‘Mimarlık mesleğini hak ettiği yere tekrar kavuşturmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız’

TMMOB Mimarlar Odası Denizli Şubesi 29-30 Ocak tarihlerinde 15. Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Genel Kurulda başkan adaylığını açıklayan Mimar Özlem Durdu Kabel ile seçim öncesi, neden aday olduğunu, geleceğe dair projelerini ve mesleki sorunlarla ilgili kendisi ve yönetim kurulu üyesi arkadaşlarının çözüm vizyonunu Egeyön Haber’e anlattı.

‘Mimarlık mesleğini hak ettiği yere tekrar kavuşturmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız’
Yayınlama: 20.01.2022
A+
A-

TMMOB Mimarlar Odası Denizli Şubesi 29-30 tarihlerinde 15. olağan Genel kurulunu ve yönetim kurulunu seçmek için sandığa gidecek. Yeni dönem için 4 isim başkanlık için adaylığını açıklamıştı. Adaylardan Mimar Özlem Durdu Kabel Egeyön Haber ile özel bir röportaj gerçekleştirdi. Mimar Kabel, neden aday olduğunu, geleceğe dair projelerini ve mesleki sorunlarla ilgili kendisi ve yönetim kurulu üyesi arkadaşlarının çözüm vizyonunu Egeyön Haber’e anlattı.

Kendinizi tanıtır mısınız? Özlem Durdu Kabel kimdir?

Ben Özlem Durdu Kabel. 2000 yılında meslek hayatıma başladım. Bugüne kadar da aktif olarak Mimarlık kariyerime devam ediyorum. Son 5 yıldır da kendi işletmemizde mimar olarak çalışıyorum. Ondan önce de Mimar olarak da farklı projelerde bulundum. 2 çocuk annesiyim.

Mimarlar Odası’nda iki dönem yönetimde bulundum. Ondan önce yedek yönetim kurulu üyeliklerim de oldu. 16 yıllık meslek hayatımın her anında Mimarlar Odası ile içli dışlıydım. Son dönemde dört senedir. Biraz uzak kaldım. Ama geçmiş bilgi, tecrübe ve deneyimlerimi şimdi gençlerle buluşmak istiyorum. Bunun bir görev olduğunu düşünerek adaylık sürecine girdim. Bunun için de katkı koymaya devam edeceğim. Taş üstüne taş koymak için bir hedefle başladım.

Neden aday oldunuz? Aday olma süreciniz nasıl gelişti?

Aslında bizim seçimlerimizde temayül şudur. Yönetim kuruluna aday olursunuz, yönetim kurulu kendi içerisinde bir başkan seçer. Aslına başlangıçta başkanlık hedefi ile çıkmamızın temel nedeni şudur. O da ekipleri sürükleyebilmek. Çünkü dersiniz ki ben bu ekiple daha kolay çalışabilirim. Daha rahat işlerimizin odağı ile ilgili gelişmeleri takip edebilirim diye bir ekip liderliğidir. Sonuçta biz de 28 arkadaşımız aday olur ve bunun içinde bir yönetim kurulu oluşturulur. Şu an dört liste olduğu için 28 arkadaştan bahsediyorum. Ama bizdeki temel şey şudur yönetim kuruluna talipsinizdir. Ben şu an Doğru çizgi ekibinin liderliğini üstleniyorum. Ve Doğru çizgi ekibindeki arkadaşlarla Mimarlar Odası’nda gelecek iki dönemde daha güzel yerlere geleceğine inanıyorum. Ve bu ekinin liderliği de şu anda bende.

Yönetim Kurulu listenizde kimler var? Tanıtabilir misiniz?

Mehmet Öztürk, Tuğba Acar Panayır, Ömer Çelikkol, Gülperi Deniz Kıyak, Ezgi Emik, Kadir Onur Güzin asıl yönetim kurulu üyesi adayı arkadaşlarımız. Ama bizim odadaki temayül şudur. Biz yedek yönetim kurulu üyeleri ile birlikte toplantıları yaparız. Onları gelecek yönetimler için hazırlarız. Mimarlar Odası ne için var? Ne yapar? onları bilmek adına bu çok önemlidir. Yedek üye olan arkadaşlarımın isimlerini de söylemek istiyorum. Ayşe Ocak Eken, İrfan Şenlikçi, İlyas Ersöz, Nurdan Kozhan, Büşra Elibol ve Rabia Keleş ve İnanç Berkay. Yedek yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımızın listesi de bu isimlerden oluşuyor.

Projeleriniz neler? Eğer yönetime gelirseniz neler yapmak istiyorsunuz?

