfaklar, Hançalar, Akkent mahalleleri arasında bulunan yaklaşık 2 bin 800 dekar alanda üretimi yapılan meşhur bamyanın, lezzeti ile piyasada aranır bir ürün olduğunu söyledi. Bamyanın bu yılda üreticisinin yüzünü güldüreceğini belirten Müdür Gürcan, “Nisan ayının 15’ine kadar sıra halinde ekilen bamya tohumları, Nisan ve Mayıs ayı boyunca büyüyüp gelişmekte, Haziran ayında ise hasat başlamaktadır. Hasat Eylül sonu, hatta Ekim ayının ortalarını bulmaktadır. Özellikle üretimin yoğun olarak yapıldığı Hançalar Mahallesinin ekonomisine katkı sağlayan bamyaların her gün toplanması gerekmektedir.

Bamyanın yapısındaki tüy ve dikenlerden dolayı toplanırken parmaklara özel eldiven veya örgüden yapılan aparatlar takılmaktadır. Dört ay boyunca üreticiler hergün tarlada Genellikle atlarla sürüklen küçük tarım arazilerinde tamamen susuz üretilen Çal Bamyasının küçük ve lezzetli olması nedeniyle satışının çok kolay olduğunu anlatan Gürcan, “Bamya üretimi zahmetli, bir o kadar da sabır isteyen bir iştir. Çal Bamyası kuru tüketilen bir ürün olduğundan kurutulmak için iplere yine günlük olarak dizilir. Seher vaktinde başlayan bamya hasadı, güneş yükselmeye ve ısıtmaya başladığında tamamlanır. Toplanan bamyalar evlerde kadınlar tarafından yaklaşık 20 santimetrelik şişlere dizilir. Sapları keskin bir bıçakla kesilen bamyalar kurutulmak üzere, şişlerden 180 santimetre uzunluğundaki ipe dizilir. Bamya kurutma işlemi gölgede yapılır.

Bamya çizileri 4-5 günde kurur. Kuruyan bamya dizilerinden 30-40 tanesi bir araya getirilip külteler oluşturulur. Bir dekardan sezonda 400 kilogram yaş bamya hasadı yapılır. Bu bamya ipe dizilip kurutulduğunda 90 kilograma kadar düşer. Bu yıl yaşının kilogramı 20-30 TL’den satılan bamyanın kurusunun kilogramı 110-130 TL arasında satılıyor. Kuru bamyalar çok özel menülerin ve özellikle düğün yemeklerinin vazgeçilmez bir çeşididir. Çal’ da üretilen bamyalar başta Uşak olmak üzere Türkiye’nin birçok iline gönderilmektedir.” Dedi.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.