Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Mimarlar Odası’ndan Büyükşehir Adaylarına Çağrı!

Denizli Mimarlar Odası Şube Başkanı Serdar Alayont, yerel seçimler yaklaşırken Endüstri Meslek Lisesi Taş Atölye Binalarının olduğu alana yapılması planlanan Kent Müzesi çalışmalarının bir an önce başlaması gerektiğini söyledi. Alayont, binalardaki görüntünün şehre yakışmadığını belirtti.

Denizli Mimarlar Odası Şube



TMMOB Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı Serdar Alayont, oda il binasında basın açıklaması düzenledi. Endüstri Meslek Lisesi Taş Atölye Binaları hakkında açıklamalarda bulunan Alayont, binaların yıkım tehlikesine karşı oda tarafından 2014’te açılan davanın 18 Eylül 2015’te kazanıldığı ve binaların Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescillendiğini hatırlattı. Binaların Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesine girdiğini de aktaran Alayont, yapılması planlanan Kent Müzesi için fırsatın bir kez daha ayağa geldiğini söyledi.

ÖZEL İDARE YIKILDI ŞEHİR NEFES ALDI

Geçen aylarda yıkımı tamamlanan Özel İdare İş hanının yıkılmasına da değinen Başkan, “Taş Atölye Binalarının karşısında yer alan Özel İdare İşhanı’nın geçtiğimiz aylarda yıkılmasının ardından söz konusu alan kent merkezinde nefes alabilen bir meydan haline gelmiştir. Bununla birlikte, Özel İdare İşhanı’nın yanında yer alan diğer tescilli yapılardan olan 773 yıllık Vakıflar Hamamı ve Atatürk’ün Denizli’ye geldiğinde kaldığı ev olan Atatürk Evi Etnografya Müzesi’nin varlıkları da bu yıkım ile daha da görünür olmuştur” dedi.

KENT MÜZESİ HAYATA GEÇİRİLMELİ

Denizli’de yıllardır yapılması planlanan Kent Müzesine için çalışmalara bir an önce başlanması gerektiğine dikkat çeken Alayont, “ Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Endüstri Meslek Lisesi Taş Atölye Binaları”nın ‘Kent Müzesi’ olarak projelendirildiği ve restorasyon projelerinin hazırlandığı tarafımıza bildirilmiş olsa dahi, bugüne dek ilgili projeler kurumumuzla veya kamuoyuyla paylaşılmamıştır. Taş Atölye Binaları ile Özel İdare İşhanı’nın bulunduğu alan ve diğer tescilli yapılar da bir arada tutularak, tescilli yapılar ile yıkımdan sonra oluşan bu meydanın işlevselliği konusunda ciddi bir planlama çalışması yapılması gerekmektedir. Kent merkezinde yer alan bu eserlerimizi korumak ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak için atılacak olan bu adımlarda, özellikle yerel yöneticilerimizin çabaları çok önemlidir. Her ne kadar “Endüstri Meslek Lisesi Taş Atölye Binaları” Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait olsa dahi, söz konusu alanın bir bütün olarak Denizli Büyükşehir Belediyesi’nce ele alınması ve bu binaların çevresi ile birlikte yaşanabilir kılınması sağlanmalıdır.

BÜYÜKŞEHİR ADAYLARINA ÇAĞRI

Bütün bu planlamalar yapılana dek “Endüstri Meslek Lisesi Taş Atölye Binaları” acilen şu anda bulunduğu virane durumdan kurtarılmalı, binalar ve çevresindeki alanlar temizlenerek güvenliği sağlanmalı ve ‘Atölye Binaları’ kaderine terk edilmiş konumdan çıkarılmalıdır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlandığı belirtilen rölöve ve restorasyon projelerinin kamuoyuyla paylaşılması ve bu tescilli binaların bir an önce kentimize kazandırılması gerekliliğini Denizli Valiliği’ne ve özellikle yerel seçimler öncesinde Denizli Büyükşehir Belediye Başkan adaylarına hatırlatmak isteriz” açıklamalarını yaptı.