Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

‘Meslek İçi Eğitim Okulu’ İçin Denizli’ye Gönderilen Para Nerede?

Bu haberin fotoğrafı yok

Ege İhracatcı Birlikleri’nin 2013 yılında ‘Meslek içi eğitim okulu’ yapılması adına Denizli Valiliği’ne 500 bin TL tutarında para gönderdiği öğrenildi. Okulun yapılması adına 5 yıldır bir gelişme yaşanmazken, paranın akıbeti merak konusu oldu.

Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve maden mühendisi Samet Tunay Gündüz, kendisinin yönetim kurulu üyeliği yaptığı dönemde Ege İhracatçılar Birliği tarafından 2013 yılında Denizli Valiliği’ne Meslek içi eğitim okulu yapılması için gönderilen 500 bin TL’lik paranın akıbeti hakkında Denizli Deda Haber’e açıklamalarda bulundu.

”EİB’İN GÖNDERDİĞİ PARA BAŞKA PROJELERE KULLANILMIŞ”

Geçtiğimiz dönem Ege İhracatçılar Birliği (EİB) Yönetim Kurulu üyeliği yapan Samet Tunay Gündüz, EİB’in 2013 yılında Denizli meslek içi eğitim okulu yapılması adına Denizli Valiliğine gönderilen 500 bin TL’lik paranın sonuca ulaşmaması hakkında açıklamalarda bulundu. Gündüz, ”2013 yılında EİB olarak Denizli’de şu anda Kocabaş Cezaevi’nin olduğu bölümde bir organize sanayi bölgesi kurmak istiyordu ancak hala kurulamadı çalışamalar devam ediyor. Aynı zamanda o bölgede meslek için eğitim okulu kurularak 10 bin çalışana eğitim vermek istiyorduk. Bu projeyi hayata geçirmek için EİB olarak Denizli Valiliğine 500 bin TL para aktardık. OSB yapılamadığı için işlemler yapılamadı. Para Denizli’de kaldı. O para başka projeler için kullanılmış. EİB’in parayı geri isteyeceğini öğrendik. Ancak yapılacak bir protokol ile OSB’de mermercilere bir alan tahsis edilerek bu proje orada hayata geçirilebilir. Bunun için uğraşılıyor.” dedi.

Kurdaki yaşanan dalgalanmalar tüm sektörlerde olduğu gibi maden sektörünü de etkiledi. Samet Tunay Gündüz, kurdaki dalgalanmanın maden sektöründeki etkileri, Denizli göz bebeği mermer sektöründeki son durumu hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

”KURDAKİ DALGALANMA SEKTÖRDEKİ SORUNLARIN ÜZERİNE TUZ,BİBER OLDU”

Türkiye’de yaşanan kur dalgalanmalarından birçok sektör gibi madencilik sektörü de etkilendi. Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve maden mühendisi Samet Tunay Gündüz maden sektörünün içinde bulunduğu durumu tek kelime ile ‘zor’ olarak değerlendirdi. Gündüz; ”Özellikle elektrik ve doğalgaza gelen zamlar, enflasyon özelindeki zamlar sektörü çok etkiledi. 2012 yılından bu yana sektörde yaşanan yeni ocak açılışı için ruhsat sorunu devam ederken kurdaki dalgalanmalar sorunların tuzu biberi oldu” dedi.

”DOLAR’DAKİ DALGALANMA MALİYET HESAPLARINI OLUMSUZ ETKİLİYOR”

Tüm sektörlerin zor durumda olduğunu ve madencilik sektöründeki ihracat rakamlarının düştüğüne dikkat çekti. Yaşanan kriz sürecini diğer krizlerden ayıran farkı ortaya koyan Gündüz; ”Yurtdışı piyasalarında Türkiye karşı yaratılan bu olumsuz hava, ABD’nin çelik ve alüminyuma getirdiği ek vergilerin konuşulması olumsuzluğu iyice arttırıyor. Ortada bir belirsizlik var. Biz daha öncede krizler gördük. Örneğin Dolar bir anda 2 katına çıkmıştı. Ancak bu artışla aynı rakamda seyir etti. Şu anda ise çok dalgalanma yaşanıyor. Dolar’ın yerine oturması gerekiyor. Maliyet hesaplarının bu rakam üzerinden yapılması gerekiyor. Ben bu kışın üreticiler adına zor olacağını düşünüyorum” diyerek sıkıntılı sürece değerlendirdi.

”MERMER İHRACATI GERİYE GİTTİ”

Denizli’nin en önemli ihracat payına sahip mermer sektörü hakkında da açıklamalar yapan Gündüz; ”Rakamlarla açıklamak gerekirse, 2011-2012 yıllarında Denizli’de ihracat rakamı 320 Milyon Dolar civarındaydı. 2012 yılında ruhsatlar ve izinlerdeki kısıtlamalardan dolayı ihracat 240 milyonlara kadar düştü. Şu anda da aynı seviyelerde ilerliyor. İşin ilginç tarafı ise blok satımda Çin ve Hindistan ile ülkeler arası bir sıkıntı yaşanmadığı için sorun yaşanmıyor. İşlenmiş malzemeyi ise Avrupa ve Arap ülkelerine sattığımız için bu ülkelerle yaşanan siyasi sıkıntılar alım standartlarını değiştirdi. Mesela geçen ay Dubai’deki fuarda hiçbir bağlantı yapılamadı. İtalya’daki fuardan döndü arkadaşlarımız ve çok büyük bağlantılar kuramadılar. Artık ümidimiz 2019 yılındaki Çin ve Türkiye fuarları. Kısacası 1985 yılında Denizli’nin mermer ihracatı 10 bin dolardı, bu rakamlardan 320 milyon dolarlara çıkıldı. O hızla devam etseydi 500 milyon doların üzerinde olmalıydı. Malesef geriye geldik. Son krizde bunun tuzu biberi oldu” dedi.