Tabi projeler sorusu olması çok güzel. Diyorlar ki bize vaatleriniz neler? Ben hep şunu söylüyorum. Vaat siyasi bir literatürdür. Bizim evet hedefimiz projelerdir. Ve projeleri 716 Mimarlar Odası’na kayıtlı üyelerimiz ile birlikte yaparız. Yönetim kurulu bir icra merciidir. Odayı yönetmek üzere bulunan bir ekip değildir. Biz orada aslında bize gelen talepleri uygulamaya dönüştürmekle mükellef 7+7 toplamda 14 kişiyizdir. İlk çıkış noktamız bu. Yani, biz yönetmek üzere değil, bize geri bildirilen bizim yapmamız istenen şeyleri hayatı geçirmek üzere orada olacağız. Ve bu bağlamda gidersek de en baştan samimiyet şeffaflık, geleceğe entegre bir Mimarlar Odası istiyoruz. Yönetim Kurulu toplantılarını, tüm gündem maddelerini üyelere iletmek istiyoruz ve geri bildirimler atmak istiyoruz. En azından Mimarlar Odası ne yapar’a adım atmış olacak bütün arkadaşlarımız. Aidiyet duygusunu geliştirmek istiyoruz. Çünkü ait olduğunuzu hissettiğiniz anda siz de orası için bir şeyler yapmaya başlarsınız. Bu öncelikli bir hedefimiz.

Sonrasında proje piyasası cidden kötü durumda. Bizim geçmişte şöyle bir temayülümüz vardı. Dörtlü meslek odası vardı ve Mimarlar bu projenin içinde en yüksek paya sahip meslek örgütüydü ama bu tamamen değişmiş durumda. Biz bunun için diğer odalarla toplantılar düzenleyip bir araya gelip tekrar bu fiyat dengesini nasıl sağlayabileceğimiz konusunda neler yapabiliriz bununla ilgili çalışmalar yapmak istiyoruz.

Mimarlık mesleğinin itibarı konusunda. Eskiden Mimarlık mesleği deyince bir itibarı vardı. Bunu da temsiliyet bazında tekrar gerçekleştirmek istiyoruz. Oda olarak baktığınızda da Mimarların gündem oluşturan bir oda haline dönüşmesini istiyoruz. Yani gündemi takip etmek değil, gündemi oluşturmak bizim temel hedefimiz. Yani biz gündem oluşturabilirsek kentin diğer bileşenleri ‘Mimarlar Odası acaba ne diyor?’, ‘Acaba bizimle ilgili yanlış giden bir şeyler mi var’ı’, tekrar eleştiri ve özeleştiri mekanizmasını nasıl çalıştırabiliriz’i yeniden devreye sokacağımızı düşünüyoruz. Bu temelde devam edecek projelerimiz.

Genç Mimarların proje ücretleri konusunda sorunlar yaşadığını duyuyoruz. Sizin bu konu hakkında bir projeniz var mı?

Aslında bu hep şu söylenir. İşte genç Mimarların hep düşük ücretle çalıştığını ile ilgili. Hayır aslında bu mesleğin temel bir sorunudur. Genç ve tecrübeli bir mimar arkadaşımıza bunu bağlamak çok kötü. Eğer mesleğine saygısı olmayan bir arkadaşımız ya da etik davranmayan bir arkadaşımız varsa bu genç veya büyük yaş grubundan olabilir. Bu gençlerin ucuza proje yapıyor söylemini ben kabul etmiyorum. Geçmişten gelen bu konu ile ilgili tecrübelerimiz şuydu. Oda fatura denetimi. Ama fatura denetiminin de kendi içerisinde sıkıntıları vardı. Bunları bir arada oturup tartışıp en uygun yöntemi geliştirip üzere bir araya gelip haksız rekabeti önleme kurulunun çalışmalarının arkasında duracağız. Bunu bütün üyelerle ortaklaştırıp alınan kararların uygulanmasını sağlayacağız. Mesela yapı denetimlerin şu anki pozisyonu tabi devletin desteği ile çok önemli bir konuma geldi. Hem ekonomik hem de itibar anlamında. Ama tabi yapı denetimler bunu 12 yıldır yapıyorlar. Biz de buna bugünden itibaren çaba sarf etmeliyiz ki en azından bu rahatsızlığımızı bir arada tartışmalıyız ki yarına bir şeyler bırakabilelim. Yoksa söyleyip peşini bırakıp takip etmeseniz zaten o problem orada kalıyor. Bütün problemlerin takipçisi olmaya çalışacağız.

Sadece kendi ofisimizde çizdiğimiz özel projeler dışında kamu için de yapılan projeler de oldu. Ve bizim genç arkadaşlarımızı, meslek içerisindeki aktivizme yeniden kavuşturabilmek için öncelikli hedeflerimizden bir tanesi de bütün kamu projelerinin yarışma yöntemi ile elde edilmesini sağlamak. Bu konuda da tüm üyelerimizin bizimle birlikte olmasını istiyoruz. Çünkü özel ofislerde yapılması, satın alma usulü bizim tasvip ettiğimiz ve Mimarlar Odası’nın temel çalışma akslarından biri değil.

Seçim öncesi Mimarlar Odası üyelerine ne söylemek istersiniz?

Üyelerimize söylemek istediğim, bizim seçimlerimiz en renkli seçimlerdir. Bugünden yarına 29’unda genel kurulumuzu 30’unda da seçimlerimizi yapacağız. Ama 31 Ocak’ta sonuç her ne olursa olsun biz hep birlikte Mimarlık mesleğini hak ettiği yere tekrar kavuşturmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız.

Röportaj: Serkan ÖZKURT

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.